Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Nan: ”Domnule, daca esti lider intr-un partid, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea”

Fostul președinte al PD Sibiu, Nicolae Nan, îi dă dreptate președintelui Traian Băsescu. ”Le e frică de populație că nu-i votează. Domnule, dacă ești lider într-un partid, trebuie să-ți asumi responsabilitatea”, spune Nan referindu-se la liderii PDL care nu vor să participe în alegerile locale.

Reporter.: Cum vedeți alegerile locale? Mai e puțin timp până la începerea campaniei electorale.
Nicolae Nan: Situația este foarte complicată acum. Partidul de la guvernare eu zic că a făcut niște lucruri bune pentru România, dar nu și le-a susținut, nu le-a explicat. Dacă PDL nu lua aceste măsuri, reducerea personalului din administrație, reducerea de 25% a salariilor, introducerea taxei de sănătate pentru pensionari, eram azi în incapacitate de plată, mai rău decât grecii. PDL a  creat premisele pentru măsurile pe care le-a luat apoi țările din Europa, așa cum e Irlanda, Portugalia, Spania, Italia, nu mai vorbesc de Grecia. Măsurile luate au fost excelente, dar guvernul nu le-a explicat cetățenilor de ce fac asta și unde ajungem dacă nu le facem. Și asta a dus la scăderea încrederii populației în PDL.


Rep.: Vorbim de alegeri locale, totuși. Aici contează mai mult omul, mai puțin partidul.
N.N.: Contează și treaba asta. Dacă partidul era în floare, îți dai seama că omul bun și partidul bun te duceau la succes. Ai dreptate, în alegerile locale importantă e persoana, dacă-i serioasă, nu se uită alegătorul de la ce partid e. Cu ăla merge fără nicio problemă.


Rep.: PDL va pierde din ce a obținut la alegerile din 2008?
N.N.: Nu. Eu am făcut o socoteală, acum avem 22 de primari, cred că putem obține vreo 25. Pentru că sunt și localități unde nu avem primari, dar avem șanse să câștigăm.


Rep.: Mai aveți toți primarii?
N.N.: Nu. A plecat ăsta de la Gura Rîului, după părerea mea a fost o neînțelegere. Omul a venit la noi și ne-a spus, ”domnule eu am fost informator la securitate, m-au confirmat. Mă mai primiți să candidez  pentru voi?” Și ai noștri în loc să zică da, au zis că mai analizează, să vedem. Între timp, și-au băgat coada prieteni de-ai noștri plecați din PDL și l-au racolat. Și de Ghiță Huja, ce să zic, el a venit și mi-a spus: ”tu m-ai adus în partid, ție îți zic că vreau să plec”. Eu i-am spus să rămână, dar a fost opțiunea lui, nu îl pot forța.


Rep.: Alții?
N.N.: Nu mai sunt.


Rep.: Dar nici n-ați încercat să luați de la alții? De exemplu, ați avut discuții cu primarul din Dumbrăveni...
N.N.: Da, dar să știi că eu n-am încredere în traseiștii politici. Am trecut printr-un moment foarte greu în 1996, când Rori Trif, (Romeo Trif) fostul președinte al PD venit și a zis că eu plec la APR. A tratat cu primarii, a zis că merge cu 17 primari. I-am zis că sunt ardelean căruia nu-i place să meargă dintr-o parte în alta. Aveam atunci 32 de primari, i-am strâns pe toți în sală și i-am întrebat: ”care plecați?”. Primarul Băcilă, era primar în Valea Viilor, se ridică și mă întreabă: ”da dumneata ce faci?”. ”Eu rămân. Și singur dacă rămân, dar nu plec”, am zis. Și unul n-a plecat. A plecat Rori Trif cu ăla de la cabientul parlamentar.


Rep.: Și totuși, traseismul se practică de mult timp...
N.N.: Și ăștia din Sibiu m-au contactat (n.r. PSD Sibiu). I-am întrebat: ”ce-mi oferiți?”. ”Ce vrei”. ”Ce vreau am aici, are rost să plec?”. După aia au venit pesediștii și au racolat dintre ai noștri și să știi un lucru: toți care au plecat înainte, au venit la mine și m-au întrebat ce să facă. Toți aveau câte o bubă făcută în administrație și ăștia îi avea la mână. A venit Mircea Marcu, i-am zis: ”du-te Mircea să te rezolvi”. A venit primarul de la Păuca, ”du-te Niculae”.


Rep.: Și Ariton la fel...
N.N.: Da.


Rep.: Cum vedeți lupta pentru președinția Consiliului Județean?
N.N.: Vor fi trei, patru candidați potențiali. Știu cine câștigă, dar nu vreau să spun acum. Am un sondaj făcut de o firmă bună și știu cine câștigă, dar nu spun, că nu e bine să stric jocul.


Rep.: Candidează Ion Ariton din partea PDL Sibiu?
N.N.: Nu. Eu am vorbit cu el și a zis că nu candidează. O să avem un candidat. Avem timp.


Rep.: Mai e timp?
N.N.: Până în 18 aprilie mai sunt de făcut retușuri. Nu spunem, și e bine așa. Cam prin 3 aprilie știm sigur cu cine mergem.  


Rep.: Cum ați primit declarația președintelui Băsescu, ce viza ”greii” din PDL care nu se implică suficient în alegerile locale?
N.N.: Eu personal am primit-o foarte bine și are perfectă dreptate. De fapt, el și când era președintele partidului i-a forțat pe unii să-și asume responsabilitatea. Așa a juns Boc primar la Cluj. Așa a candidat Videanu, Blaga, toți ăștia. Și ai noștri se gîndesc probabil să riște, că n-au ce face.


Rep.: Îl vedeți pe Știrbeț să candideze?
N.N.: Nu. Le e frică de populație că nu-i votează. Domnule, dacă ești lider într-un partid, trebuie să-ți asumi responsabilitatea.


Rep.: Se va putea face Mișcarea populară pntru alegerile locale?
N.N.: La ora actuală nu are nicio șansă, pentru că s-a pornit prea târziu.


Rep.: Pentru parlamentare?
N.N.: Pentru parlamentare s-ar putea. Uite la noi în Sibiu, cu cine să te unești? Chiar eu am luat cuvântul în ședință și am zis: ”mă fraților, eu sunt de acord să mă unesc cu cineva care să mă ajute, dar cu cine? Verzii? Câți îs, doi. UNPR? Doi. Păi pentru ăștia ce rost are?” Asta e. Și al doilea lucru: să-ți schimbi sigla, culoarea, bulversezi lumea. De bine, de rău, sunt în localități și pe stradă oameni care sunt mulțumiți de guvernare și sunt mulți d-ăștia. Sunt oameni care-mi spuneau ”fiți atenți, să nu vă bateți joc de Boc să-l schimbați acum, a luat măsurile care trebuie”.


Rep.: Cât pierde PDL dacă vor crește la loc salariile? Pierde electoratul care crede în reforme?
N.N.: Nu-i pierdem. Treaba asta cu salariile nu cred că va aduce multe voturi pentru PDL. Dar nici nu se pierd. Dacă le măreau în ianuarie, era altceva, dar unde nu-i, nici Dumenzeu nu crede. Oricum, dacă în teritoriu PDL câștigă aproximativ primarii pe care i-a avut, va fi luptă grea în toamnă. Populația și-a pierdut încrederea în PDL, dar n-au încredere nici în USL. Ăștia puteau profita mult mai mult.


Rep.: De ce le e frică politicienilor importanți să candideze împotriva lui Johannis?
N.N.: Nu le e frică. Dar unn primar în funcție pornește de regulă cu un spor de minim 10%. Johannis pleacă cu mai mult.  
Rep.: Cât pierde din imagine un politician dintr-o competiție electorală eșuată? N.N.: Pierde. De exemplu la mine: am pierdut președinția CJ la bani, au dat bani la consilieri, că pe atunci președintele era ales de consilierii județeni, iar când am candidat la deputați am pierdut foarte mult, aproape 30%.


Rep.: Și totuși, pierde el din imagine, dar poate câștiga partidul susținând o listă de consilieri. Nu merită sacrificul?
N.N.: Normal că merită, că de-asta te-ai dus în partid, sigur că da. Știi că pierzi, dar măcar susții lista de consilieri. În plus, pregătești campania viitoare.


Rep.: Ce se va întâmpla în alegerile parlamentare?
N.N.. E mult prea devreme să vorbim. Se poate întâmpla orice. Până la urmă, s-ar putea întâmpla ca alianța viitoare să fie formată tot din PDL cu PNL, să se refacă Alianța DA.


Eu sunt de părere că din patru în patru ani trebuie să se schimbe guvernarea. În general, un om care îl iei de pe un scaun și-l pui pe alt scaun vrea să facă mai mult. Și atunci e bine să fie alternanță la guvernare, pentru că atunci omenii iau măsuri bune, în interesul țării. Logic și normal e să lucreze în interes național, pentru că vrând, nevrând, te acoperi și tu pentru interesele proprii. Să nu dai tunuri mari”, Nicolae Nan

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Jollie

Acum 10 ani

stau si ma gandesc ...sunt politicieni care nu sunt nevoiti sa fie \"provocati\" ..., sa le fie fortate limitele si o alta categorie ..care nu au nevoie de asta.ambele categorii sutn ok atata vreme cat rezultatul activitatii e unul de apreciat !
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

cred ca domnul NAN se poate retrage in glorie.sa vina si altii mai tineri.
Raspunde

cE cE?

Acum 10 ani

Nu se pomeneste de plecarea lui Dancu si Relu Gata?
Raspunde

respect ptr dl Nan

Acum 10 ani

oamemi de talia dl ing nan se nasc tot mai rar de exemplu //ing la LIbertetea a fost un lider cu rezultate f.B ,la consiliul judetean pcr F B la ca presedinte al consiliul jud sibiu extraordinar de multe lucruri lucruri bune in parlament la fel a fost fondatorul pdului [ mai bine nu era ] la noi se spune omul sfinteste locul// chibit de fotbal mare mai ales cu soimii ce vremuri dl N N
Raspunde

jaco

Acum 10 ani

#4 Ce bine ar fi sa ai dreptate, nici nu-ti dai seama, de s-ar naste tot mai rar!
Raspunde

all4all

Acum 10 ani

tot respectul pentru dl.Nan!inca un om cu adevarat de valoare al PDL-ului!!!
Raspunde

xxx

Acum 10 ani

STATI SA VEDETI ....BUCUR S-A DUS LA DIACONESCU DAN .........!partidul poporului sau cum se cheama....impreuna cu alti refulati,oportunisti si traseisti !ii trbuie „tribuna„sa muste mainile care l-au ajutat ! atentie cetateni !
Raspunde

Bugetarius Felix

Acum 10 ani

Sa moara pedeleul de ciuda ca a vandut Guvernu\' cuprul Romaniei cu 200 mil Euro sa-mi de mie salariul marit. Daca se straduia Majestatea sa haules baules Cioba vindea cazanele si ibricele pe mai mult de mareau si pensiile.
Raspunde

liu

Acum 10 ani

cica glorie si valoare la Nan ;) , pai asa le doresc la toti pedeleii sa se retraga in plina glorie
Raspunde

bes

Acum 10 ani

Corect domnule Nan. Un lider trebuie sa-si asume responsabilitatea, dar ce te faci atunci cand stii sau presupui ca nu ai nici o sansa? Deocamdata PD-L are un sondaj in teren(chiar ieri m-am vizitat doua persoane ce nu au vrut sa recunoasca ca sondajul este pentru un partid, dar comparatia era doar intre actualul primar si ariton si doi consilieri locali PD-L) si probabil asteapta si supermegaextraperformantul ministru rezultatul.
Raspunde

@10

Acum 10 ani

cum, ce te faci, cand stii ca pierzi? Pleci, lasi locul altuia mai bun!!!
Raspunde

one4one

Acum 10 ani

Fosila comunista cu aura de politician... culmea ipocriziei... LA VREMURI NOI TOT EI... COMUNISTII
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus