Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

Autismul - afectarea limbajului si comunicarii

Săptămâna aceasta aduc în discuţie un subiect delicat: autismul şi mai cu seamă afectarea limbajului şi comunicării.

Autismul este un handicap global care împiedică persoana să comunice obişnuit, (fiind în primul rând o tulburare de comunicare, de relaţionare cu cei din jur), să înţeleagă relaţiile sociale şi să înveţe prin metodele obişnuite din învăţământ. Acest sindrom se caracterizează prin joc stereotip, lipsă de răspunsuri la emoţiile altora, lipsă de abilităţi de comunicare, rezistenţa la schimbare.

Problemele severe de comunicare, specific determinate de patologia autistă, sunt unanim considerate a fi elemente cheie ale diagnosticării acesteia. Afirmaţia este susţinută, în primul rând, de argumente oferite de practica clinică curentă. Motivul cel mai frecvent menţionat de către părinţii copiilor autişti pentru care ei se adresează medicului specialist, îl constituie problemele de dezvoltare a limbajului apărute în evoluţia copilului lor.

Astfel, întârzierea sau absenţa rostirii primelor cuvinte, însoţită de o aparentă lipsă de reacţie a copiilor autişti atunci când cineva li se adresează sunt, de obicei primele semne care atrag atenţia şi alertează anturajul acestor copii. Părinţii adeseori observă relativ repede problemele copilului de comunicare, dar deseori încearcă să-şi potolească temerile, agăţându-se de cuvintele de consolare ale prietenilor. (”Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său… Nu este nimic în neregulă cu copilul dumneavoastră”).

Unii copii cu autism rămân toată viaţa fără limbaj. Unii gânguresc şi lalalizează în primele luni de viaţă, apoi se opresc. Alţii încep să vorbeasca târziu, în jurul vârstei de cinci ani. La aproximativ jumatate dintre ei, vorbirea funcţională se dezvoltă insuficient. Nu atât întârzierea achiziţionării limbajului este caracteristică autismului, pe cât este comunicarea deviantă.

Limbajul este folosit “mecanic”, aşa cum îl aude copilul în diverse situaţii, inversează constant pronumele (vorbeşte despre el la persoana a III-a de cele mai multe ori) sau este ecolalic – imediat sau tardiv (adică reproduce un limbaj împrumutat de la alte persoane sau din media: reclame, fraze rupte din context).

Persoanele cu autism înalt funcţional pot avea limbaj precoce şi vocabular anormal de dezvoltat, însă susţin o conversaţie cu mare dificultate, iar gesturile şi mimica acestor copii nu sunt aproape deloc utilizate pentru a regla interacţiunile sociale. Vor monologa pe un subiect favorit, nefiind preocupaţi de starea sau de interesele altor persoane, nesesizând că subiectul lor de discuţie nu interesează sau chiar oboseşte uneori.

În speranţa că v-am captat atenţia cu acest articol închei aici, momentan, însă voi mai scrie despre autism, simptomele lui şi poate chiar şi despre metodele de intervenţie.

Vizualizari: 618

Comentarii

6 comentarii

valcean

Acum 8 ani

Statisticile oficiale arata clar: 93,14 % din populatia Sibiului sufera acut de aceasta afectiune.
Raspunde

pt. valcean

Acum 8 ani

atunci stai acasa
Raspunde

pt valcean 2

Acum 8 ani

Statisticile oficiale arata ca 100% din migratorii imputiti din Valcea care zac morti prin Sibiu sufera de ciuma bubonica!!
Raspunde

marius

Acum 8 ani

trei idioti ....unu mai destept decat celalat...in loc sa apreciati si sa va informati, faceti comentarii ce nu au legatura cu subiectul. cred ca toti sunteti frustrati de ceva...
Raspunde

valcean 2

Acum 8 ani

colegul a exagerat procentul, este vorba in realitate de 93,13 %.
Raspunde

valcean adevarat

Acum 8 ani

pe langa autismul generalizat sibienii au platfus la creier in proportie de 84 % si rinita buco-anala in proportie de 96,67%
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus