Vineri,
27.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-0°C

"Directoriada" 2012 incepe mai repede

Alegerile locale încheiate nu aduc şi linişte pe scena politică sibiană. Agitaţia campaniei electorale continuă în rândul organizaţiilor politice locale cu scenariile ţesute în jurul viitorilor directori ai instituţiilor deconcentrate sau ai societăţilor cu capital majoritar de stat. O parte din aceşti directori au primit, deja, mesaje mai mult sau mai puţin directe, prin care li se aminteşte că provin dintr-un partid care nu se mai află la putere.

Oficial, lucrurile sunt liniştite. Fără să fie citaţi, însă, directorii de deconcentrate din Sibiu recunosc că au primit cel puţin semnale că ar fi cazul să lase locul altor personaje. "La mine a fost cât se poate de direct. Am fost la Bucureşti, unde şefii din minister mi-au transmis direct că ar fi bine să plec. Ceea ce o să şi fac, nu am deloc poftă de hărţuială şi scandal public. Aştept doar momentul oportun în care să îmi dau demisia. Din păcate, asta este situaţia din România. Politicul impune", a declarat directorul judeţean al unui serviciu deconcentrat. Evident, fără să dorească a-şi face public numele.
În judeţul Sibiu există aproape 50 de instituţii deconcentrate, care, odată cu schimbarea puterii politice, "primesc" şi un nou director.

Primul director: Suditu, la AJOFM

Fostul deputat PSD, Gheorghe Suditu (foto), este primul director cu provenienţă politică din noua alianţă aflată acum la Guvernare. Suditu o înlocuieşte pe cea numită temporar pe această funcţie, în urma desemnării lui Mircea Creţu pe poziţia de subprefect al judeţului Sibiu.
”Am fost delegat pe acest post de vineri (15 iunie – n.r.).  Postul nu va fi scos la concurs”, a declarat Suditu, care spune că îl înlocuiește, temporar, pe Mircea Crețu, recent numit în funcția de subprefect. Președinte al organizației municipale a PSD Sibiu, Suditu susține că nu vor începe ”epurări politice”. ”Așa cum a declarat premierul, noi nu vrem să înlocuim directorii de deconcentrate”.
Gheorghe Suditu a mai condus recent această instituţie în perioada în care PSD şi PDL au guvernat, pentru scurt timp în 2009, împreună. Ironia politicii româneşti a făcut ca, după plecarea PSD de la putere, la AJOFM Sibiu să fie, simultan, trei directori: cel susţinut de PDL (Ioan Hămbăşan), cel susţinut de PSD (Gheorghe Suditu, intrat în concediu medical) şi cel susţinut de PNL (Mircea Crețu, care a contestat în instanță înlocuirea sa de guvernarea PDL-PSD).
În perioada următoare este de aşteptat să fie făcut public şi numele noului inspector şcolar judeţean. Ministerul Educaţiei a scos la concurs posturile de inspector şcolar general din toate judeţele, iar Constantin Gorun, actualul inspector şcolar general, nu are de gând să participe la acest concurs. Odată cu schimbarea lui Gorun, la IŞJ Sibiu vor apărea şi noi adjuncţi. De valul schimbării nu scapă nici Casa Corpului Didactic.

Cindrea: cei puși politic, pleacă

Copreședintele USL Sibiu, Ioan Cindrea, declara imediat după învestirea guvernului Ponta că formațiunea pe care o conduce ”este gata să preia conducerea județului”. Acum, referitor la discuțiile apărute în legătură cu schimbările care pot apărea la conducerea unor instituții deconcentrate, Cindrea respinge scenariul oricăror discuţii în interiorul USL pe tema "împărţirii posturilor" din administraţie. "Cine se simte un bun profesionist să se înscrie pe posturile care devin vacante prin plecarea directorilor portocalii. Ne dorim o deschidere totală faţă de profesionişti, pentru ocuparea funcţiilor de conducere. Profesioniști în special din interiorul instituţiilor", declară Cindrea.
El nu pronunță nume de instituții, și nici de persoane. ”Eu cred că cei care au fost puşi politic pleacă. Cei care se simt slabi profesional, pe evaluările ce se pot face la instituţiile respective, pleacă. Şi numirile sau instalările la conducere se vor face respectând legea. Pe criterii profesionale pe bază de examen şi concurs”, a mai adăugat Cindrea.

”Să se poarte corect”

Că mai devreme sau mai târziu vor veni și schimbările de directori o recunoaște cel care conduce în prezent Direcția Agricolă. Gheorghe Budrală, actualul director, este în expectativă. ”Deocamdată, aștept să văd ce se întâmplă. Normal, ar trebui să nu se schimbe, dar știți cum e: întotdeauna cei care vin la guvernare spun că cei de dinaintea lor au fost puși politic și că ei vor numi profesioniști. Și tot așa. Eu nu cred că este cazul să ne certăm. Și dacă o să se poarte corect, eu mă retrag”, declară Gheorghe Budrală.
Înaintea schimbărilor de la Sibiu, semnalul a fost dat de la București. Dacă în 2010, fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, Florin Muntean, a fost promovat ca adjunct al Inspectoratului General de Poliție, acum el a fost mutat, prin ordin al Ministrului, înapoi în teritoriu. De la finele lunii trecute, chestorul Lucian Muntean este inspector șef în cadrul IPJ Vâlcea.

Grigore Popescu: ”stai și fă administrație”

Una dintre cele mai importante instituții ”deconcentrate” este Direcția Generală a Finanțelor Publice Sibiu. În perioada guvernării PSD-PDL, actualul director, Grigore Popescu a fost detașat vreme de câteva luni, când la Teleorman, când la București. Popescu nu a demisionat, a acceptat detașările, iar după ce PSD a plecat de la guvernare, a revenit la Sibiu. Acum, spune Popescu, lucrurile pentru el sunt clare. ”Nu cred că există motive de schimbare. Nu am fost numit politic, eu am participat la concurs pentru această funcție. Am avut, recent, o discuție cu șeful ANAF care mi-a spus că Sibiul este un exemplu. «Stai și fă administrație», mi-a spus”, povestește Popescu. El susține că Fiscul sibian are încasări bune, ”iar acum încasările la buget contează”.
Nici Francisc Török, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu nu consideră că are motive de îngrijorare, din prisma rezultatelor. "La adresa mea nu s-a făcut nici cea mai mică aluzie. Am auzit că, în ţară, se pregătesc înlocuiri, chiar în rândul ITM, dar în judeţele unde rezultatele nu sunt atât de bune. Eu aş dori să rămân în limitele demnităţii umane. Este mai important decât a rămâne sau nu director", declară Török.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

mda

Acum 10 ani

sa ii schimbe pe toti ca si-au facut plinul
Raspunde

gicu

Acum 10 ani

sa-i schimbe sa ne umplem si noi buzunarele. Usl-ist prost. (pt nr 1)
Raspunde

@gicu (IP 213.233.88.51)

Acum 10 ani

corect, sa le umplem si noi, de asta sunt prost?
Raspunde

dvd

Acum 10 ani

D-LE DELEANU HOTARARESTE ! // NUMELE POLITISTULUI MUTAT LA BUCURESTI CANDVA ,IAR ACUMA LA VALCEA oare mai stie cum a fost botezat DOMNILOR TOROC CE MAI CAUTA LA I T M SA PLECE IUTE LA udmr
Raspunde

randul usl

Acum 10 ani

dupa atata opozitie s-au terminat depozitele. Vin la putere cu asa o foame de... isi fac plinul ca pdl. pentru multi ani de acum incolo.
Raspunde

Este momentul

Acum 10 ani

da a venit momentul sa-l schimbati pe hotul si analfabetul de Bara de la OPC,pana cand sa-si plimbe soacra cu masina opc pe banii nostri?Sa nu-l uitati si pe hotul de Tichindelean Serban de la DSV.Aceste doua lacuste au furat destul,iar in companie ii ameninta pe ciobanii si comerciantii rasinarenii ca-i termina daca nu voreaza pdl.Rasinarenii asteapta plecarea hotilor acolo unde le este locul,la puscarie.
Raspunde

dorel

Acum 10 ani

si cand pleaca toti trogloditii si trogloditele portocalii din institutiile Ministerului Muncii mai precis toti sefii sefutii sefutele portocalii si putin verde de la adr,adm,Calea Dumbravii Nr.17Se aude d-na CAMPEANU le ajunge !!!
Raspunde

siby

Acum 10 ani

BAI FRATILOR, DAR SUDITU ASTA ESTE PRIN FUNCTII DE DIRECTOR DIN 1992 INCOACE PERMANENT! NU MAI ARE PSD-UL SI ALTE VALORI SAU TREBUIE SA RUGINEASCA BINE VECHII COLABORATOEI CA SA FIE PANA LA URMA SCHIMBATI?
Raspunde

siby

Acum 10 ani

GREATA, SCARBA, REPULSIE...!!!NU SE SCHIMBA NIMIC IN ROMANIA NICI IN URMATORII 20 DE ANI! UITATI-VA LA ZAMBETUL PERSONAJULUI DIN IMAGINE SI VETI INTELEGE ASTA!
Raspunde

@siby

Acum 10 ani

Daca nu-ti place zambetul lui Suditu asta este,dar jaful si minciunile pdlace ti-au placut?Daca da,asta este problema ta,dar noua chiar ne-ati provocat greata,scarba,dezgust,lehamite si ce-i mai grav,ne-ati facut sa va uram.Asta este sentimentul cel mai grav,URA.Pana acolo ati mers incat romanii nu va mai suporta,capuse nenorocite.
Raspunde

@6

Acum 10 ani

O,cata dreptate ai,Băra si-a titularizat-o pe proasta de fiica-sa,(in 3 ani)ba in Medias,ba in Sibiu ,iar acum a adus-o in Rasinari.Daca vreti sa stiti cum? intrebati-o pe d-na Livia Sava(colega de partid cu TRASEISTUL Bara,care nu de mult isi cauta PARTID,prin ziar) si pe domnul Gorun,iar daca vreti sa aflati si mai multe despre familia Băra, interesati-va prin Rasinari ce hram poarta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus