Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Die Toten Hosen vine la ARTmania

Die Toten Hosen vine în august la Sibiu cu un palmares impresionant dobândit în 30 de ani de experiență: 14 albume de studio, peste 1.000 de concerte și 15 milioane de albume vândute. Cea de-a șaptea ediție a festivalului ARTmania își va încheia prima zi de concerte din Piața Mare pe ritmurile celei mai populare trupe din Germania în premieră absolută pe pământ românesc.

În 2012, Festivalul ARTmania de la Sibiu va avea loc în perioada 6 – 12 august și va oferi iubitorilor de artă un program cultural variat ce va include concerte, expoziții, workshop-uri și alte evenimente speciale dedicate artelor frumoase. Concertele din Piața Mare vor avea loc în zilele de vineri și sâmbătă, 10 și 11 august. 
 
Die Toten Hosen va cânta vineri, în jurul orei 22:00, în Piața Mare. “Pushed Again”, “Hier Kommt Alex”, “Zehn Kleine Jägermeister” și multe alte melodii consacrate vor fi ascultate live la Sibiu. Delain va urca pe scena din Piața Mare sâmbătă, 11 august, în timp ce norvegienii de la Trail of Tears vor da startul concertelor din Piața Mare vineri, 10 august 2012, transmit organizatorii.
 
Die Toten Hosen, așa cum nemții înțeleg sintagma în sensul de plictiseală, a avut mare grijă să-și trăiască la maxim zilele și să agite spiritele în Germania și nu numai. Aproape în fiecare an al carierei, Die Toten Hosen a zguduit pământul prin ritmuri, mesaje sau pur și simplu, atitudine punk. 
 
Distracția a început în 1982 într-un bar de punkiști din Düsseldorf, iar în următorul an aveau deja un contract cu EMI Music. Așa au început nemții să crească în popularitate, cântând în '84 la BBC Radio 1 la invitația DJului John Peel. O trupă cu atitudine, Die Toten Hosen și-a schimbat la scurt timp casa de discuri, semnând un contract cu Virgin Records. În '85 au concertat în Franța prin Institutul Goethe iar spre sfârșitul anului au ajuns în Polonia și Ungaria.
 
Primul concert cu un public extrem de numeros a avut loc în '86 la Anti-WAAhnsinns Festival, un eveniment cu mesaj politic împotriva contrucției unei fabrici de reprocesare nucleară unde au participat peste 100.000 de oameni în cele două zile de festival; un record istoric național pentru un concert rock la acea vreme. 
 
1988 a fost un alt an de referință în istoria trupei datorită lasării EP-ului "Ein kleines bisschen Horrorschau", inspirat de Portocala Mecanică a lui Burgess, promovând piesa "Hier Kommt Alex". În același an, membrii trupei au și jucat în dramatizarea teatrală a lui Bernd Schadewald. Hier Kommt Alex a reapărut într-un concert unplugged având ca introducere Sonata Lunii a lui Beethoven. Piesa a fost adaptată și de Activition în jocul "Guitar Hero III: Legends of Rock" lansat în 2007.
 
În 1991, Die Toten Hosen lansează primul album în limba engleză, un tribut dedicat idolilor trupei înregistrat împreună cu cel puțin un membru din fiecare formație: Joey Ramone din Ramones, T.V. Smith din The Adverts și mulți alții. Anul 1996, a fost declarat anul Jägermeister în topurile muzicale din Germania, Austria și Elveția datorită celei mai de succes piese Die Toten Hosen: "Zehn kleine Jägermeister", o parodiere a melodiei populare zece negrii mititei, parte a albumului cu numărul șapte în discografia trupei, "Opium fürs Volk", considerat cel mai bun album Die Toten Hosen.
 
De-a lungul istoriei, Die Toten Hosen și-a exprimat atașamentul față de orașul natal prin diverse acțiuni. În vara anului 1995, membrii trupei au concurat în competiția sportivă "Powerplay des Wahnsinns", formând o echipă alături de membrii lotului de hochei "Düsseldorfer EG Metro Stars" împotriva finlandezilor "Leningrad Cowboys", susținuți de naționala de hochei a Finlandei. În această perioadă “DEG Metro Stars” a condus în mare parte clasamentul național, în 1991 clasându-se chiar pe locul doi în Eurocup; echipa poartă pe tricourile oficiale sigla Die Toten Hosen. 
 
La sfârșitul anilor ’80 trupa a donat 200.000 de mărci germane pentru achiziția jucătorului Anthony Baffoe la clubul de fotbal Fortuna Düsseldorf. În anii 2000 a susținut clubul într-o perioadă de dificultăți finaciare iar mai târziu, a transferat veniturile dintr-un contract de sponsorizare echipei de fotbal de tineret; pe stadionul Esprit Arena este cântat refrenul piesei "Strom" de fiecare dată când Fortuna Düsseldorf înscrie un gol. 
 
Membrii Die Toten Hosen s-au implicat neîncetat în activitățile sociale din Germania, dedicând multe versuri și concerte unor cauze sociale. În '92 au participat la o demonstrație în Bonn cântând alături de Nina Hagen și Herbert Grönemeyer alături de aproape 200.000 de demonstranți. În '95 au suținut Greenpeace, BUND (Prietenii Pământului Germania) și alte organizații care militau împotriva războiului nuclear. În 2002, au susținut o campanie a organizației PETA cu sloganul "Mai bine dezbrăcat decât cu blană", pozând bineînțeles fără haine pentru a susține drepturile animalelor. Au luptat și pentru drepturile emigranților alături de Pro Asyl în 2005 dedicând campaniei piesa "Meine Stadt" (Orașul Meu).
 
Astăzi, Muzeul de Artă Modernă din New York, MoMA, expune o fotografie uriașă realizată în timpul unui concert Die Toten Hosen semnată de artistul Andreas Gursky. Numeroși artiști au preluat piesele lor, iar în 2002 și 2005 trupa a concertat la cel mai mare festival din Europa: Przystanek Woodstock; peste 400 de mii de spectatori. În 2010 au cântat în Asia Centrală și așa s-au afirmat ca prima trupă străină pe o scenă din fosta republică sovietică a Tajikistan-ului. În același an, trupa a concertat și în Orientul Mijlociu, respectiv în Amman, Jordan.
 
Vara anului 2012 se prezintă cu Die Toten Hosen în rolul de headliner la Rock Am Ring, Rock Im Park și la ARTmania Festival. Trupa aniversează 30 de ani de existență în aprilie, lansează un nou album după patru ani de la ultimul și se pregătește pentru noi aventuri muzicale.
 
Biletele și abonamentele pentru ARTmania Festival Sibiu 2012 pot fi achiziționate din rețelele magazinelor Diverta și Eventim și online, prin shop.artmania.ro, eventim.ro sau myticket.ro, la prețul de 80 lei pentru abonamente și 70 lei pentru bilete în luna februarie. În martie și aprilie, abonamentul va costa 110 lei, iar biletul 80 lei. În mai și iunie: 130 lei/abonament și 90 lei/bilet, urmând din iulie și până în ultima zi a festivalului un abonament să coste 150 de lei, iar un bilet să coste 100 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

x

Acum 12 ani

mega tare. bravo
Raspunde

Z.Matei

Acum 12 ani

Venim si noi bravo baieti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus