Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

Stim sa ascultam ceea ce ne comunica partenerul?

„Nu reușesc să îl fac să mă asculte!”, “Vorbesc cu el și am impresia că vorbesc singură!”. Cum facem ca partenerul să ne asculte activ? Cum să ajungă ceea ce dorim să transmitem în contextul dorit? Auzim peste tot că trebuie să comunicăm cu cel de lângă noi și să îi împărtășim cea ce simțim și ne dorim, însă de multe ori nu știm cum să facem acest lucru sau și mai rău, alegem să renunțăm la a-i transmite soțului/soției nevoia/dorința noastră în speranța că se vor rezolvă toate de la sine sau din teama de a nu începe un conflict sau de a nu ne face înțeleși pe deplin.

În viața de familie este extrem de important să ascultăm tot ce ne spune partenerul, indiferent că este vorba despre o problemă legată de job, discuții despre aspirații, planuri de viitor, despre copii, discuții despre despre sex, sau cum și-ar dori celălalt să se rezolve și să se încheie un conflict.

Cred că știm cu toții că bărbatul și femeia comunică diferit. Țelul bărbatului a fost dintotdeuna și este și în prezent acela de a analiza, țelul femeii a fost și este de analiză cu voce tare. În comunicare bărbații merg sub deviza: "să analizăm, să căutăm răspunsuri sau soluții", pe când femeia analizează dar cu voce tare, această are tendința de a construi raționamentele pe măsură ce exprimă pașii analizei.

Pentru că soțul și soția să fie mulțumiți de căsnicia lor este important că ei să se simtă nu doar auziți ci și înţeleşi, pentru că una e să fi doar auzit și altă e să fi auzit, să ți se dea un feedback și să simți că cel de lângă tine îți este alături și te susține. Dacă atunci când unul din noi vorbim cu partenerul de viață și acesta se uită în același timp la televizor, acesta nu va putea să înțeleagă esența lucrului comunicat, maxim va fi auzit. Și apoi vor apărea tot felul de probleme, ca de exemplu: cel în cauza nu se va simți destul de important încât celălalt să îl asculte într-adevăr.

Așadar, atunci când va doriți să îi comunicați ceva celui de lângă dumneavoastră, asigurați-va că într-adevăr vă ascultă, încercați să creați un mediu calm și plăcut, să nu fie prin jur televizorul aprins, copii ce se joacă, creați contact vizual (contactul vizual este foarte important pentru că ochii pot transmite cât o mie de cuvinte), întrebați-l pe celălalt dacă are dispoziția necesară să va asculte (să nu fie obosit, să nu fie ușor iritat din alte motive), nu lăsați să intervină alte subiecte în acest timp.

Comunicarea eficientă și ascultarea inclusiv, usurează rezolvarea problemelor, îmbunătăţeşte atitudinea voastră, de părinţi, faţă de copii și bineînteles vă ajută și va contribui la armonia întregii familii.

De reținut (și cred eu foarte important) că cei mici învaţă în principal din ceea ce văd la părinţi și cum disponibilitatea de a-i asculta și de a-i înţelege pe ceilalți este esenţială pentru o viaţă emoţională împlinită, le faceți în felul acesta un cadou pentru toată viaţa. Prin ascultare se poate afla natură unor probleme și se pot detectă nevoile partenerului.

Închei acest articol spunându-vă cu tărie că “ascultarea este o artă, dar și o deprindere care se învată cu perseverenţă și autocontrol”! Nu uitaţi, aştept în continuare e-mailurile voastre la adresa psiholog_albulavinia@yahoo.com , iar eu am să încerc să vă răspund pe cât de repede posibil.

Vizualizari: 562

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus