Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Cuplul sau mariajul

Aşa cum vă spuneam săptămâna trecută continuăm cu următoarea etapa din ciclul vieţii de familie, şi anume cuplul sau mariajul. Abilităţile îmbunătăţite şi evenimentele importante din fiecare etapă permit trecerea cu succes la următoarele stadii de dezvoltare.

Dacă nu sunt stăpânite aceste aptitudini, trecerea la etapa următoare se poate realiza, dar este posibil să se întâmpine dificultăţi în relaţiile şi tranziţiile viitoare.

Teoria acestui ciclu sugerează că tranziţiile făcute cu succes pot preveni boli şi tulburări emoţionale sau legate de stres. Indiferent de statut, părinte sau copil, frate sau soră, legat prin sânge sau dragoste, experienţele din acest ciclu vor influenţa ceea ce este sau devine o persoană. Cu cât se înţeleg mai mult provocările din fiecare etapă cu atât mai uşor se trece mai departe.

După independenţa celibatului urmează stadiul de cuplu. Acum se descoperă abilitatea de a forma o nouă familie şi un nou stil de viaţă. În timpul unei relaţii, dar fără a fi vorba de căsătorie, se realizează un proces de adaptare şi construire, pe când căsătoria necesită anumite deprinderi. Un nou sistem familial se va realiza prin căsătorie.

Schiţa familială personală formată de idei personale, speranţe şi valori formate de relaţiile şi experienţele anterioare se combină cu schiţa familială a partenerului. Aceasta presupune o reconsiderare, din partea ambilor parteneri, a obiectivelor. În căsătoriile care funcţionează, partenerii îşi combină credinţa şi comportamentul într-un mod sinergic.

Sinergia într-un ciclu de viaţă familial înseamnă posibilitatea de a lua două păreri şi de a crea o opţiune la care niciunul nu s-a gândit. Diferenţa faţă de compromis este prin faptul că nu se renunţă la ceva, ci dimpotrivă energia partenerilor se canalizează spre o formă, o a treia idee, mai bună.

Majoritatea cercetărilor indică faptul că la început o căsătorie reuşită e marcată de pasiune şi sexualitate, care devin mai puţin importante mai târziu. O căsătorie reuşită în acest stadiu include politeţe sau acte de bunăvoinţă între parteneri (de exemplu acela de a face ceva draguţ pentru celălalt fără a-l întreba).

Viaţa în cuplu ne modelează, ne transformă, ne schimbă. Ea cere în primul rând de la noi distrugerea egoismului şi a orgoliului, dar în acelaşi timp şi o asumare a alegerilor pe care le facem pentru că de acum ceea ce alegem pentru noi, alegem în acelaşi timp şi pentru cuplul sau căsnicia noastră.

A trăi în doi câteodată cere să mai laşi puţin de la tine pentru a crea ceva frumos cu cel de lângă tine, cere inventivitate pentru a-ţi surprinde mereu plăcut partenerul, cere o bună comunicare şi respect.

Vizualizari: 588

Comentarii

9 comentarii

rosu

Acum 8 ani

Nu te mai chinui, doamna draga, ca nu citeste nimeni. Vezi-ti de-ale casei, de rufe, de cratite...
Raspunde

@rosu

Acum 8 ani

suntem in secolul 21 nu 15
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Par a fi notitele introductive din anul I. Seminarul de Psiho-Sociologie a Populatiei care trece de la Starea Tribala prin saritura direct dincolo de Galaxia Gutenberg.(Marshall Mc. Luhan). Plus ca are un iz MORALIZATOR de POCAITI, mai precis MARTORII lUI JEHOVA, nu ma refer neaparat la vontinut in sine, cat la stilul mieros, usor paternal si in subtext moralizator. dar de-i mai dubios, Revistele Pentru Femei Singure publica tone de SFATURI si LECTII in acest stil..Sa te fereasca Domnul de feministele nesatisfacute care incearca sa-si lamureasca cu voce tare (PUBLICAND) frustrarile si visurile mai ales sub forma unui curs de Metodologie Propagandistica Psihosociala(ista)... ..Exact ca absolventele de Istoria Artei care pana spun doua vorbe concrete referitoare la SCOICA Pelerinajului gasita intr-un mormant sec. XIV de langa o Capella St. Jacobus trec toata hermeneutica prin Renaissance, Manierism Baroc 10 pagini..DOXA GOALA..si doua randuri ca o fi si scoica asta cu gaurele vre-o PODOABA...
Raspunde

eu

Acum 8 ani

3 esti cumva avocat?
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Nu prietene, nu am studii de drept, dar ma pricep la toate si prin urmare ma mananca in c0ur sa-mi dau cu parerea . In realitate sunt labbagiu inrait si misogin.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Cand am scris primul mesaj, erau 25 de vizualizari. Acum sunt peste 100. Oare toti au citit si articolul?
Raspunde

Veta

Acum 8 ani

Eu n-am citit articolul, doar m-am uitat la poza autoarei. Arata ca o pocaita, oare chiar este?
Raspunde

PT 1,2,3, 5, 6,7

Acum 8 ani

Niste frustrati ce nu au nimic de facut! Bine ca va permiteti sa comentati si sa criticati iar voi sunteti niste penali!
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

@ numarul 8: Tu nici nu ma cunosti, ba...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus