Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ciclurile vietii familiale. Celibatul

Etapele emoţionale şi intelectuale prin care un om trece din copilarie până la vârsta pensionarii, ca membru a unei familii, se numesc ciclul vieţii de familie. În fiecare etapă, omul se confruntă cu provocări în viaţa de familie care îl ajută să îşi dezvolte sau să câştige noi abilităţi. Îmbunătăţindu-şi aceste abilităţi omul poate depăşi schimbările prin care aproape fiecare familie (tradiţională sau nu) trece.

Nu oricine trece prin aceste etape uşor. Situţii ca boli severe, probleme financiare sau moartea unei persoane apropiate pot avea repercursiuni asupra modului în care o persoană trece prin aceste etape. Din fericire, abilităţile pierdute în una din etape pot fi învăţate în următoarele.

Etapele ciclului vieţii de familie sunt: celibatul, cuplul sau mariajul, părinţii: copii până la adolescenţă, îndrumarea adolescenţilor, pensionarea sau vârsta a treia. Azi am să vă vorbesc despre prima etapă şi anume: celibatul! Celibatul este cea mai critică perioadă.

La maturitate individul se separă emoţional de familie. În cursul acestui stadiu, oamenii încearcă să devină independenţi din punct de vedere emoţional, fizic, social şi financiar. Încep să dezvolte calităţi unice şi caracteristici care îi vor defini ca individ. Intimitatea este foarte importantă în dezvoltarea individului în etapa de precelibat. Intimitatea reprezintă abilitatea unei persoane de a dezvolta şi menţine relaţii strânse care să reziste în orice condiţii.

În relaţiile apropiate se învaţă despre: încredere, lucruri comune sau similare, compatibilitate, ataşament, împărtăşirea emoţiilor într-o relaţie. Celibatul poate fi privit ca o alternativă la căsătoria institutionalizată, aleasă ca stil de viaţă atât de acele persoane care au trecut la un moment dat prin experienţa unei căsătorii şi apoi au divorţat, dar şi de aceia care nu au fost niciodată căsătoriţi, sau ca urmare a pierderii (deces) soţului/soţiei – deci văduvie.

Acest fenomen nu presupune excluderea relaţiilor sexuale, dar aduce o nuanţă diferită de intimitate. Astfel, majoritatea celibatarilor apreciază că au o viaţă sexuală mai intensă şi mai implinită, în condiţiile unor întâlniri mai puţin frecvente ţi şablonizate, dar mai spontane şi pasionate.

Atunci când renunţăm la celibat în favoarea unei persoane iubite simţim că viaţa capătă într-adevăr un sens, că nu mai suntem singuri şi avem cu cine să împărţim problemele, dar şi bucuriile.

Îndrăznesc să vă întreb, acum la sfârsit, câţi dintre voi aţi îmbrăţişat celibatul şi câţi aţi trecut peste această etapă?

Săptămâna viitoare vom dezbate, împreună, următoarea etapă din ciclul familiei, însă până atunci vă doresc să aveţi parte de o săptămână frumoasă alături de cei dragi vouă!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2180

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus