Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Frank Franke, presedinte de fundatie din Germania: "Faceti atat de multi bani, ce dati in schimb?"

Frank Franke este jurnalist și președinte al Fundaţiei bavareze Luftfahrt ohne grenzen e.V, fundație care numai în ultima lună a făcut la Sibiu donații de aproape 120.000 de euro. Și numai produse de renume. De ce? De unde până unde la Sibiu?

Reporter: Cum de ați ajuns să aduceți aceste donații la Sibiu?

Frank Franke: Fundația noastră are contacte și își desfășoară activitatea în toată lumea, din Asia până în Africa și din America până în toată Europa. În România avem deja o legătură puternică cu autoritățile din Timișoara. Am lucrat în țara dumneavoastră cu mai multe spitale, în special cele destinate copiilor cu deficiențe de vedere și cele pentru copiii cu probleme de auz. În plus, în ultima vreme am colaborat foarte bine cu Organizația Româno-Bavareză și ei sunt cei care ne-au spus să facem o vizită și la Sibiu.

Rep.: Ați mai fost vreodată pe aici?

F. F.: Eu, personal, nu am mai fost niciodată, dar în acest moment pot să vă spun cu siguranță că voi mai veni. Ce am înțeles eu - și consider acest lucru foarte important din punctul meu de vedere - că nu este ușor să ajuți oamenii, dar este mai greu să accepți ajutorul. Ceea ce am intenționat noi să facem la Sibiu prin aceste donații este de fapt un simplu semn de prietenie între două țări. Iar această acțiune a noastră a fost ușurată de un oraș atât de frumos precum Sibiul, mai ales cu trecutul lui nemțesc. Cred că până la urmă este ceva firesc, se leagă foarte frumos. Voi aveți destul de puține lucruri, noi avem prea multe.

Rep.: Apropo de ce avem, ce imagine aveți în Frankfurt despre români? De Sibiu nu știu dacă are rost să vă întreb…

F. F.: Ba mă puteți întreba de Sibiul văzut din Frankfurt. Sunt oameni în Germania care nu prea știu exact pe unde vine România, dar care au auzit de Sibiu datorită primarului vostru.

Rep.: Serios?

F. F.: Foarte serios. Chiar este cunoscut în Germania. Are o imagine foarte bună și lumea spune despre el că este un foarte bun ”burgermeister”. În rest, mai auzisem de Sibiu acum câțiva ani când ați fost Capitală Culturală Europeană și acum câteva zile, înainte să plec de acasă, am văzut pe un post TV un material turistic care mi s-a părut interesant, despre Sibiu. Acum, văzând orașul cu ochii mei, sunt puțin impresionat, e mai mult decât mă așteptam. Eu am călătorit prin toată lumea, sunt ani de zile de când numai asta fac, și vă spun sincer că puteți fi mândri de orașul vostru, nu oriunde vezi așa ceva.

Rep.: O curiozitate mai mult personală. Ați adus numai produse ”de brand” în donațiile dumneavoastră. Milupa, Adidas… Ddecât să aduceți o pereche de încălțări de marcă unui copil, nu mai bine ați fi luat trei, mai simpli, pentru trei copii?

F. F.: Nu, nu, nu… Nu este deloc așa cum crezi. Noi suntem o organizație privată, avem un buget anual undeva între 6 și 8 milioane de euro și lucrăm foarte strâns cu multe companii mari din Germania. Ca să vă dau un exemplu, ați amintit de Milupa. Milupa ne ajută pe noi cu aceste produse pentru ca noi să putem ajuta mai departe, în afara Germaniei. Ați mai amintit și de Adidas, este doar o companie mare din multe altele cu care colaborăm. În general, majoritatea companiilor mari au sentimentul… cum îi zicem noi… responsabilitate socială corporatistă, adică toate marile companii trebuie să facă ceva, să dea ceva înapoi societății care le-a permis să crească atât de mult și să se dezvolte. Noi mergem la ele și le întrebăm: faceți atât de mulți bani, ce dați în schimb? Noi, prin fundația noastră, ocupăm acel spațiu dintre companie și societate. Companiile de care vorbeam nu prea au, prin obiectul lor de activitate, fundații de binefacere, dar trebuie să facă acțiuni de binefacere. Ei produc, vând, fac un profit și pe urmă ne folosesc pe noi pentru latura de responsabilitatea socială. Produsele pe care le-am adus la Sibiu au fost oferite de aceste companii mari.

Rep.: De meserie sunteți jurnalist. Cu ce subiecte și materiale de presă plecați de aici?

F. F.: Nu mă întorc cu nimic de genul acesta, pur și simplu nu am prea avut timp. Prin alte locuri pe unde am mers am mai tratat, ca freelance, diverse subiecte politice sau sociale, dar aici nu am avut timp. Tot ce am putut face a fost să plimb prin acest oraș frumos.

 

Două transporturi

Peste 10 tone de alimente pentru copii şi sugari au fost predate Asociaţiei Spitalului de Pediatrie Sibiu. Pe lângă alimente, transportul conţine şi pături şi pantofi ortopedici pentru copii. Prin aceeaşi acţiune au fost donate şi echipamente şi încălţăminte sport (marca Adidas), aceste produse urmând să fie distribuite copiilor şi juniorilor de la cluburile sportive din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

fan sibiu

Acum 12 ani

mereu vad oameni din afara, cu o anumita experienta de viata si viziune larga, care spun ca Sibiul este frumos, asa si pe dincolo! Mereu romanii care au fost in vizita la Sibiu, spun acelasi lucru! Per ansamblu putini sunt cei care nu spun cu toata gura ca le place Sibiul. Dar oare, ce ii atrage asa de mult? Intreb pentru ca chiar vreau sa vad de ce?! care sunt lucrurile care le plac si ei nu le au ... ca e uosr sa zici ca da, e frumos
Raspunde

karla

Acum 12 ani

incerc un raspuns. sunt sibianca si nu de azi de ieri ci de cinci generatii. sibiul intradevar are arhitectura si istorie occidentala,este un oras central european(mai mult sau mai putin oficial centrul europei tine pana la carpati). in primul rand este socul care il are un vizitator strain cu o parere despre romania si inclusiv sibiu distorsionata si de multe ori nedreapta. vede in oras conditii de cazare cel putin decente, arhitectura occidentala cu influente mediteraneene, curatenie(cu toate ca se poate mai mult) lume relativ linistita,decenta, muzee de calitate(la unele expozitii se mai poate lucra) o diversitate destul de mare de cafenele baruri restaurante. de aceasta a si fost un succes programul CCE 2007. strainul vine cu ideea de comunism, saracie extrema, tigani, infractiuni, arhitectura gri. mai este si pitorescul strazilor inguste din orasul de jos gen pasajul scarilor, arhitectura originala(strainii au cultul vechiului).ar mai fi si preturile relativ scazute pentru un strain. pentru un roman? din varii motive. ori ca se gaseste de lucru. ori arhitectura si peisaje ori zone pietonale. pt bucuresteni este clar de ce: este mult mai linistit si cu aer occidental. ar mai fi si skyline ul orasului. nicaieri in romania nu exista o grupare clara de verticale vechi versus verticale noi ca in sibiu. lucrul asta este destul de des intalnit in occident. ar mai fi si faptul ca in sb nu domina blocurile. in zona centrala prea putin la fel si pe arterele principale(singurul bulevard cu blocuri este m viteazul)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus