Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Ce s-a ales de tigrul impuscat: inima este in stare buna, blana este la un specialist

Conferenţiarul Ioan Coroiu de la Facultatea de Biologie şi Geologie a UBB a declarat, miercuri, că o parte din cadavrul tigrului, precum organele interne, sistemul de gheare retractile şi blana, se mai află încă în lucru.

"Tigroaca Mihaela împuşcată la Sibiu a fost adusă la Cluj la jumătatea lunii decembrie 2011 şi de atunci o întreagă echipă de la Facultatea de Biologie, formată din cadre didactice şi studenţi, foloseşte cât mai mult din acest material biologic. O parte din material, craniul, este definitivat, a intrat în colecţia didactică, la fel ca şi inima, care este conservată în formol. Mai sunt în lucru câteva organe interne şi sistemul de gheare retractile, iar blana se află în proces de prelucrare care durează două luni. Din toată această achiziţie, piesele cele mai importante sunt craniul şi inima. Craniul a fost curăţat şi prelucrat astfel că acum poate fi considerată o piesă de muzeu", a spus Coroiu.

Potrivit acestuia, după prelucrarea craniului, studenţii au la dispoziţie un material care era "absolut inaccesibil".

"Studenţii pot vedea diferenţa dintre un craniu natural de tigru şi un mulaj artificial, pentru că văd oasele şi dinţii şi sistemul de închidere-deschidere a mandibulei. Studenţii au început să studieze craniul la cursurile despre mamifere, la fel ca inima. Inima este în stare bună, este în formol, este deja material didactic, la fel ca şi craniul. Blana este la un specialist pentru argăsire şi tăbăcire şi vom vedea ce vom face cu ea în funcţie de starea în care va fi în final. Va figura probabil tot în cadrul colecţiei didactice", a afirmat conferenţiarul de la UBB.

În ceea ce priveşte scheletul, Ioan Coroiu a spus că nu crede că acesta va fi asamblat, fiind o operaţiune ce depăşeşte posibilităţile facultăţii.

"Noi încercăm. Am pus oasele într-un loc pentru a se degrada pe cale naturală şi dacă mai obţinem material acolo îl vom folosi. Dar să prelucrezi scheletul cu câţiva studenţi este imposibil", a adăugat Ioan Coroiu.

În 13 decembrie, tigrul a fugit de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.

După aproximativ trei ore, tigrul a fost împuşcat mortal în pădure, între localităţile Sibiu şi Poplaca.

Animalul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, era o tigroaică, avea 14 ani, o greutate de aproximativ 200 de kilograme, fiind o corcitură de tigru siberian cu tigru bengalez şi se numea Mihaela.

În urma incidentului, directorul Grădinii Zoologice din Sibiu, Constantin Bebeşelea, a demisionat, iar îngrijitorul vinovat de scăparea tigrului din cuşcă a fost concediat şi va trebui să plătească valoarea de inventar a animalului, adică suma de 50 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

dw

Acum 12 ani

poate se face un transplant la alt animal bolnav de inima.
Raspunde

jbhj

Acum 12 ani

\"va trebui să plătească valoarea de inventar a animalului, adică suma de 50 de lei.\" Doar 50 de lei???!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus