Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

La Sibiu s-a scris ieri o prima pagina de istorie a "ultraseriei" romanesti

Ieri, 4 februarie 2012, a avut loc, în Sibiu, mitingul ultrașilor din toată țara, care a reunit fanii a 13 galerii de fotbal din România.

După manifestația care a durat două ore, mai mulți reprezentanți ai ultrașilor s-au reunit într-un pub sibian, pentru a dezbate și analiza posibilitatea înființării unei Federații a Suporterilor din România. Astfel, în jurul orei 20.30, suporteri dinamoviști, steliști, rapidiști sau sibieni s-au întâlnit la o discuție într-un local din oraș, rezervat de dinainte. Ideea de a înființa o Federație a Suporterilor Români le-a venit bucureștenilor, cu puține zile înainte de mitingul din Sibiu.

Întâlnirea, care reunea suporteri de toate culorile, s-a desfășurat fără incidente, deși în pub-ul cu pricina se aflau și oameni obișnuiți, ieșiți în oraș pentru a petrece într-o zi obișnuită de sâmbătă. Mai mult, scandările ultrașilor din incinta localului, pornite pe un fond de amiciție nu i-au deranjat pe ceilalți clienți ai pub-ului, care, aproape în unanimitate, susțineau cauza acestora.

După discuții, Andrei Florin(foto), liderul ultrașilor veniți să protesteze la Sibiu, a declarat, pentru Turnul Sfatului, că, după unitatea de care au dat dovadă ultrașii, idei precum cea potrivit căreia o galerie nu poate conviețui cu o alta în același stadion vor dispărea. „Nu s-a semnat nimic. S-a vorbit cu peluze, care nu au fost prezente la nicio discuție privind această Federație a Suporterilor din România. Federația este în curs de înființare, noi am venit aici ca să le spunem modalitatea de afiliere a celor care încă nu sunt afiliați și scopul acestei federații. Au fost prezente la discuții 13 peluze din România, printre care cele ale echipelor Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, Poli Timișoara, Corvinul Hunedoara, Jiul Petroșani, Delta Tulcea, Voința Sibiu sau UTA Arad. Această unitate va anula, cu siguranță, tot ceea ce lumea și-a implantat în gândire. O galerie nu poate conviețui cu o alta în același stadion – această idee va dispărea în totalitate. La masă am stat atâtea galerii și a fost o atmosferă de prietenie, la un pahar de bere, am discutat nu numai probleme de peluză, ci și chiar din viața publică și civică. S-a discutat la un nivel elevat, ca să zic așa”, a declarat Andrei Florin, liderul ultrașilor prezenți ieri seară la Sibiu.

Federația, declarată oficială, la Sibiu

Andrei Florin, membru al Asociației Suporterilor Români(ASR) și al peluzei Cătălin Hîldan, a spus și faptul că Federația Suporterilor Români este declarată oficială, începând cu seara trecută, prin acordul pe care liderii galeriilor și l-au dat la Sibiu. „Federația este declarată oficială, mai ales prin acordul din această seară al celor prezenți. Bazele le-am pus la București, aici am venit să le prezentăm tuturor statutul și planurile noastre. Urmează ca galeriile care nu sunt încă afiliate să se afilieze. Am ales Sibiul pentru că este în centrul țării și ca toate orașele care și-au anunțat participarea să aibă de parcurs o distanță rezonabilă. Am vrut să demonstrăm, celor care cred că manifestațiile sunt doar un foc de paie, că putem protesta în orice colț al țării, uniți, pașnici, și că vocea noastră poate fi auzită oriunde” , a mai spus Andrei Florin.

„Am solidarizat cu lumea prezentă în piețele din România”

Prin vocea lui Andrei Florin, ultrașii spun că nu consideră Jandarmeria un inamic, dar cred că în cadrul acesteia există oameni care refuză dialogul și care fac abuzuri. De asemenea, ultrașii spun și faptul că doleanțele lor nu se rezumă doar la prevederile legii 4/2008, ci și la ideea de cetățean liber în România și la drepturiile care acestuia i se cuvin. „Lumea se sperie din cauza imaginii care a fost creată, pentru că s-a generalizat. Ori, generalizarea este un lucru pe care Jandarmeria îl înfăptuiește la nivel de fotbal. N-aș putea să spun că Jandarmeria este inamicul nostru, dar sunt niște oameni care refuză dialogul, care nu înțeleg niște idei și niște principii ale unor tineri. Nu numai că îngrădesc dreptul la libera exprimare, nu numai că fac abuzuri în foarte multe cazuri, dar prin această lege 4/2008 și, mai nou, 10/2012, au articole în lege care se bat cap în cap cu Constituția României și cu Drepturile Omului(…) Nu neapărat legea patru a fost motivul pentru care am ieșit în stradă, am și solidarizat cu lumea prezentă în toate piețele din România, am solidarizat cu ideea cetățeanului de a trăi liber în România și de a nu fi persecutat de către cei pe care noi i-am investit acolo, în funcțiile de putere. Prin această unitate sperăm să trezim spiritul civic din mai mulți tineri din România, și nu numai! Și cei de vârsta a doua au nevoie de libertate, ș cei de vârsta a treia au nevoie de libertat...”, a conchis Andrei Florin, pentru Turnul Sfatului.

Ultrașii promit să protesteze din nou, într-un alt oraș din România, la o dată ce va fi comunicată ulterior, după ce aceștia vor analiza toate posibilitățile. Repetarea unui miting ca cel care a avut loc ieri, în Sibiu, este plauzibilă, mai ales și pentru că nu s-au înregistrat incidente. De asemenea, este posibil ca următorul miting să strângă mai mulți ultrași, dat fiind faptul că, din cauza condițiilor meteorologice, nu toți cei care și-au anunțat prezența la Sibiu au și putut să ajungă în orașul de pe Cibin.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

cata

Acum 10 ani

auzi ca ieri 3 februarie si articolul a fost publicat in 5 februarie. Ori nu sti pe ce lume traiesti ori copiezi articolele de pe alte siteuri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus