Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Sursele bunastarii

Ne aflăm din nou înaintea celei mai mari sărbători creștine, în perioada în care ne străduim să fim la înălțimea unor norme de viață firești, care vin din vremuri vechi și ne susțin ca ființe și comunități normale. Poate fi, deci, momentul unei analize și asupra surselor bunăstării societății noastre, fenomen care de fapt trebuie să treacă dincolo de un moment politic oarecare și perisabil.

Dacă ne uităm spre modelul vest-european (care a și început să scârțâie din încheieturi, tocmai când să ne aliniem și noi…), constatăm că evoluțiile/involuțiile economice și spirituale din acest spațiu duc, de fapt, la deconstruirea bazelor tradiționale pe care s-au edificat comunitățile de succes! S-a deschis calea către distrugerea sistematică a surselor adevărate ale bunăstării unor sute de milioane de oameni, învățați până mai ieri să aibă o viață fără griji… Este vorba de două dintre aceste surse majore: zona rurală (cu populația, economia specifică și tradițiile ei stabile) și sfera credinței (natural asociată ființei umane depline!).
În vestul Europei se inventează tot timpul, fără odihnă de 200 de ani, motive de a elimina tradiția (deci și spațiul economic și spiritual rural) și se concep substitute pentru toate acestea: „libertate de conștiință”, „dreptul de a alege”, „laicitatea”, „multiculturalitatea” etc. – pentru a lupta de fapt cu Creștinismul, adică tocmai cu buna așezare a vieții spirituale – comunitare, care a creat această Europă! Brusc, adică imediat după al doilea război mondial – provocat de atei, necreștini, liber-schimbiști – tot ce ține de tradiția creștină europeană devine „învechit”, „o frână”, ceva suspect… Pentru noii furioși dezvoltarea economică nelimitată, comerțul „neîngrădit” etc, pot înlocui viața spirituală și tradițiile societății. În cercurile intelectuale franceze, de pildă, se vorbește mereu „pe partea stângă” a problemei și chiar evenimente tragice, provocate de exact această politică, sunt luate ca prilej de a învinovăți „vechile prejudecăți”. Cum bine s-a mai spus, această orbire sapă la însăși temelia societății europene, chiar ”massificată” în Uniunea forțată de azi.
Ca să rămânem la situația franceză: din totalul populației active, 2% mai e ocupată în agro-zootehnie, DAR 25% din populația țării trăiește totuși la sate (nemaivorbind de cohortele de zilieri, nefrancezi, care trebuie să participe la muncile agricole, pentru că de fapt 2% e prea puțin, chiar într-o economie industrializată…).
Apoi, bisericile creștine franceze se umplu numai la marile sărbători, DAR abia 20% din populație se declară atee… Și așa mai departe.
Vorbim despre aceste fenomene pentru că, din spirit de imitație, sărăcie morală și goană după bani, tot mai mulți „umaniști” din România devin militanți anti-creștini, anti-tradiție, favorizând cele mai lugubre tendințe de libertinaj ale unui tineret deja debusolat – decreștinat, manelizat, fără cultul muncii și al familiei! Desfășurările ultimelor decenii, numai în Europa, ne-au arătat că tot ce se obține în afara acestor tradiții de credință, muncă responsabilă, obiceiuri sociale robuste nu are durată, este sortit eșecului și grevează societatea pe termen lung. De aceea derapajele din medii sus-puse (financiare, birocratice, ecleziale și economice ) sunt ușor explicabile prin lipsa de cultură, spiritualitate și încredere în sensurile profunde ale devenirii acestei lumi. De altfel, vedem acest tip de eșec spiritual în toată clasa noastră politică, tocmai aceea care e și exponenta așa-zisei elite financiare, birocratice și economice românești de astăzi. Ne este mereu rușine cu contra-performanțele acestor conducători, care ne fac și pe noi de râs în fața lumii, deși în România nu s-au pus încă bazele unei minime bunăstări, pentru majoritatea populației.
Este total greșit, și o dovadă a totalului dispreț pentru viitorul nostru ca popor, că nici o echipă din conducerea țării nu a considerat necesară o politică pe termen lung favorabilă dezvoltării zonei rurale, în paralel cu susținerea patrimoniului construit și natural și a tradițiilor culturale-spirituale ale neamului! De aceea nici nu s-a reușit o construcție economică durabilă în România. N-am lucrat la sursele reale ale bunăstării – fizice și psihice a acestui popor… Nu am aflat ce școli au făcut acești conducători sau la ce cursuri esențiale au chiulit, dar în toată lumea civilizată se știe că ține de strategia construcției statale, a siguranței naționale, să gestionezi responsabil munții pe care-i ai, rețeaua de localități rurale, ce asumă utilizarea coerentă a teritoriului național și, nu în ultimul rând, să asiguri continuitatea culturală a comunităților de pe întreaga suprafață a țării!
Sursele bunăstării nu vor fi, în vecii-vecilor, supermarketurile/importul de hrană/cumpărarea de licențe/asimilarea teoriilor păgâne! Cu de-astea se îngroapă orice țară și orice cultură…

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 490

Comentarii

1 comentarii

salistean

Acum 10 ani

toate bune si frumoase ( adevarat numai in parte, capitalismul desfranat nu se opune credintei) dar ce te faci cand biserica prin reprezentantii ei intruchipeaza tocmai racilele societatii sec. XXI: lacomia dupa bani, coruptia, dezmatul, despretul fata de mediu, ignorarea saraciei si a educatiei, cum e cazul BOR in Romania???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus