Duminică,
16.05.2021
Innorat
Acum
14°C

Rasfatul - o problema sau nu la copii?!

“Este singurul nostru copil, îi oferim totul ca dovadă a iubirii noastre!”, “Nu știu ce să mai fac cu copilul meu, este răsfățat și face numai ce vrea el!” sau “Daca nu îi cumpăr ce vrea el, face scandal în magazin!”.

Hristos a înviat! Cred că am fost cu toții martorii unor astfel de confesiuni, din partea anumitor părinți, măcar o data în viață. Și, la auzul acestora sau când vedem un copil răsfățat, ne promitem că atunci când vom fi părinți la rândul nostru, noi vom ști cum să ne educăm copiii astfel încât să impunem o limită între răsfăț și iubire.

Copilul meu este răsfățat? Dacă mereu vrea (și chiar insistă) să se facă numai după bunul său plac, dacă încearcă să controleze mereu situația, dacă are o toleranţă scăzută la frustrare sau dacă nu răspunde la interdicții, atunci putem spune că da, copilul este răsfățat! Copilului răsfățat îi poate fi stopată dezvoltarea psihologică, pentru că un copil care mereu primește ce vrea, atunci când vrea fără a depune un minim de efort, nu va ști cum să caute soluții rezonabile pentru a-și satisface dorințele, nu va ști să fie creativ.

Ce puteți face pentru a preveni sau înlătura răsfățul:

În primul rând impuneți limite și reguli! Orice ar fi nu treceți nici voi și nu lăsați nici pe alții (bunicii, prietenii) să încerce să intervină sau să încalce aceste reguli. Nu veți face altceva decât să vă ştirbiţi din autoritate și crezare în față copilului. Copilul este speculant și imediat simte ezitarea părintelui și încearcă să aducă situația în favoarea lui. Așadar, fiți fermi și categorici fără a ridica tonul. Regulile îi ajută pe cei mici să facă diferență între bine și rău.

Nu negociați cu copilul! Acesta mereu va încerca să “traga” cât mai mult încât să câștige el și atunci vă va lua din puterea dvs. ca părinte. Un copil nu știe cum să gestioneze puterea și atunci va devni un răsfățat, un mic șantajist emoțional și un egocentric.

Învățați-vă copilul să respecte! Copilul trebuie învățat că nu doar adulții trebuiesc respectați ci și colegii de joacă. Dacă nu știe să respecte și se va comportă inadecvat în societate, nu va reuși să-și facă prieteni și îi va fi greu să se integreze într-un grup.

Nu-l lăudați exagerat! Este foarte benefic pentru dezvoltarea lui să știe care îi sunt capacitățile și faptul că îl încurajați și chiar lăudați, însă trebuie evitat lăudatul excesiv și recompensele materiale.

Fiți un model pentru copilul dvs! Mai ales când sunt mici, copilașii învăța prin imitație și mai târziu își caută un “model de viata”: fiți dvs. acela! Un copil răsfățat este obositor, se integrează greu în colectivitate, poate avea performanțe scăzute la învățătura, iar cu cât crește (adolescenţă) există riscul să prezinte comportamente deviante (ex: consumul de droguri).

Răsfățul nu este o noutate, nu este ceva ce a apărut de curând, răsfățul a existat dintotdeauna, însă tind să cred că în ziua de azi, când suntem tot mai ocupați, alergăm dintr-o parte în altă, unii dintre noi încercam să compensăm absența fizică din viață copiilor cu tot felul de lucruri materiale. Am întâlnit părinți care se simțeau vinovați că nu își petrec mai mult timp cu copilașii lor, îi răsfățau pe aceștia cu ultimele noutăți în materie de jucării și le îndeplineau orice capriciu în speranța că totul va fi bine… .

Așadar, dacă nu va doriți un copil răsfățat nu dați dovadă de prea multă permisivitate, setați reguli clare și adecvate vârstei copilui și nu va lăsați manipulați. Dacă nu îi răsfățați nu înseamnă că nu îi iubiți, înseamnă că doriți să creșteți un copil care mai târziu va fi pregătit pentru viață și nu va avea așteptări nerealiste, pentru că, un copil care azi este răsfățat, mâine va fi adultul care greu își va găsi locul în societate.

Nu uitaţi că vă aştept sugestiile, opiniile şi întrebările pe adresa de e-mail psiholog_albulavinia@yahoo.com

O săptămână frumoasă vă doresc şi lipsită de răsfăţ în viaţa micuţilor voştri!

Vizualizari: 706

Comentarii

5 comentarii

Irina Burcea

Acum 9 ani

Asa e Lavinia! Cineva mi-a zis odata ca nu crestem roboti care sa se supuna unor reguli stricte insa eu mereu am considerat ca daca nu le stabilesti de mici niste criterii dupa care sa se orienteze in viata, le va fi f. greu sa se integreze in societate!
Raspunde

Lavinia Albu

Acum 9 ani

Foarte de acord cu tine, Irina! Nimeni nu zice sa incarci copilul cu reguli, ca astfel i-ai ingradi personalitatea, insa nici sa il lasi sa faca ce vrea, cand vrea pt ca atunci vei creste un copil ce atunci cand va intra in colectivitate foarte greu va accepta ceea ce de fapt e realitatea!
Raspunde

Garoafa Ciulupingam

Acum 9 ani

Haules-baules fa! Copiii mei este invatati cu libera initiativa , io le dau liber sa spele pambrizu la intresectie sa castige si ei un ban ca sa mananca si gura mea ceva. Daca ese si de o ciordeala e si mai bine, ce lulica mea.
Raspunde

pentru d-ra psiholog

Acum 9 ani

youtube.com/watch?v=9Hl2HamYUpk
Raspunde

he he

Acum 9 ani

din pacate, ceea ce vrea sa zica cel de la #4 (si trupa Truda) este reprezentativ pentru societatea romaneasca ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus