Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Sub autostrada Sibiu-Orastie se afla cea mai veche locuire neolitica din Romania

O mască veche de peste 8000 de ani reprezintă una dintre cele mai valoroase piese din cadrul descoperirilor arheologice rezultate din săpăturile preventive efectuate pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Nădlac, de echipa de specialişti a Muzeului Brukenthal.

Directorul muzeului, Sabin Luca, încadrează descoperirea ca fiind “una dintre piesele cele mai importante găsite în cea mai veche locuire neolitică din România”.

“La Cristian s-a descoperit fundarea rituală a locuirii prin realizarea unui sanctuar format din gropi. Prin caracterul său, aceasta este cea mai veche locuire neolitică din ţară şi este prima descriere “în situ” din România, adică peste această aşezare nu au mai venit alţi locuitori, nu s-au mai făcut săpături pentru noi fundaţii, deci este intactă de la îngopare. Masca descoperită aici este o masca unică nu doar prin vechime, dar şi prin faptul că aceste măşti sunt foarte rare, iar acesta provine din regiunile Anatoliei, pentru că doar acolo se făceau figurine cu ochi în formă de bob de cafea”, a spus Sabin Luca.

Pe șantierul viitoarei autostrăzi, cei şase specialişti, asistaţi de o echipă de peste 50 de oameni, au mai descoperit aproximativ 60 de vase, printre care şi un vas cu două guri, care conţine o vopsea cu o compoziţie foarte veche.

„Piesa centrală o reprezintă vasul care este ca tipologie unic. S-a făcut analiza la interiorul vasului şi noi credeam că se vor depista urmele unui lichid, dar analiza a arătat că în el era cea mai veche vopsea din lume. Astfel de descoperiri sunt greu de făcut de-a lungul carierei unui arheolog”, a mai adăugat Sabin Luca.

Cercetările s-au făcut pe o suprafaţă de aproximativ 40 de kilometri de autostradă, fiind identificate în total nouă situri arheologice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

sibianca

Acum 11 ani

super :) cate s ar descoperi daca ai decoperta intreaga suprafata a transilvaniei numai...
Raspunde

arminius1

Acum 11 ani

Ce-i cu poza de la articol?Am impresia ca articolul este scris de un ageamiu.
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

2. arminius1 (IP 194.55.63.135) Ce-i cu poza de la articol?Am impresia ca articolul este scris de un ageamiu._____________Mi se PARE si mie ca poza nu arata NIMIC de NEOLITIC, e greu sa apreciezi asa-dupa-o-poza-mica, dar aici avem CONSTRUCTII solide cu VAR SI PIETRE, fantana regulat construita din piatra, casa tot din piatra sau caramida, acestea PAR mai degraba TIPIC MEDIEVALE....Arheologii le amesteca aiurea, sau poza e pusa la intamplare? E clar ca in acelasi loc gasesti TOATE EPOCILE suprapuse, si PAR amestecate, dar aici IN POZA evidente sunt CONSTRUCTII MEDIEVALE eventual construite de SASI..desi nu asta ar fi neaparat important, ci CRONOLOGIZAREA...
Raspunde

Alex

Acum 11 ani

Georg, cred ca arheologii care sunt prezenti acolo cunosc mai bine perioada decat tine, care o estimezi doar dintr-o poza :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus