Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

Familia

În această lume plină de greutăţi, familia este cea care, prin înţelegere, încredere, respect şi iubire reciprocă omul, reuşeşte să le depăşască, ea fiind totodată unul dintre lucrurile de pe această lume pentru care viaţa capătă un sens; un lucru pentru care merită să mori şi să trăieşti în acelaşi timp; un lucru minunat ce nu poate fi definit prin cuvinte; ceva plin de mister, ceva ce întruchipează binele, şi de asemenea modul şi locul în care copiii îşi regăsesc atât stăpânirea de sine cât şi încrederea şi respectul în propria persoană.

Putem spune că familia este celula de bază a societăţii care uneşte consorţii printr-o serie de "drepturi şi obligaţiuni", conferindu-le statute sociale bine individualizate, menite să asigure funcţiile legitime.

Ea este instituţia în cadrul căreia se cresc şi se educă copiii, la baza comportamentului cărora stau modelele relaţiilor dintre soţi. Modelul relaţiilor părinteşti este reprodus şi în cadrul familiei proprii. Armonia sau dezarmonia, stabilitatea sau instabilitatea familiei depinde în întregime de particularităţile individuale a fiecaruia dintre soţi.

Familia este necesară dezvoltării copilului, dar calitatea sa depinde de valoarea acesteia. Autoritatea este tot atât de nefastă ca şi neintervenţia: într-un caz se creează situaţii frustrate, de unde decurg agresivitatea şi anxietatea, în celălalt caz se ajunge la mofturi, la insecuritate şi la lene.

Coeziunea familiei este un factor important în evoluţia ulterioară a membrilor săi, pentru ca aşa cum creştem noi ne vom creşte copiii la momentul respectiv, pentru că ceea ce vedem luam drept model de urmat în viaţă. Valorile familiei moderne întemeiază un stil de viaţă distinct de cel al familiei tradiţionale: autorităţii i se substituie ca valoare focală cooperarea.

Şi ea este susţinută de valori ca: egalitatea, schimbarea, comunicarea. Familia modernă se caracterizează printr-o accentuată flexibilitate a structurii de autoritate şi putere. Nu mai există un model unic, dominant, în care bărbatul decide, atât în privinţa hotărârilor care vizează viaţa conjugală, cât şi a celor care privesc relaţia parentală, aşa cum se întâmpla în tradiţionalitate.

Relaţia modernă surprinde reciprocitatea puterii şi autorităţii, pe diferite nivele şi în diferite intensităţi, în contextul mai general al unui egalitarism afirmat şi, tot mai des, pus în practică.

Plecând de la aceste considerente şi analizând actualele tendinţe, ca o alternativă la aceste stiluri de viaţă, putem aprecia că, în viitor, valoarea focală ar fi individualitatea, susţinută de competiţie, nonconformism, singurătate.

În familie orice problemă îşi găseşte rezolvarea, orice durere poate fi alinată mai mult sau mai puţin, în familie ne găsim mereu protejaţi, în familie putem muta munţii din loc dacă vrem!

Vizualizari: 489

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus