Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Gelozia

Se spune ca dacă nu eşti gelos, nu iubeşti cu adevărat. Sa fie oare adevarată această afirmaţie? Chiar daca ar fi, asta nu ne dă dreptul să îl sufocăm pe cel de lângă noi, sau să ne distrugem relaţia pe care o avem.

Gelozia, motivată sau nu în plan real, dacă apare în mod ocazional, poate ajuta o relaţie să supravieţuiască, însă dacă aceasta devine intensă şi iraţională, poate fi distructivă pentru existenţa cuplului. Ea poate fi redusă prin cultivarea încrederii reciproce dintre cei doi soţi şi prin intensificarea interacţiunii de cuplu. Aceasta apare ca fiind cea mai dureroasă dintre emoţiile umane. Dacă gelozia infantilă este făţişă, agresivă şi instinctuală, la pubertate gelozia este însoţită de melancolie şi chiar depresie în unele cazuri. Sentimentul de gelozie nu trebuie confundat cu invidia, deoarece spre deosebire de invidie, gelozia implică întotdeauna teama pierderii partenerului sau împărţirii acestuia cu o terţă persoană.

Gelozia se naşte din credinţa că partenerul violează, abandonează, dispreţuieşte angajamentul nostru fundamental, acela de a ne încredinţa intimitatea fizică şi psihică unul altuia. Probabil că fiecare dintre noi a simţit la un moment dat colţii geloziei. Important este cum reacţionăm. Dacă ne lăsăm consumaţi de ea şi dacă din cauza ei acţionăm astfel încât să distrugem relaţia pe care o avem sau să facem rău altor persoane atunci aceasta a pus stăpânire pe noi.

Convieţuirea alături de un partener gelos poate fi extrem de epuizantă şi solicitantă. Ce poţi să faci tu pentru a încerca să îndepărtezi aceste sentimente din partea partenerului gelos: câştigă-i încrederea, vorbeşte-i despre frumosul viitor ce vă aşteaptă împreună, asigură-te că te foloseşti de fiecare moment pentru a-i spune ce înseamnă relaţia voastră pentru tine, evită să faci promisiuni pe care ştii sau crezi că nu le poţi respecta.

Nu putem scăpa cu totul de gelozie, dar o putem controla. Putem face acest lucru dacă suntem puternici şi avem încredere în noi, în cel de lângă noi şi în cuplul ce îl formăm. Altfel, insecuritatea în care trăim pune stăpânire pe noi. Trebuie să fim destul de raţionali astfel încât să acceptăm că există posibilitatea de a pierde persoana iubită în favoarea altcuiva şi acest lucru să nu ne acapareze toate gândurile. Asta nu înseamnă că nu îţi pasă; vei fi la fel de trist şi zdrobit ca oricine altcineva într-o asemenea situaţie. Dar ştii măcar că dacă vei fi înşelat vei trece prin această încercare cu demnitatea intactă. Trebuie să fii conştient că deşi îţi iubeşti partenerul foarte mult, el nu este singurul de pe lume pe care l-ai putea iubi şi în viitor poţi să fii fericit şi cu altcineva. Acest sentiment te face să te simţi mai sigur pe tine şi îţi dă putere să ai încredere în celălalt, simţindu-te liniştit în relaţia pe care o ai.

În cantităţi mici şi uşor de controlat, gelozia poate fi o forţă pozitivă într-o relaţie. Însă atunci când aceasta devine intensă şi iraţională povestea este cu totul alta şi cuplul poate fi “zdruncinat din temelie”.

Vizualizari: 496

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus