Duminică,
16.05.2021
Innorat
Acum
14°C

Astenia de primavara la copii

Bună ziua dragi cititori, de azi încep o noua aventură alături de voi și îmi doresc să fie o aventură plină de emoții și trăiri frumoase de ambele părți, o aventură din care să avem ce învăța unii de la alții.  
În primul meu articol mă gândeam să dezbatem ”problema" asteniei de primăvară la copii.  
 Ce este de fapt astenia de primăvară? Este o boală? Nu, nu este o boală, astenia de primăvară este efectul faptului că zilele și temperaturile încep să crească, iar ritmul biologic este dat peste cap, ceea ce duce la o dereglare a hormonilor eliberați de hipotalamus, din cauza luminii în exces, a trecerii la alt regim termic și a măririi numărului orelor de lumină. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, nu este o boală, ci este o stare!
O întrebare des formulată: ”Astenia de primăvara afectează și copiii sau doar adulții?” Ei bine, dragilor această stare (astenia de primăvară) nu ocolește pe nimeni, nici măcar pe cei mai mici dintre noi. Dacă sunteți atenți la copilul vostru veți vedea cu ușurință dacă trecerea de la un anotimp la altul l-a afectat sau nu.
Dacă prezintă stări de oboseală, somnolență, lipsa poftei de mâncare, lipsă de motivație și/sau concentrare, nervozitate și plâns fără motiv plauzibil, slăbiciune musculară, atunci în calitate de părinte trebuie să dați importanţă și atenție  acestora, pentru că dacă ele persistă și se manifestă de la o zi la alta tot mai intens, simpla astenie se poate transforma în depresie și atunci nu mai vorbim de o simplă stare sau simptom, ci luăm în calcul o boală cu implicații grave în sănătatea și dezvoltarea copilului.
Odat㠀œdescoperită, astenia trebuie să o €œtratăm cum se cuvine:  
 
- Odihnă! Somnul trebuie să fie esențial pentru că el reprezintă aliatul cel mai de seamă pentru un organism puternic și dispus la o dezvoltare armonioasă. Va recomand să-i faceți copilului program de somn, atât pentru zi cât și pentru noapte. Odihna în timpul zilei are ca rol principal refacerea fizică și mentală, însă aduce cu sine o serie de alte beneficii pentru sănătate.
- Alimentație bogată în fructe și legume proaspete și evitarea dulciurilor. În această perioadă copilul trebuie să mănânce, pentru a atenua din efectele asteniei.  
- Sport! Activitatea fizică este una dintre cele mai bune combatante ale asteniei de primăvară.
 Toate cele trei remedii enumerate mai sus pot combate și reduce din simptomele asteniei de primăvară, dacă sunt integrate într-un program zilnic echilibrat în viață copilului.  
 Organismul are nevoie de puțin timp pentru a se adapta noilor condiții climatologice, însă partea bună este că organismul celor mici are o putere incredibilă de adaptare (pe cât sunt de mititei, pe atât sunt de puternici), iar neplăcerile dispar în cel mult o săptămâna.  
 
Săptămâna viitoare ne întâlnim din nou, dacă aveţi vreun subiect despre care doriţi să vorbim sau daca aveţi vreo întrebare la care vă pot răspunde din punct de vedere psihologic, vă aştept mail-urile pe adresa: psiholog_albulavinia@yahoo.com, iar eu  am să vă raspund aici.

Vizualizari: 620

Comentarii

16 comentarii

Andreea Oprica

Acum 9 ani

Braaaaaavoooo! Suntem pe maini bune, sa stiti!
Raspunde

Adi

Acum 9 ani

Bravo, bravo, bravo! La mai multe articole!
Raspunde

Micu Ana-Maria

Acum 9 ani

Bravo Lavi! Iti dorim succes ! Suntem mandre de tine!
Raspunde

Mihaela

Acum 9 ani

Bravoooooooooooooo!Iti dorim mult succes !M&N!!!
Raspunde

Elena Guseila

Acum 9 ani

Foarte bine punctat subiectul felicitari. Mult succes!!!
Raspunde

Dinu Cristina

Acum 9 ani

felicitari Lavinia!!!bravo!!!
Raspunde

Andra Sfat

Acum 9 ani

O rubrica foarte utila si placuta! Aveam nevoie de asa ceva! Felicitari pt initiativa!
Raspunde

Andrei

Acum 9 ani

Bravo Lavi! La cat mai multe articole :)
Raspunde

Adriana

Acum 9 ani

Felicitari Lavi !!!!!!!!!!! mult succes in continuare !!!!!!!!!
Raspunde

Don Corleone...

Acum 9 ani

Frumoasă iniţiativă, cu timpul o să-ţi îmbunătăţeşti şi stilul de a scrie, aducându-l mai mult spre gazetărie. Te felicităm şi te susţinem!
Raspunde

Patricia Gal

Acum 9 ani

Felicitari, Lavinia, mult succes in continuare!
Raspunde

Mina Draghici

Acum 9 ani

Felicitari Lavi!!!...asteptam cat mai multe articole...la fel de interesante!
Raspunde

simona h

Acum 9 ani

felicitari lavinia, la cat mai multe articole...
Raspunde

Adriana Nistor

Acum 9 ani

mult succes. Mi-a placut ce am citit.
Raspunde

Haine Copilasi

Acum 9 ani

Felicitari Lavi!Mult Succes
Raspunde

Patricia Corcoveanu

Acum 9 ani

Felicitari Lavinia, este foarte interesant articolul, te asteptam cu cat mai multe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus