Cea mai mare companie de construcții din Sibiu, Con-A, a oprit lucrările de ridicare a celei mai moderne săli polivalente din România, cea de la Cluj-Napoca. Sistarea lucrărilor a fost cerută de primăria din localitate, în urma unei decizii judecătorești discutabile.
Con-A a câștigat în octombrie 2010 licitația pentru ridicarea unei săli de sport ultramodernă la Cluj-Napoca, suma licitată fiind de 50,9 de milioane de lei. În prezent, sala este construită în proporție de aproximativ 65%, dar lucrările sunt sistate din martie: într-un al doilea proces pe tema acestei lucrări, o instanță a considerat că prețul ofertat de compania sibiană ar fi prea mic.
De la 56, la 92 de milioane de lei
Situația a apărut în urma contestațiilor depuse de o altă societate de construcții, ACI Construcții, în asociere cu alte patru firme, care a licitat pentru construirea sălii polivalente suma de 91,8 milioane de lei. La un an și jumătate de la atribuirea lucrării pentru sibienii de la Con-A, Tribunalul Cluj a admis solicitarea asocierii conduse de ACI Construcții și a dispus anularea licitației din noiembrie 2010. ”Instanţa apreciază că atât oferta tehnică, cât şi cea financiară propusă de asocierea CON-A încalcă cerinţele caietului de sarcini şi a fişei de achiziţie publică, preţul ofertat nu este sustenabil, costurile reale depăşind valoarea ofertată”, se arată în decizia instanței din Cluj-Napoca. Deși această hotărâre nu este una definitivă, administrația din Cluj-Napoca a decis sistarea lucrărilor, până la finalizarea recursului. Instanța de la Cluj a ajuns la această concluzie chiar dacă cei de la Con-A nu au cerut vreo mărire a sumei stabilite la licitația din 2010 și s-au angajat și că termină lucrarea mai repede.
Mircea Bulboacă: ”E anormal”
Președintele grupului de construcții Con-A, Mircea Bulboacă, spune că nu se aștepta la o astfel de situație, mai ales că într-un alt proces prin care aceeași licitație a fost contestată, justiția a dat o hotărâre definitivă și irevocabilă, care atestă justețea contractului încheiat de Con-A. ”Este o situație absolut anormală și mă surprinde, evident. Nu este de imaginat să oprești o lucrare aflată la jumătate când a mai exista un proces pe această temă care ne-a dat dreptate. Ajung să cred că am tulburat niște ape cu această lucrare pe care am câștigat-o la Cluj-Napoca”, a declarat Mircea Bulboacă.
Potrivit contractului, lucrarea ar fi trebuit finalizată în termen de 36 de luni. Con-A s-a angajat, însă, să finalizeze construcția mult mai repede. ”A existat un gentlemen'sagreement între noi și beneficiar prin care ne-am angajat să finalizăm totul în toamnă, înainte de alegeri. Și reușeam acest lucru, dacă nu ni se cerea să oprim lucrările”, declară Bulboacă.
Președintele grupului de construcții sibian susține că blocarea lucrărilor a generat evidente pierderi. ”În acel moment pe șantier erau 150 de muncitori. A trebuit să îi redistribuim, iar în cazul unora nu am avut ce face și i-am trimis în șomaj. În plus, a trebuit să căutăm noi lucrări”.
În prezent, șantierul de la Cluj este în conservare. ”Dacă se decide anularea contractului și reluarea licitației, vom cere să fim plătiți la zi și vom participa și la noua licitație de finalizare a lucrărilor”, adaugă Bulboacă.
Cea mai modernă sală din țară
Proiectarea și construirea Sălii Polivalente de la Cluj-Napoca a fost atribuită în noiembrie 2010 unei asocieri de firme, al cărei lider este Con-A. Sala ar urma să aibă o capacitate de 7.109 locuri, un parking pe două niveluri, săli de ședințe și conferințe, loje VIP precum și multe alte spații anexe. Sala ar trebui să permită amenajarea mai multor tipuri de terenuri, de la patinaj la handbal, badminton sau competiții cu arcul.
După atribuirea licitației, cei de la ACI Construcții au insistat pe faptul că oferta Con-A este una care nu corespunde specificațiilor din caietul de sarcini. Cu toate acestea, presa clujeană a arătat că în Ungaria, la Debrecen, a fost ridicată recent o sală polivalentă mai mare decât cea în discuție, (10.000 de scaune, 455 de locuri de parcare, etc.), la un preț apropiat de cel cerut de constructorii sibieni 16,4 milioane de euro. Adică aproximativ 1.650 de euro/scaun în Ungaria, față de de 1.690 de euro/scaun, cât a ofertat Con-A.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 477
Ultimele comentarii
Acum 43 minute
???
Acum 1 oră
@Dumitru Hulea
Acum 1 oră
CitizenX
Acum 1 oră
Paca Liciu
Acum 1 oră
Pol-Pot