Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
4°C

Lectii

„Pe iarnă n-a mâncat-o lupul”… după cum bine știa omul de la țară, mai înainte de a migra intempestiv la oraș (în România - înainte și după al doilea război mondial, mai ales în busculada comunistă…). A fost prima lecție de lipsă de discernământ pentru cei care trăiau din agro-zootehnie, mai ales în zonele înalte de deal și munte, unde comuniștii nu au presat cu „intrarea în gospodării colective”, cooperative falimentare de stat! A fost lecția amară a părăsirii locurilor natale, a comunității solidare și conduse de precepte morale sănătoase.

După această absență de la „chemarea strămoșilor” au putut urma toate nenorocirile din țesătura vieții tradiționale, sfâșiată cu orice prilej: destrămarea familiei multigeneraționale/ risipirea vieților tinere în vârtejul moral nesănătos al orașului (în lipsa supravegherii constante a „ochiului satului”) / lăsarea pământurilor în paragină, mai ales pentru că le luase statul cu totul ! / scăderea constantă a natalității / prăduirea pădurilor, faunei sălbatice și stricarea echilibrelor ecologice.

Ce să mai aștepți ca noile generații să învețe, la fel de temeinic ca înainte de comunism, lecțiile traiului la țară și în comunitate – ca să fii în COMUNIUNE cu toți ai tăi, cu vecinii, cu oamenii din parohie! Ce să mai aștepți ca „fiii satului” (sau ai orașului / cartierului) să aibă respect, deci și grijă, pentru moștenirea trecutului – fie că e vorba de casele vechi, de sculele și acareturile tradiționale, de bisericile trecute prin urgia tunurilor austro-ungare, fie că e vorba de pădurea satului, pârâul (care devine groapă de gunoi!) sau de un copac având vârsta bunicilor…

Cine uită lecțiile vieții normale, aflate sub imperiul normelor de bun-simț și al valorilor creștine, riscă să repete greșelile și necazurile de la începuturile organizării așezărilor umane și să-și compromită viața familială, cu urmări grave asupra obiceiurilor urmașilor săi! Pentru că un bloc de apartamente cu 10 etaje adună azi populația unui sat mediu de acum 2- 300 de ani, dar ce diferență!

De câteva săptămâni, România a fost încercată, prin cele mai expuse zone, de o iarnă mai aspră ca de obicei. Dar ce lecții extragem din toate acestea? Sunt destule:

- satele românești nu sunt conectate cu drumuri serioase la marile artere județene și naționale. Sunt legături neprotejate față de viscol, ploi mari și inundații. O bună parte dintre satele noastre pot fi prea ușor rupte de lume…

- în aproape toate satele românești populația rezidentă permanent este îmbătrânită, bolnavă, deci neajutorată. Lipsesc mai ales categoriile vitale ale unei comunități – copiii, tinerii, bărbații și femeile în plină putere de muncă…

- multe dintre satele noastre au legături fragile la rețeaua electrică și cea de telefonie (inclusiv mobilă); știm că încă peste 60% din zona rurală nu are apă curentă și canalizare!

- ca o consecință la toate cele de mai sus, satele românești (cu mici excepții) nu sunt centre de producție – nu realizează acele produse de „serie mică” normale pentru o agro-zootehnie sustenabilă/ecologică, produse manufacturate sau de mici ateliere „high-tech” (de care am văzut nenumărate în satele Bavariei).

- o altă lecție de „eficiență” a cheltuielilor statului român ar fi să adunăm eforturile cu munca miilor de oameni aduși în zona înzăpezită, cu combustibilul miilor de mijloace de transport și service, cu sutele de zboruri de elicopter etc. și să vedem că toate acestea depășesc copios cheltuielile normale (fără comisioane!) pentru pregătirea drumurilor din zonele critice – cu perdele forestiere, cu șanțuri și canale de evacuare a apelor, parazăpezi ș.a. Iar viitoarea nouă lege a sănătății (cetățenilor români, nu a firmelor de asigurări străine…) să fie în măsură să prevadă o asistență flexibilă pentru persoanele cu boli cronice din zona rurală, nu numai transportul lor pe zeci de km. la mari spitale!

- și o ultimă lecție pentru cei care votează: se verifică, a nu știu câta oară, că „aleșii poporului” nu lucrează pentru binele a cel puțin jumătate din acest popor (zona rurală) și nu produc guverne capabile să gestioneze țara – indiferent de anotimp! Unde mai punem că am fi putut beneficia, în ultimii ani, de fonduri europene de miliarde de euro, pe care nu suntem în stare să le aducem aici și să ne modernizăm! Atenție – rețelele electrice (alea care n-au funcționat săptămâni la rând în zona rurală) sunt gestionate de firme occidentale!

Avem o țară interesantă, nu-i așa?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 188

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus