Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Varsta a treia

În cadrul acestei faze (vârsta a treia) intervin multe schimbări în viaţa omului, schimbări pe care fiecare persoană le primeşte şi trăieşte in propriul fel, unii se bucură, alţii se întristează şi se adaptează mai greu.

Primirea unor noi membrii în familie sau plecarea altora pe masură ce copiii se căsătoresc sau divorţează, apariţia nepoţilor sunt partea cea mai importantă a etapei.

În cadrul acestei etape omul ajunge la pensionar, iar aici intervine o schimbare, uneori, bruscă a rolului social. Persoana în cauză trece prin mai multe stări: frustare, insecuritate, nelinişte, stres, inutiliate chiar depresie. Are impresia că nimic din ceea ce face nu mai trezeşte interesul pentru nimeni, că stă degeaba sau că este dat la o parte.

Soţul/soţia ocupă un rol foarte important în depăşirea punctului critic al partenerului de viaţă, este necesar ca acesta să înţeleagă pe cât posibil neliniştea ce macină sufletul celui proaspăt pensionat, să încerce să îl valorizeze şi să îl susţină în diverse activităţi şi astfel poate fi o mare împlinire când, după ce s-a eliberat de responsabilitatea de creştere a copiilor, omul să se poate bucura de roadele muncii lui de o viaţă.

Vârsta a treia poate fi o perioadă a vieţii minunată dacă persoana respectivă ştie să trăiască frumos şi să profite de avantajele pe care aceasta le aduce: timpul liber fără obligaţii profesionale, posibilitatea de a desfăşura activităţi plăcute, de a călători, de a rememora momente fericite şi realizări, de a te dedica unor cauze dragi, de a te bucura de nepoţi.

Calitatea vieţii va depinde de capacitatea fiecăruia de a se adapta schimbărilor, dobândită în celelalte stadii.

Închei acest articol cu un citat care mie tare-mi place:

“Copilul râde: Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!

Tânărul cântă: Jocul şi înţelepciunea mea-i iubirea!

Bătrânul tace: Iubirea şi jocul meu e-ntelepciunea!” (Lucian Blaga)

Tag-uri: Lucian Blaga

Vizualizari: 736

Comentarii

4 comentarii

buluc

Acum 8 ani

Foarte frumos, adevarat si chiar emotionant articolul! Felicitari!
Raspunde

mosu

Acum 8 ani

adevarat ai grait de parca te-ai transpus in varsta treia
Raspunde

D

Acum 8 ani

Oare vom vedea vreodata pensionarii romani calatorind prin Europa cu ghiozdanul in spate si aparatul de fotografiat in mana ?
Raspunde

Sergiu

Acum 8 ani

E adevarat ca putini sunt cei care reusesc sa se bucure de viata la aceasta varsta, care sta sub semnul asteptarii MARII TRECERI. Din pacate, pensionarii nostri, in loc sa se dedice hobby-urilor pe care le-au ignorat in perioada profesionala activa, ei incep sa-si puna banii sub saltea pentru inmormantare...aceasta devenind pentru marea majoritate o obsesie care le grabeste moartea. Multi fac asta din smerenie, nedorind sa fie greutatea nimanui...IAR DE SINGURATATEA IN CARE SE INEACA IN FIECARE ZI NICI NU VREAU SA VORBESC
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus