Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Educatia religioasa a copiilor

 

Cu ocazia dezbaterilor din jurul ”problemei” clasei pregătitoare (cum stupid i-a zis cineva - „clasa zero” !), a apărut din nou în atenția publică vechea dispută asupra studiului religiei în școala românească… Disputa și, în reaua tradiție autohtonă, scandalul – este de fapt ținta mafiei ideologice a stângii atee!
Noii pescuitori în apele tulburi ale haosului informațional, ale pieței intelectuale debusolate, sunt oameni cărora nu le mai pasă de identitatea lor culturală, deci nici de cea etnică, și se folosesc de cele mai reacționare ideologii lansate în occidentul la fel de debusolat – multiculturalismul, corectitudinea politică, noul păgânism (urmașul falsei religii ”new age”) etc.  Acești indivizi sub-culturali, gata să-și schimbe haina intelectuală după cum bate vântul intereselor pecuniare, vor să devină dictatorii programelor școlare pentru copiii noștri. Și în acest scop au nevoie să elimine adevărata tradiție a românilor, legată organic de credința religioasă creștină, chiar dacă, din constrângeri istorice ale altor dictatori (în Transilvania, evident, austro-ungari), inclusiv sub forma greco-catolicismului.
La această atitudine a-culturală, an-istorică și prozelitist-militantă, avem doar argumente ținând de normalitatea și comuniunea spirituală a unei societăți sănătoase, bazate pe principiile firești ale traiului pornit de la celula familiei, până la comunitatea parohială și la organismul social capabil să susțină o viață fertilă spiritual - într-un sat sau într-un oraș! Nu este tradiționalism sau paseism, ci NORMALUL, NATURALUL unui sistem social stabil, fără vârstă ideologică, pe care CREȘTINISMUL l-a perfecționat într-o luptă milenară cu proastele tradiții, cu firea pervertită a omului neascultând de legi aflate deasupra naturii sale prea labile! Privim agresiva atitudine ateist-apatridă ca un real pericol reacționar, profund decadent și dizolvant social, cu adevărat noul opium pentru popor!
Sigur că tot acum este momentul să analizăm și educarea educatorilor – părinții și familia în general, apoi profesorii, institutorii și preoții! Dar trebuie mereu spus că, la fel ca în toate celelalte aspecte ale educării copiilor mici, primele noțiuni de credință, tradiții și rugăciune se deprind în intimitatea familiei! Părinții, bunicii, preotul paroh în vizitele sale mai dese la enoriași, sunt adevărații părinți spirituali ai copiilor de doi, trei și patru ani. Cum spun cele mai bune tratate de puericultură, până la trei ani se formează cele mai stabile deprinderi! Japonezii fac primele exerciții de salvare în caz de cutremur, dar și primele lecții cu instrumente muzicale –cu copii până la vârsta de trei ani! Apoi e mult mai simplu de adăugat deprinderi culturale, sociale, pragmatice…
Așa că, în cadrul clasei pregătitoare din învățămîntul românesc, este necesar să existe un interval, cel puțin săptămânal, în care copiii să poata veni în contact cu spiritualitatea specifică poporului nostru și materializată în fabulosul corpus de înțelepciune Creștin Ortodoxă!
Ca și în alte domenii, și aici se pot găsi elemente de prezentare intuitivă, proiecții sau prezentări pe calculator, pilde povestite celor mici ca în familie (mulți nici nu mai au contact cu bunicii lor, ca să aibă această bucurie) și, evident, deplasări la bisericile din cartier.
S-a demonstrat că pregătirea, de la cea mai fragedă vârstă, pentru receptarea ritualului religios și înțelegerea calendarului evenimentelor spirituale de peste an, ajută pe tineri sa treacă mai ușor peste greutățile adolescenței și ale vieții, în general, și le oferă o perspectivă corectă asupra relațiilor inter-umane. În schimb, s-a constatat că, în comunitățile formate din adulți care nu au avut contact în copilărie cu viața religioasă, se întâlnesc cele mai mari probleme de inserție socială, cele mai frecvente depresii și suferințe personale, tratate în final doar cu medicamente toxice, fără căldură sufletească și asistență spirituală adecvată…
Cred că stă în puterea noastră sa construim această strategie de învățare, care să ducă, peste ani, la apariția unor generații de tineri stabili emoțional, cu generoasă inserție socială și poftă de viață, ce să ne ajute pe toți, care trecem spre vârstele mature, să avem alături concetățeni de nădejde!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 271

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus