Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
0°C

FITS 2012 - "Crize. Cultura face diferenta"

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfășura în perioada 25 mai – 3 iunie și va fi prezentată sub genericul „Crize. Cultura face diferența”.

Timp de zece zile Sibiul se va transforma într-o scenă uriașă reunind peste 2.500 de artiști din toate colțurile lumii.

„Programul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel.Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi, în biserici și situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, dar și conferinţe, seminarii, expoziţii, lansări de carte, instalaţii şi ateliere de lucru, ce au loc atât în spaţii convenţionale, cât și neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii” a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului.

Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural, producători și zeci de mii de spectatori se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Unul dintre cele mai așteptate momente din acest an este prezența în România a regizorului german Peter Stein ce va prezenta „Faust Fantasia”, o melodramă pentru voce și pian după Goethe ce a fost produsă special pentru Bienala de la Hanovra din 2000. TR Warszawa va prezenta spectacolul „Între noi totul e bine” al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn. Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa aduce în premieră romanul epistolar al lui Goethe - „Suferințele tânărului Werther”. Cu o istorie pornind de la 1827, Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul „Prințul Friedrich von Homburg” în regia lui Armin Petras. De asemenea, Need Company sosește la Sibiu cu spectacolul „Casa cerbilor” produs la cererea Salzburger Festspiele, în regia lui Jan Lawers.

Spectacolele de dans ocupă și în acest an un loc important în agenda de evenimente a Festivalului. Companiile din Israel aduc producții impresionante din punct de vedere tehnic și estetic, iar publicul va avea șansa să reîntâlnească compania Vertigo, care va prezenta două spectacole fascinante: „Mana” și „Null”. Programul acestei secțiuni este completat de spectacolul „În derivă “, o compoziție pentru care compania Ballet Actuel a fost numită noua Pina Bausch a dansului contemporan. Recunoscută la nivel mondial ca o lucrare de poezie fizică despre frumusețe, compania australiană C!RCA va ajunge de asemenea la Sibiu.

Spectacole de stradă, spectacole de instalații sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând apa, aerul sau focul vor anima din nou centrul istoric al Sibiului. Printre acestea se numără și o premieră mondială: SINDROMUL STOCKHOLM 1.2 al companiei suedeze Burnt Out Punks. În plus, anul acesta vor concerta gratuit în cadrul FITS Ștefan Bănică Jr., Voltaj, Horia Brenciu și Smiley.

La această ediție, FITS va inaugura în parteneriat cu TVR Cinema o nouă secțiune, și anume cea de film. În cadrul acestei secțiuni vor fi proiectate filmele „Undeva la Palilula” în regia lui Silviu Purcărete, „Akropolis” un performance regizat de Jerzy Grotowski, „Prin gânduri și imagini” – un documentar de Liviu Ciulei și „Goldfish games” în regia lui Jan Lauwers.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

transilvanus rex

Acum 10 ani

Mai sunt 25 de zile pana la tzeapa anuala a soldoveanului Chiriac. Acuma o sa ne tineti dangas-langa cu festivalul de circ pana in 3 iunie cand se termina? Noroc cu mafiotul cultural si cu mafiotii de la Universitatea Blaga ca va finanteaza ziarul ca sa-i pupati in ochiul maro!!!
Raspunde

Festival de teatru neaccesibil de sibieni

Acum 10 ani

la FITS de ani de zile nu se pot viziona cele citeva piese de teatru, care merita sa vezi din tot bilciul de festival. DAR niciodata nu se gasesc bilete, ca sala aia mica a lor, toate locurile sunt rezervate pt invitatii si pilele lor. Bine, ca tot festivalul si teatru e platit din taxele noastre pt chefurile altora...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus