Marţi,
31.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-0°C

”Lucrurile acelea marunte, de zi cu zi, te darama incet: oamenii care arunca hartii pe strada, nu raspund la salut, scuipa...”

”PLEC. Plec din România. Plec la Oxford. Poate că pentru o perioadă de doar trei ani după cum îndeamnă programul doctoral. Poate că nu. Nu ştiu. DAR, plec şi cu un gust sărat (mai rău decât amar) şi scârbit de tot răul din ţară şi din acest oraş, pe care îl cunoaşteţi prea bine… Sictirit de oameni perfizi şi mincinoşi, de ipocriţi şi impostori”, așa scria acum câteva zile pe blogul personal Mihai, un tânăr psiholog, absolvent a două facultăți sibiene. Am vrut să vedem cum a reușit Mihai să plece la Oxford și de ce este dezamăgit de Sibiu.

Reporter: Cum ai ajuns să studiezi la Oxford?
Mihai Copăceanu: Eu am mai studiat acolo. M-am întors în țară în 2010, în toamnă, și de atunci am tot încercat să mă reacomodez cu Sibiul. N-am reușit. Și atunci am căutat să mă întorc la studii în străinătate. Oxford  a fost doar una dintre universitățile la care am aplicat. Avantajul aici este că din septembrie ei îmi oferă o bursă de 13.500 de lire.

Rep.: Cât de greu este să aplici la astfel de universități? Îți trebuie foarte multe acte, este birocrație multă?
M. C.: Nu este foarte complicat. Dosarul nu cred că are mai mult de 20 de pagini. Nume, date personale, scrisoare de motivație, recomandări, proiect de cercetare etc. În principiu nu este deloc foarte complicat. Plus că la Oxford sunt peste 40 de români, la diverse specializări și diverse facultăți, te mai ajută și ei. Ideea de bază este că totuși trebuie să le oferi și tu ceva, să vii cu ceva în plus față de restul aplicațiiIor. Este ca un puzzle, trebuie să ai și un CV bun și niște recomandări bune, o scrisoare de motivație bună, un proiect bun... Ei selectează apoi din vreo 200 de aplicații zece, după care te cheamă la interviu. Eu le-am spus că nu am bani să merg la interviu în Oxford și am discutat online, pe Skype, cu comisia în față, le-am vorbit vreo 40 de minute și am fost acceptat.

Rep.: Concret, ce vei studia acolo?
M. C.: Voi face psihologie și voi dezvolta o intervenție psihologică pentru tinerii consumatori de alcool. Am lucrat în Anglia, când am fost la master la Londra, cu dependenții de alcool. Acum o să fie diferit, doar cu tineri, cum ajung ei să consume alcool și cum poate să apară dependența. Ideea de bază este să previn efectele consumului de alcool, de la violență până la sex neprotejat, accidente de mașină etc.

Rep.: De ce zici că nu te-ai reacomodat în Sibiu? Uită-te în jur, toată lumea laudă Sibiul, avem turiști, centru istoric...
M. C.:Dacă vii în Piața Mică Sibiul este foarte frumos. Dar dacă treci mai jos pe 9 Mai sunt niște gropi uriașe, este mizerie, în general calitatea serviciilor și a vieții este proastă în Sibiu și în România. Uite aici, acum, la masă, erau două meniuri foarte murdare, se vedea murdăria pe ele. Sau, eu trec în fiecare zi pe lângă Consiliul Județean și văd mașini luxoase, ca să nu mai zic de mașina primarului din Piața Mare, și tinerii din subordinea acestor oamenii trăiesc cu 7 milioane de lei pe lună. Am lucrat ca psiholog în Sibiu, am lucrat la o fundație pentru copii cu autism și în două școli din Sibiu și efectiv nu am văzut interes pentru școală și educație sau servicii sociale. Am încercat să fac niște proiecte, toată lumea m-a trimis dintr-o parte în alta după o mulțime de hârtii, aprobări, documente... și nimic.

Rep.: Din acest motiv ai scris pe blog că pleci scârbit?
M. C.: Da, simt că încerc să fac ceva și nu pot.

Rep.: Ce te-a oprit?
M. C.: Cam peste tot am găsit oameni complet dezinteresați, care spun că nu intră în atribuțiile lor sau care te mint, sunt neserioși, nesinceri. Pur și simplu tragi de oameni și dacă ei nu au un beneficiu din asta nu te ajută. „Mie ce-mi pică?”.

Rep.: Dă-mi un exemplu clar, omul ăla, de acolo, nu a vrut să mă ajute dezinteresat.
M. C.: Nu ar fi tocmai corect să fac asta. Eu plec peste două zile din țară și pe urmă omul ăla se vede în ziar. Ce impresie își face?

Rep.: Înțeleg. Și totuși, eu, care sunt cam de aceeași vârstă cu tine ce concluzie să trag? Încă unul dezamăgit și scârbit pleacă din țară pentru că aici nu poate face nimic...
M. C.: Poate nu-s eu cel mai bun exemplu. Cu siguranță sunt și exemple pozitive, oameni care s-au întors în țară și au reușit aici. Eu sunt doar un caz nefericit, sunt psiholog, o meserie relativ nouă în România. Am și colegi care s-au întors, și-au făcut afaceri aici și le merge bine. Uită-te și la ei. Eu nu-s cel mai bun exemplu de succes în România. Nu am putut aici. Pe mine poți să mă iei ca pe un om care muncește foarte mult, care a avut un job full time și unul part-time, care a făcut televiziune 20 de luni fără niciun ban, care a scris la ziar pe 25 de lei, care a scris la o revistă de timp liber gratuit și așa mai departe. Simți că te risipești în țara asta. Am lucrat într-o instituție în subordinea Consiliului Județean și aveam șapte milioane salariu. Abia îmi plăteam chiria. Absolut jenant. Când unul ca mine în Anglia ia de zece ori mai mult. Nu poți să ajungi la 30 de ani și să mai ceri bani de acasă ca să trăiești. Absolut jenant. Și mai sunt lucrurile acelea mărunte, de zi cu zi, care te dărâmă încet, pe care le vedem și le știm cu toții, de la politică până la ce se întâmplă pe stradă: oamenii care nu îți răspund la salut, cei care te fură, aruncă hârtii pe stradă, scuipă, taximetristul care ieri a cerut unei prietene 18 lei de la Gară până în centru. Nici Anglia nu e paradis, să nu mă înțelegeți greșit. Acolo am văzut oameni cu arma în mână pe stradă, dar există mult mai mult bun simț și mult mai multă civilizație.

Rep.: Te mai întorci?
M. C.: Nu știu. Deocamdată vreau să plec.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

cadrilater

Acum 10 ani

e trist daca plecarea la Oxford are ca singur motiv neajunsurile mai mari sau mai mici din Sibiu! Pe vremea mea se pleca la Oxford ( Doame, ce onoare, primii romani de dupa razboi care vedeau Oxford-ul, am stat cu gura cascata de admiratie, am spalat vase la cantina sa ma intretin) cu un tel, o vointa puternica, o vocatie,cu o viziune despre ce vrei sa inveti ca sa practici cu succes o meserie; astazi se pleca pentru ca suna bine si ii platesc cheltuielile! Generatia de tineri romani care sar din bursa in bursa pana la adanci batraneti fara a practica meseria pentru care sunt supercalificati, mi se pare o generatie pierduta, la 40 de ani si cu mapa plina de diplome sigur ca nu sunt multumiti cu orice salariu, pana la pensie mai e o bucata, pentru strainatate sunt cam batrani neavand experienta, am impresia ca, amanand la nesfarsit cariera profesionala, isi fura caciula singuri.
Raspunde

un cititor

Acum 10 ani

Draga Cadrilater.Iti dau dreptate intr-o oarecare masura.Sunt destui tineri ca cei pe care ii descrii tu.Intimplarea face ca l-am cunoscut pe acest tanar,care nu face parte din aceasta categorie.Este un personaj viu,cu mute idei si initiativa.Dispus sa faca munca de voluntariat.Ce-i aia voluntariat?ar intreba multi tineri absolventi de la noi.Stiu ca a fost privit cu suspiciune,oarecum exotic pt.noi.Ceva imi spune ca in alta parte va fi apreciat.Eu ii doresc mult succes,sa-si gaseasca locul acolo unde merita.
Raspunde

dvd

Acum 10 ani

trist dar adevarat// titlul articolului spune totul despre civilizatia noastra //totul face parte din educatie dar si bunul simt.
Raspunde

Veta

Acum 10 ani

Haideti la un porumb fiert, va dau si bon fiscal!
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

@1. cadrilater (IP 79.252.175.206) e trist daca plecarea la Oxford are ca singur motiv neajunsurile mai mari sau mai mici din Sibiu!---(si cam asa mai departe)---CADRILATER, cred ca Domnia-Voastra nu intelegeti ca fata de ATUNCI...tot CONTEXTUL este SCHIMBAT...este vorba nu de asa-zise mici mizerii, ci de TIGANIADA si MANELIADA de acum, care sunt trasaturi culturale fundamentale...e vorba de TEORIA CULTURII...deci intai Blaga, care este total bulversat/MATURAT de ce-i acum, si apoi Marshall McLuhan: Galaxia Gutenberg/vedeti pe wiki.en, o puteti citi aproape toata..acoöo exista un passus interesant..Galaxia Gutenberg e depasita, computerul a izolat indivizii si pulverizat societatile, a dus la ANALFABETISM si JUNGLA URBANA, cu OMUL NOU ( NU SOVIETIC,ce ciudat e sa te referi la stalinisti), ci AFRICA WITHIN...de fapt o entropie totala...LEGEA BATEI si a JUNGLEI (urbane)..Aceasta AFRICA WTHIN, deci salbaticie, asocializare, homo homini lupus LE TRAITI zi-de-zi si aici in ziar concret, prin URA dintre comentatori... Omul pleaca din cauza HAOSULUI FUNDAMENTAL....care doare mult mai mult decat credeti...dupa ce esti afara cativa ani (acum) ....nu mai vrei AFRICA WITHIN si HAOS...vrei legi, societate, comunicare, STABILITATE, deci CHESTII de STRUCTURA FUNCTIONABILE... Categoriile de TIGANIADA si MANELIADA au devenit STRUCTURI FUNDAMENTALE, Legea TRIBULUI rastoarna LEGEA STATULUI...De fapt vine treaba in toata lumea, dar in Europa deocamdata mai exista cele doua lumi cu CONTRASTUL tipator dintre ele..CEL din HAOS nu accepta ca exista si STRUCTURA, SISTEM, el e buricul-pamantului. DOARE..dar procesul este IREVERSIBIL....deci nu exista scapare..e vorba de lumea intreaga..Marshall Mc Luhan a scris THE GUTENBERG GALAXIS prin anii 60\' ..CE GURA sPURCATA O AVUT...Totaici ar trebui sa mai citit 1984...STA SCRIS CE SE iNTAMPLA ACUM..carte scrisa in 1948.. (THE GUTENBERG GALAXIS...secvente mari din carte gasiti pe: vide wiki.en)...iar 1984 este cunoscut si TIPIC tuturor din TOATA LUMEA, nu ma refer numai la unii...daca nu credeti , uitati-va pe fereastra afara...sau cititi preturile la REDUCERI de SEZON...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Aceeasi Africa WITHIN o traiti zi-de-zi pe MTV, pe VIVA..si asa mai departe..unde totul e (sub)CULTURA de TRIB-de-PE-STRADA MEA (Harlem era,acum sunt mult mai multe), ceva asemanator cu Cartea de Adrese/Adressbuch Hermannstadt 1892-1901-1911: Tigania de Poarta Cisnadiei, Tigania de Poarta Burger/Poarta Ocnei, Tigania de Lazaret... Acum aveti Tigania de TV cea internationala MTV si VIVA...de exemplu..Lady Gaga e SUBCULTURA de GANG...de exemplu...si cam toate..ca este Inna, Alexandra Stan, Rihanna....Black Eyed Peace...TOT este AFRICA WITHIN (voi le ziceti Manelisti si Cocalari= asta sunt de fapt si astia CELEBRI...dei = Gutza si Salam)..a patruns in toata lumea..
Raspunde

Luci

Acum 10 ani

Offff.Trist dar adevarat.
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Da, din pacate are dreptate Mihai, simti ca te pierzi in Romania. Si eu am lucrat in administratia locala pe 900 lei (ultimul salariu -2011) si pot sa va spun ca nu doar salariul mic m-a determinat sa parasesc tara ci multe din aspectele aratate in articol de Mihai. Si credeti-ma, Mihai se exprima elegant fata de alte aspecte injositoare si care te scarbesc. Da, am ales sa plec si dupa nici un an castig mai mult de 5 ori iar in urmatorii 2 ani sigur voi ajunge la 7-8 ori salariul din Roamnia. Dar nu ma mai simt umilit in tara mea, iar aici(Germania) sunt chiar apreciat! Sa auzim de bine!
Raspunde

Dan

Acum 10 ani

Mihai Copăceanu, te plangi, dar totusi cand ai ocazia sa faci ceva, nu faci nici tu nimic. Zici ca oamenii sunt dezinteresati si ca nu te ajuta. Corect ar fi fost sa numesti persoanele respective sa poata fi inlocuite cu altele mai interesate si capabile sa te ajute pe tine in viitor sau pe altii. Sau macar sa fie scuturate sa inceapa sa isi faca treaba. In loc sa ne plangem de cum sunt altii trebuie sa actionam fiecare din noi sa schimbam ceva.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

9. Dan (IP 78.97.93.3) Mihai Copăceanu, te plangi, dar totusi cand ai ocazia sa faci ceva, nu faci nici tu nimic. Zici ca oamenii sunt dezinteresati si ca nu te ajuta. Corect ar fi fost sa numesti persoanele respective sa poata fi inlocuite cu altele mai interesate si capabile sa te ajute pe tine in viitor sau pe altii. Sau macar sa fie scuturate sa inceapa sa isi faca treaba. In loc sa ne plangem de cum sunt altii trebuie sa actionam fiecare din noi sa schimbam ceva._____ Directive de Partid= PCR..tot asa era..TREBUIE SA FACETI...cu cine si cum..DESCURCATI-VA TOVARASI, NU E TIMPUL DE PASIVISM REACTIONAR, avem o societate minunata cu OM de TIP NOU SOCIALIST, MULTILATERAL DEZVOLTAT...Ia intrebati-i pe tovarasii cu vechi state de plata PCR din TOATE Partidele Sibiene de acum, de la Universitate, CJ si Municipiu.....asa-i ca recunosc frazele si INDEMNURILE? Invatati, invatati, invatati. Nu stii, iti aratam, nu poti, te ajutam, NU VREI, TE OBLIGAM...Nu merita sa te lupti cu morile-de-vant...decat sa-ti pierzi viata criticand si incercand mereu sa carpacesti reparand ce au stricat mereu altii..mai bine iti bagi picioarele in ea de treaba si iti iei valea...CONSTRUIESTI unde EXISTA SISTEM si STRUCTURI CLARE, nu in HAOS...
Raspunde

Cristina

Acum 10 ani

cum spunea si Mihai, poate el nu este cel mai bune exemplu de reusita in Romania- asadar etichetele, sfaturile, critica neconstructiva vizavi de alegerea lui sunt fara sens...si eu vad oameni care scuipa sau arunca mizerii pe strada, dar poate ca nu le dau atat de multa atentie sau nu ma afecteaza atat de mult incat sa plec. ma simt bine aici. fara sa am o afacere ca sa o duc bine, am reusit sa am o cariera si ma simt minunat. si aleg sa vad muntii si dealurile si campiile si satele uitate si parasite si refugiile si cortul si destui oameni frumosi si toate lucrurile frumoase si bune- nu gropile si barbatii care dau in ele, claxonand sau holbandu-se la mine, pe strada.atat.
Raspunde

mihai

Acum 10 ani

multumesc, Cristina! multumesc tuturo pentru comentarii
Raspunde

Veta

Acum 10 ani

Asta a fost un bugetar mai rasarit, dar n-a oferit locuri de munca cuiva. E mai de apreciat cel care ofera locuri de munca vanzatoarelor de porumb fiert decat acest bugetar complexat. Sa petreaca o zi la porumb fiert, pe arsita sau ploaie. Sau in iarna, pe frig. Sa vada cum se incrunta \"intelectualii\" de sibieni pe strada. Sa observe cati mancatori de semninte (tot sibieni) exista, multi dintre ei sub 18 ani. Sa-i auda pe concetanii lui cum spun: \"lasa mama ca-ti fierb porumbi acasa\" sau \"iti face mama popcorn la microunde\". Prapaditi care n-au doi lei ca sa cumpere un porumb si sa dea copilului. Asa ca, prefera sa-l minta ca-i face acasa...
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Felicitari pentru reusita academica, felicitari pentru devotamentul aratat. Acest articol este menit sa fie un \"asa cred eu\" care nu lasa drept la replica. Deci nu are nici un rost sa comentam: E bine/Nu e bine! Domnul e scarbit si doreste sa plece, de aceea la intrebarea: \"Te mai intorci?\" raspunsul cinstit este: \"Nu!\" Pentru ca vedeti dumneavoastra tara asta are nevoie de o transformare in mentalitate, lucru care nu se poate realiza decat prin educatie. Dar toate persoanele educate, cei care ar trebui sa fie formatori de opinie, sar din barca si spera sa se intoarca intr-un viitor mai bun, dar cine creeaza acel viitor mai bun?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus