Joi,
14.11.2024
Innorat
Acum
4°C

Salariile bugetarilor cresc cu opt la suta incepand cu 1 iunie

 

Negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes, după două zile de discuţii la BNR, partea română şi delegaţia instituţiei internaţionale stabilind termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv. FMI şi Comisia Europeană au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii reţinuţi începând din aceeaşi lună.

Discuţiile cu organismele financiare internaţionale s-au încheiat cu succes şi asta reprezintă o angajare fermă a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizând asigurarea stabilităţii economice şi financiare a ţării, a declarat sâmbătă Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finanţe.

"Practic, acordul este negociat şi încheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor şi reformelor structurale, sectoriale cuprinse în acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectând ţinta limită de 3% în relaţia cu Uniunea Europeană pentru acest an şi de asemenea respectând angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional", a adăugat Georgescu.

Deficitul pe cash convenit anterior cu FMI era de 1,9% din PIB, iar ţinta stabilită după metodologia ESA solicitată de Comisia Europeană este de 3% din PIB.

"Cred că mesajul este important din două puncte de vedere: o dată s-a încheiat un acord care continuă politicile de stabilitate macroeconomică, de ajustări sectoriale şi aşa mai departe, deci practic asigură stabilitatea economică şi financiară a României, asigură finanţarea externă a României, pentru că România consumă mai mult decât produce şi trebuie să se împrumute, dar nu se putea împrumuta în condiţii rezonabile fără acest acord. Pe de altă parte, a doua concluzie, s-au găsit soluţii pentru rezolvarea celor două probleme asumate de USL, şi anume problema salariaţilor bugetari şi a pensionarilor", a mai afirmat Georgescu.

FMI şi CE au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010

"S-a majorat deficitul bugetar cu o anumită sumă suficientă pentru a acoperi cele două promisiuni făcute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumită sumă pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 începând cu acordarea unei prime creşteri de 8% în luna iunie şi, de asemenea, s-a găsit o soluţie cuprinzătoare pentru soluţionarea problemei pensionarilor, care urmează să primească sume lunare începând tot cu luna iunie", a declarat Florin Georgescu, ministru desemnat pentru Finanţe.

Ambele măsuri privind personalul bugetar, pe de o parte, şi pensionarii, pe de altă parte, în baza acestui acord cu organismele financiare internaţionale se vor reflecta într-o lege, pentru că numai prin lege pot fi acordate asemenea drepturi băneşti.

Pentru a reveni la nivelul din iunie din 2010, salariile bugetarilor ar urma să crească cu 16%.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Taratorule

Acum 12 ani

Dupa alegeri, jumatate dintre bugetari o sa zboare afara. Sunt prea multi si Statul le plateste salariile din imprumuturi. Bugetarimea din Primaria Sibiu trebuie sa dea fiecare inapoi cate 6.000 de ron (bani primiti anul trecut pentru haine). Pregatiti banii si pregatiti-va pentru cursuri de recalificare. Va astept in privat, pe salarii mult marite (in jos), \"program flexibil\" (inclusiv in weekend) si prime de zambet acru si fals.
Raspunde

una

Acum 12 ani

Diferenta dintre zambetul adevarat si cel fals e functie de culorile locale, cel fals se trage din compromisurile facute ca sa mearga afacerea, chiar si la cel mai putin transparent se vede asta. Trimite oferta, poate, cine stie, iti revine zambetul!
Raspunde

un cititor

Acum 12 ani

\"Taratorule\" se pare ca esti un sclav de la privati si ti-e ciuda pe cei de la stat. Spre informarea ta: sunt multi angajati la stat care-si fac treaba si lucreaza destul de mult. Dar nu sunt sclavi ca tine !!!
Raspunde

Taratorule

Acum 12 ani

@3 Pai sigur ca sunt multi care-si fac treaba (asa cred ei) la STAT, iar la privati sunt sclavi pe salarii mult mai mici. Dar stai linistit, viata (sau piata) o sa rezolve (natural) aceasta anomalie. capitalismpepaine.wordpress.com/2012/05/06/de-ce-ne-transforma-statul-pe-toti-in-functionari-2/
Raspunde

Ionel

Acum 12 ani

inainte sa fie pus premier Ponta se batea cu pumnul in piept ca reîntregeste imediat salariile, acuma o face doar pe jumatate
Raspunde

una

Acum 12 ani

In ce consta forta unei piete? E factor de disciplinare pe termen scurt. Ea descurajaza risipa necontrolata de timp si resurse. PIATA NU ARE PUTERE DINCOLO DE INTERVALELE pe termen scurt! In piata ro actuala lipseste societatea civila. De ce? Pentru ca tu ti-ai vazut numai de afacerea ta si nu te-a mai interesat altceva. Piata in America s-a divizat deja, si dk citesti, stii despre ce vorbesc! Ionel, si dk le-ar mari cu 50% si nu ar mai fi echivalentul salariului de acum 2 ani!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus