Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ioan Bondrea, investit in functia de rector al Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu VIDEO/ FOTO

Cele mai proeminente figuri ale Universității sibiene au asistat, azi, la ceremonia instalării noului rector al ULBS, Ioan Bondrea. Lui i-au fost înmânate de către fostul rector Constantin Oprean principalele simboluri ale noii poziții: sigiliul și colanul de rector, obiecte ale căruri simboluri sunt realizate din argint. În cadrul aceleiași ceremonii a avut loc și ”predarea-primirea” funcției de președinte al ULBS, între Werner Schall și Constantin Oprean.

”Este o zi deosebită pentru mine. Mă onorează și mă obligă șansa pe care mi-ați acordat-o, de a conduce Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu în cei patru ani care vor urma. Este o sarcină deloc facilă, de a încerca să facem ca Universitatea să devină una care să nu poată fi ignorată pe plan național și internațional”, a declarat Ioan Bondrea.
Noul rector ales în urma scrutinului din februarie anul acesta a și dezvăluit o parte din principalele sale obiective. ”Universitatea noastră este încolțită de provocări: legi asemenea nisipurilor mișcătoare, unde plecăm de la un punct, dar nu știm unde ajungem; unele programe de studiu neperformante, pe care este important să le reformăm, nu însă fără o considerație strategică. Spre exemplu, știm astăzi că matematica, chimia, fizica nu mai sunt domenii «la modă» acum. Dar sunt discipline vitale pentru domeniile aplicative. Trebuie să lucrăm împreună la soluții care să aducă rezultate. Pe termen scurt viabilitatea academică și financiară a programelor educaționale, pe termen lung un portofoliu de pregătiri performante și atractive pentru piața muncii. Universitatea trebuie să fie parte integrantă a societății”, a mai apreciat Bondrea.

Johannis: ”vă provoc la o relație apropiată”

Fost decan al Facultății de Teologie din cadrul ULBS, ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a spus că se va ruga pentru noua conducere și succesul acesteia. ”Putem fi mândri că avem o astfel de Universitate la Sibiu. Îi urăm noului rector să țină bine cârma, deoarece lucrează la «înaltă tensiune»”, a declarat Streza.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a făcut o scurtă trecere în revistă a modului în care a observat dezvoltarea ULBS din postura de primar. ”Întâmplarea face că sunteți al treilea rector pe care îl prind și deja există posibilitatea unei analize a ULBS pe termen mai lung. Din punctul de vedere al primarului, relația ULBS – municipalitatea Sibiu a fost una foarte bună, dar niciodată foarte apropiată. Vă invit și vă provoc la o relație apropiată”, a spus Johannis. Pe un ton degajat, acesta a adresat un alt îndemn noului rector. ”Sunt convins că lumea v-a făcut deja «capul calendar» cu sfaturi peste sfaturi. Nu aș vrea să vă dau sfaturi, dar cred însă că mandatul dumneavoastră va trebui caracterizat prin două cuvinte: calitate și adecvare. Dacă Universitatea va apărea nu neapărat în Top 500, dar în Top 1000, sibienii ar fi foarte mândri”, a mai spus primarul.

Oprean: ”vom urmări la sânge”

Imediat după cuvântul lui Johannis, a intervenit și amfitrionul ceremoniei, Constantin Oprean. ”Vă reamintesc că sunteți președintele Consiliului consultativ al ULBS și vă doresc să vă implicați mai mult în acest sens, cum de altfel sunt convins că o veți face”, i-a adresat Oprean lui Johannis. În plus, fostul rector, actual președinte al Senatului ULBS, a promis că va urmări atent evoluția managerială a noii echipe care conduce instituția academică. ”Vom urmări la sânge activitatea noii echipe și vă spun că «vă așteptăm la cotitură» dacă nu veți și face ceea ce spuneți”, a adăugat Oprean.

Werner Schall: aduceți profesori din afară

Una din cele mai longevive figuri în fruntea ULBS, Werner Schall, și-a predat, tot astăzi, mandatul de președinte al ULBS. ”Întotdeauna am subliniat premisele unice de care dispune ULBS pe baza istoriei Sibiului și a Ardealului, premise pe care alte universități românești nu le au. Astfel, prin expansiunea într-o direcție nouă, bine definită, a germanisticii s-ar putea profila, în ciuda numărului scăzut de studenți, ca și caracteristică distinctivă, un domeniu de specialitate privind istoria Transilvaniei, și, în special, istoria limbii germane din Transilvania. Restaurarea aproape unică a orașului dumneavoastră din ultimii ani oferă posibilitatea de evidențiere în domeniul conservării patrimoniale arhitecturale”, a declarat fostul președinte al ULBS.
Acesta a mai adresat un îndemn către noua conducere, îndemn pe care l-a susținut și în trecut. ”Este, fără îndoială, bine să se păstreze absolvenții de excepție în propria Universitate. Dar, pentru a rămâne competitivi pe plan național și internațional, privirea critică din afară este imperios necesară. De asemenea, trebuie profitat de experiența oamenilor de știință de la alte universități. Am impresia că aici lucrurile se mișcă un pic șovăitor”, a rostit Schall.
La finalul ceremoniei, Constantin Oprean a înmânat medalia Universității mai multor cadre didactice din cadrul ULBS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

senator

Acum 11 ani

CEREMONIE UNICA IN VIATA ULBS // BUNI CONDUCATORI AM AVUT SI AVEM NUMAI SA FIE SANATOSI SI SA NU UITE DE PROMISIUNILE FACUTE IN CAMPANIA RECENTA / D-LUI RECTOR I BONDREA SA NU UITE SI DE NEVOIASI [ ASUDATORI ] UNIVERSITATI
Raspunde

glig

Acum 11 ani

,,vă doresc să vă implicați mai mult în acest sens, cum de altfel sunt convins că o veți face\" grobian a fost, grobian ramane
Raspunde

ei

Acum 11 ani

legea evolutiei: \"acumularea cantitativa duce la salt calitativ\" nu prea se aplica la Sibiu, s-au butasit specialitati doar pentru a se crea posturi, s-au inmultit exponential nr. de studenti chemati si nechemati, impinsi de parinti de la spate, trimisi pe burse din cele mai exotice locuri ale pamantului, cantitatea conteaza, ca ea aduce banii!! Daca ma uit la jurnalistii romani care nu stiu sa scrie corect, ce sa mai astepti de la cei pachistanezi, absolventi de jurnalistica la Sibiu? O statistica a absolventilor care lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit ar fi benefica.
Raspunde

Profesor

Acum 11 ani

S-au inmanat medalii si diplome doar ghioceilor care au acceptat fara cracnire abuzurile lui Oprean si au votat cu ochii inchisi.
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

sunt mandru ca sunt sibian si avem o Universitate (ULBS) recunoscuta pentru performante Felicitari vechii echipe manageriale si mult succes pentru noua echipa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus