Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Spanacul

Spanacul este o plantă originară din Orientul Mijlociu, are crește până la 30 cm înălțime, având frunze cărnoase, cu formă ovală. Pe vremuri, arabii îl foloseau împotrivă durerilor de gât și împotriva afecțiunilor pulmonare. Începând cu secolul al VIII-lea, spanacul a fost cultivat și în Spania și Franţa, iar în secolul al XI-lea a ajuns în Sicilia.

Flavonoizii din spanac au efect anticancerigen

Cercetătorii au identificat 13 tipuri diferite de flavonoizi în spanac ce funcționează ca antioxidanți și agenți anticancerigeni. Studiile au fost atât de convingătoare, încât cercetătorii au elaborat diverse extracte din spanac ce sunt folosite în studii controlate. Aceste extracte s-au dovedit eficiente în încetinirea diviziunii celulelor cancerului stomacal și în reducerea cancerului de piele și a celui de sân.

Caretenoizii din spanac combat cancerul de prostată

Un anumit tip de caretenoizi din spanac ajută organismul să lupte împotrivă cancerului de prostată în două feluri. Neoxantina (unul din caretonoizi) nu numai că determină celule de cancer la ce afectează prostată să se autodistrugă, dar e și convertită în intestine în componente adiționale ce împiedică celulele canceroase să se replice.

Flavonoizii din spanac combat cancerul ovarian

Într-un studiu efectuat din 1984 până în 2002 s-a demonstrat că femeile care consumă regulat spanac au un risc cu 40% mai mic de a dezvoltă cancer ovarian, datorită unui compus al acestei legume numit kemferol, față de cele a căror alimentație nu include această substanță.

Stimulează sănătatea oaselor

Vitamină K furnizată din plin de spanac (o cană de spanac crud frunizeaza 200% din valoarea zilnică necesară) este vitală pentru sănătatea oaselor. La asta se adaugă conținutul de calciu și magneziu care contribuie la același lucru.

Protecție cardiovasculara

Atunci când vorbim de arteroscleroza sau alte afecțiuni cardiace, puține plante sunt comparabile cu spanacul în ceea ce privește beneficiile. Acesta este o sursă excelentă de vitamină C și A, ambele fiind importante pentru efectul antioxidant ce duce la reducerea numărului de radicali liberi din organism. Împreună, cele două vitamine împiedică oxidarea colesterolului, preîntâmpinând prin asta fixarea acestuia în vase sanguine unde poate produce pagube.

Beneficii gastrointestinale

Vitamină C și beta-carotenul din spanac ajută la protejarea colonului de acțiunea radicalilor liberi.

Nutrienți antiinflamatorii

Nutrienții din spanac sunt utili și în afecțiunile în care inflamațiile joacă un rol important. De exemplu, astm şi osteoartrită. Cum vitamină C, vitamină K și beta-carotenul au toate efecte antiinflamatorii, spanacul poate fi util în diminuarea simptomelor în unele cazuri. În plus, magneziul și riboflavină din spanac pot ajută la diminuarea frecvenței atacurilor migrenoase la persoanele care au probleme cu acestea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 175

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus