Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
4°C

Trei episcopii vor sa treaca la Mitropolia Ardealului, Patriarhia recomanda cooperare

Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei vor să treacă în subordinea Mitropoliei Ardealului, pentru "echilibrarea jurisdicţiei teritoriale a mitropoliilor ortodoxe din Transilvania", Patriarhia îndeamnând la cooperare.

Sinoadele mitropolitane ale Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Albei,Crişanei şi Maramureşului s-au reunit în şedinţa comună de lucru la mănăstirea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, din 16 decembrie 2011, "având ca scop echilibrarea teritorială a celor două Mitropolii", se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române remis Mediafax.
Hotărârea comună a celor două mitropolii a fost urmată de consultarea membrilor clerici şi mireni din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei şi Episcopiei Oradiei, la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului. Celor două Adunări eparhiale care doresc să revină la Mitropolia Ardealului li s-a adăugat Adunarea eparhială a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care a primit în acest sens aprobarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului.
Patriarhia Română precizează că hotărârile acestor adunări eparhiale nu reprezintă destrămarea sau ruperea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ci au ca scop "echilibrarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii ortodoxe din Transilvania".
Potrivit sursei citate, în anul 2005, hotărârea de înfiinţare a Mitropoliei Clujului a fost luată în grabă de către Sfântul Sinod, fără consultarea prealabilă a clerului şi credincioşilor din eparhiile desemnate să depindă jurisdicţional de Mitropolia nou înfiinţată.
"Prin urmare, modificarea apartenenţei canonice la cele două Mitropolii reprezintă dorinţa ierarhilor, clerului şi credincioşilor din eparhiile respective de care Sfântul Sinod trebuie să ţină cont atunci când va analiza propunerea înscrisă pe ordinea de zi a şedinţei de lucru din 16-17 februarie 2012", se mai arată în comunicatul Patriarhiei.
De asemenea, Patriarhia a precizat că, din punct de vedere bisericesc, cele două Mitropolii au aceeaşi importanţă pentru că, pe de o parte, Mitropolia Clujului îşi are reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca, "cel mai însemnat oraş din punct de vedere numeric, economic şi cultural din Transilvania, unde funcţionează cea mai prestigioasă Universitate din acestă regiune a ţării", iar pe de altă parte Mitropolia Ardealului, "a marilor ierarhi ardeleni apărători ai demnităţii naţionale, îşi păstrează importanţa sa istorică de mitropolie mamă din care s-a desprins în anul 2005 Mitropolia Clujului".
Modificările de jurisdicţie teritorială şi înfiinţare de noi eparhii trebuie să fie mai întâi discutate şi acceptate de către Adunările eparhiale şi de Sinoadele mitropolitane din zona respectivă şi apoi prezentate Sfântului Sinod spre aprobare, potrivit Patriarhiei.
"Ca atare, Patriarhia Română preţuieşte în acelaşi timp ambele Mitropolii şi îndeamnă ierarhii, preoţii, mirenii şi jurnaliştii din Transilvania să nu agite spiritele în mod alarmist şi nejustificat, acum când societatea românească este destul de tulburată, ci să coopereze practic, în duh de frăţietate şi unitate, la nivel pastoral-misionar, social şi cultural pentru binele comun al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania", se spune în încheierea comunicatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus