Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Topul datornicilor: Geromed preia "conducerea"

 

De la începutul acestui an, cele mai mari datorii la bugetul de stat le are, în județul Sibiu, SC Geromed SA, producătorii de sticlă securizată din Mediaș. De la finele anului trecut, datoriile acestora la bugetul general consolidat au crescut de trei ori.

Potrivit informațiilor publicate de Fiscul sibian, datoriile celor de la Geromed SA la Bugetul general consolidat erau de 1,7 milioane de lei, la 31 decembrie 2012. Șase luni mai târziu acestea au ajuns la peste 5,4 milioane de lei. Datoriile companiei medieșene au fost eșalonate, producătorii de sticlă încercând să își echilibreze situația: cele 5,4 milioane de lei datorie sunt în ușoară scădere față de cifrele publicate la finele lunii martie, moment în care Geromed SA înregistra datorii totale de 5,5 milioane de lei.

Geromed SA a acumulat aceste datorii pe fondul unei cifre de afaceri în scădere. Anul trecut, veniturile companiei au scăzut cu mai bine de 20%, ajungând la 21,1 milioane de lei. Scăderea s-a văzut și în rezultatul financiar, care a devenit negativ. Pierderile raportate în contabilitate au fost de puțin peste 300.000 de lei. În ceea ce privește numărul angajaților, acesta a fost menținut la același nivel în ultimii doi ani: aproximativ 100.

La fel ca majoritatea marilor companii private din Mediaș, restructurările din perioada privatizării au dus la pierderea multor locuri de muncă în ultimi zece ani. Producătorul de sticlă număra, în 2002, peste 1.100 de angajați.

Eternul dator: Agnitex

Datele publicate de Direcția Generală a Finanțelor Publice arată că pe locul doi în topul datornicilor este SC Agnitex SA. producătorul de articole textile de pe Valea Hârtibaciului. Datoriile acestora sunt în continuă creștere: 4,7 milioane de lei în decembrie 2011, 4,8 milioane de lei în martie 2012, 4,95 milioane de lei în iunie 2012. Sumele sunt imense pentru societatea care a intrat în declin odată cu începutul ”vremurilor capitaliste”. Veniturile totale ale societății au fost, pe tot anul trecut, de doar 7.861 de lei. Nici în 2010 sumele nu erau mai mari: 243.000 de lei, venituri totale. În 2010, Fiscul a încercat să vândă o parte din bunurile societății ale cărei porți au fost închise, dar bunurile evaluate la peste un milion de lei (trei imobile) nu și-au găsit cumpărător.

Lista ”milionarilor”

Din cele 150 de firme care înregistrează principalele debite la bugetul de stat (sunt excluse cele aflate în insolvență) în fiecare trimestru cel puțin zece au datorii totale de peste un milion de lei. La mijlocul acestui an, în lista amintită se află 13 societăți. După Geromed și Agnitex, cele mai mari datorii la BGC sunt ale celor de la Protect Solutions, firmă înființată abia în 2008. 3,5 milioane de lei este suma totală trecută în dreptul datoriilor acestei societăți. Datoriile sunt, practic, egale cu veniturile realizate anul trecut, an fiscal în care pierderile înregistrate în contabilitate au fost de 400.000 de lei.

Veste bună pentru cei de la Salconserv, în schimb. În ciuda dificultăților legate de divergențele cu reprezentanții europeni, societatea din Mediaș și-a eșalonat datoriile care, la finele anului trecut, depășeau zece milioane de lei. Acum, valoarea acestor debite a scăzut la trei milioane de lei.

Fără ”speranțe” par a fi datoriile celor de la Dualcom, societate al cărei obiect principal de activitate este cel de intermediere a materialului lemnos și a materialelor de construcții. Societatea a intrat pe pierdere din 2009, de atunci datoriile acumulate la bugetul de stat depășind 2,2 milioane de lei.

Foarte rapid a reușit să intre în topul datornicilor și SC Atlantic Automobile SRL. Firma înființată în aprilie anul trecut are deja datorii de 2,02 milioane de lei, în condițiile în care cifra totală de afaceri pe anul trecut a fost de 2,06 milioane de lei.

În topul ”milionarilor”, cu datorii cuprinse între 1,41 și 1,06 milioane de lei mai intră SC Plast Metal Sibiu SRL, SC Yien România SRL, SC Rasital SRL, Nextel Grup SRL, Eurojus Impex SRL, J.SAC SRL, și Sub Wash SRL.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

MOS TEACA

Acum 11 ani

Pai da! Au avut grija nenorocitii care au luat Fabrica de geamuri sa o falimenteze, sa-si ia banii , acum s-o darame si sa o vanda la fier vechi lasand atata amar de lume fara paine la copii.Cite mii de oameni munceau in aceasta fabrica ? Chiar nu se puteau face parbrize pentru Logan , Ford, sau alte camioane la Medias ?? sa fim seriosi . De ce nu le confisca casele patronilor in contul datoriilor ??? Si mai vorbim de CORUPTIE . NU SE VREA DOMNILOR acesta este adevarul .
Raspunde

DsAQwBnmjADgtLXlFyY

Acum 11 ani

Cel mai frumos acotril pe care l-am citit een viața mea și pe care o să-l păstrez pe primul loc , de aici eenainte.Așa am geendit și geendesc și eu , fiindcă e sinteza a ceea ce seentem noi pe acest pămeent, a ceea ce există ( sistem solar, cosmos, Dumnezeu ).Acest acotril ar trebui să fie een casele tuturor oamenilor, een toate instituțiile de stat și particulare, pentru a ne aduce aminte că trebuie să fim mai buni și că trebuie să ne eendeplinim misiunea pe acest pămeent , fiecare ceet putem.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus