Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Indrumarea adolescentilor

Perioada adolescenţei poate fi o perioada grea şi cu multe încercări pentru o familie, o perioadă care poate testa abilităţile membrilor de a relaţiona. De asemenea, poate fi o perioadă de creştere şi explorare creativă pentru întreaga familie. Dezvoltarea sănătoasă a unui copil depinde de abilitatea părinţilor de a-i oferi un mediu înconjurător plin de afecţiune, sigur şi organizat. Familia care ştie să trecă cu bine peste această perioadă este una cu un mariaj solid, flexibil, clădit în principal pe o comunicare bună, rezolvarea problemelor, grijă reciprocă, susţinere şi mai ales încredere.

Majoritatea tinerilor experimentează diferite gânduri, convingeri, stiluri care pot cauza un conflict familial, totul însă ţine ca părinţii să le fie aproape copiilor, să încerce să îi înţeleagă şi să nu le fie doar părinţi ci şi prieteni. Este foarte important ca în această perioadă copiilor să le fie transmisă încrederea ce le-o poartă părinţii, să simtă că sunt încurajaţi să fie independenţi şi creativi, trasând în acelaşi timp limite clare. Copiii au numai de câştigat atunci când părinţii au o relaţie solidă şi familia este un factor protector oricând.

Adolescenţa este şi perioada în care tânarul alege un model de viaţă. Ce modele pot urma: părinţii, profesorii, preoţii, persoanele consacrate, fotbaliştii, cântăreţii? Familia ar trebuie să fie model şi "însoţitoare" permanentă a copilului care devine adolescent, tânăr şi la rândul lui părinte. Ne dorim ca familiile să fie modele dar trebuie să recunoaştem că nu toate familiile sunt model pentru copiii lor, de aceea consider că părinţii trebuie să încerce pe cât posibil să afiseze un comportament cât mai adecvat şi unul demn de luat drept model.

Un alt subiect important legat de adolescenţi este acela al sexualităţii, şi sunt foarte mulţi părinţi care consideră că este o ruşine să le vorbească copiilor despre această temă... însă dacă nu află de la voi dragi părinţi aceste informaţii ei le vor căuta în altă parte, gen mass-media sau în anutrajul din care fac parte şi atunci e posibil ca acele informaţii să nu fie cele mai corecte şi de urmat.

Este indicat să li se vorbească despre relaţiile sexuale care trebuie avute a¬tunci când pot să-şi asume consecinţele lor, să li se vorbească despre cum să se protejeze. Dacă părintele este alături de el în tot acest proces, într-un mod care să-i susţină nevoia firească de găsire a propriei identităţi, pot exista momente autentice de comunicare şi întelegere, care să ducă la atenuarea conflictelor dintre ei.

Despre adolescenţă şi adolescenţi am putea vorbi la infinit, cu toţi am trecut prin această perioadă în care aveam impresia ca nimeni nu ne înţelege, că nimeni nu a mai trecut prin ce trecem noi şi că părinţii uneori sunt de cealaltă parte a baricadei... însă părinţii nu ne vor decât binele chiar şi atunci când nu le putem întelege, pe moment, decizia.

Vizualizari: 555

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus