Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Liana Pall: "Motivatia mea – gandul de a reusi in viata"

Mușchi, inteligență, feminitate, modestie și titluri mondiale și europene cât alții nu câștigă într-o viață. Sibianca Liana Pall, culturistă la CSȘ Șoimii Sibiu a scris demult, cu sudoare și sacrificii, propria sa pagină în cartea de istorie a sportului sibian și cu prisosință în cea a celui mondial.

Atent supravegheată și îndrumată de profesorul Ioan Curtean, care îi este ca un al doilea tată, Liana a găsit în culturism nu numai o pasiune, ci și un mod de viață. Dacă pe unii, mai devreme sau mai târziu, îi găsește sportul, sibianca nu a avut nevoie de nici un imbold, pentru că, la nici 17 ani, ea își alesese deja drumul. Sportiva a înțeles atunci ce vrea să facă cu viața ei citind reviste de culturism. Însă, pentru că documentarea nu este niciodată de ajuns, ea a pornit pe drumul culturismului cu țelul de a face performanță. Nu a avut niciodată nevoie de încurajări și nici nu a fost necesar ca cineva să tragă de ea,  pentru că unicul gând care îi trece dimineața prin cap este acela de a performa. „Când mă trezesc, îmi pun în cap să fac ceva productiv și să nu las timpul să treacă, așa, pur și simplu”, spune Liana. L-a găsit pe profesorul Ioan Curtean într-un moment în care fostul sportiv tânjea după noi performanțe, pregătit în orice clipă să transforme un copil cu idei și dorințe într-un multiplu campion european și mondial. Conexiunea lor a trecut demult de granițele relației antrenor-sportiv, Ioan Curtean fiind și cel care o ajută pe Liana să ajungă la lucru ori la facultate. Spre deosebire de alți sportivi, Liana nu s-a pus în situația de a alege între carte și haltere, ea reușind să performeze la amandouă și, după ce a studiat la Liceului Gheorghe Lazăr, s-a licențiat în Educație Fizică și Sport, iar actualmente urmează studiile masterale, pentru că nu exclude posibilitatea de a continua în sport, fie ca antrenor ori profesor, după ce cariera sportivă se va încheia.

Oamenii sunt ignoranți

Deși lucrurile s-au mai schimbat în ultima perioadă, nu puține au fost ocaziile în care se găseau oameni care să fie sceptici când auzeau de o fată care practică culturismul, un sport prezumat a fi dedicat în exclusivitate bărbaților. Sibianca, definită până la extrem, nu ascunde faptul că, în funcție de ocazie, se îmbracă foarte feminin, culturismul nefiind un sport care ucide feminitatea. „Nu mai este o ciudățenie să vezi o femeie practicând culturismul. Acest sport este în creștere de popularitate, chiar dacă nu este mediatizat ca alte sporturi. Multă lume nu știe despre ce este vorba, iar eu cred că dacă ar fi mai mediatizat mulți oameni s-ar implica din toate punctele de vedere. Tot timpul sunt idei preconcepute și oameni care nu acceptă o femeie care practică un sport masculin. Eu am început pe la 16 ani, cu gândul de a face performanță, dar nu mi-am dorit să slăbesc sau așa ceva. Depinde de ocazie, dar da, mă îmbrac și în rochie sau fustă. Nu am nicio reținere”, mărturisește sportiva, care, după cum spune antrenorul Curtean, se află într-o continuă competiție cu ea însăși. „La noi nu e cantonament, noi suntem tot timpul într-o competiție. Practic, la culturism vii ca să fii mai bun ca ieri. Nu merge ca la fotbal, să tragă celălalt pentru mine, pentru că eu am băut aseară sau am stat prea mult la calculator. Când ești pus pe scenă, trebuie să ieși campion. Liana are o conștiință extraordinară, a muncit și faci culturism de plăcere”, spune Ioan Curtean, mulțumit și bucuros de sportiva sa.

„Cel care ia anabolizante este un hoț!”

Culturismul poate fi un sport aproape inuman, dar la fel e frumos ca fotbalul ori baschetul. Fiecare grupă musculară trebuie să fie bine definită, fiecare exercițiu are un scop, iar sutele de ore de muncă în sală se văd preț de doar câteva minute în competițiile internaționale. Însă, nu puțini sunt cei care aleg calea mai ușoară și mai rapidă de a ajunge la performanță: substanțele interzise. Probabil de aceea acest sport nu este atât de mediatizat și îndrăgit. Dar, atât Liana, cât și Ioan Curtean au o oroare față de atleții care iau, de exemplu, anabolizante, pe care, fără doar și poate, îi consideră hoți. „Eu sunt total împotriva anabolizantelor. Un sportiv care ia așa ceva este un hoț, exact ca și un plagiator. Fură, nu e corect! Plus că își strică organismul. Din 1987 de când sunt antrenor, aici, eu nu am avut nici un sportiv care să ia așa ceva. Nu i-ar conveni niciunui părinte să-mi dea copilul pe mână, iar eu să îl distrug, nu?”, spune Ioan Curtean, completat de Liana, care nu recomandă nimănui să se înșele pe sine într-un asemenea mod. Liana Pall urmează un tratament de refacere pentru coloana vertebrală și așteapă să câștige noi titluri mondiale și europene, de această dată la seniori.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus