Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Divortul

Toţi cei care fac pasul căsătoriei îl fac cu gândul că îşi vor uni destinele pe viață, că dragostea lor va dura pentru totdeauna iar povestea lor se va termină cu "...și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți!" însă câteodată viață are alte planuri cu noi și intervin diverse probleme ajungându-se din păcate la divorț.

Divorțul poate fi un act unilateral sau bilateral; unilateral atunci când unul dintre parteneri înaintează acțiunea de divorț sau bilateral atunci când ambii parteneri își doresc acest lucru. În urmă acestui proces care poate fi văzut ca un moment în care pierzi o parte din tine, pierzi persoana cândva iubită și care îți împărtășea sentimentele, moment în care rămâi doar cu amintirile, este foarte posibil să se instaleze depresia.

Acest sindrom traumatic poate surveni atunci când bărbatul sau femeia poate amortiza pierderea suferită și, involuntar, își blochează toate soluțiile ce ar putea ajuta la depășirea situației.

Se spune că cei mai rezistenți la consecințele divorțului și cei care reușesc să își reconstruiască viața mai repede sunt bărbații, femeile în schimb sunt fixate mai adânc în trecutul relației lor cu soțul, acceptă mai greu că au fost părăsite și durerea le ține prizoniere mai mult timp, astfel fiind candidatele perfecte pentru depresie.

Oricât de dureros ar fi un divorț, acesta uneori poate fi inevitabil iar cel ce acceptă mai greu despărțirea ar trebi să se gândească astfel: în căsnicie este nevoie de doi și atunci când unul nu mai este dispus să meargă umăr lângă umăr, alături de celălalt este poate mai bine să se conștientizeze că se poate și fără el/ea.

Însă cum ar trebui discutat acest subiect atunci când sunt și copii? Ei bine, atunci e și mai trist! Copiii sunt cei care suferă cel mai mult în urmă separării părinților. Pentru ei este foarte greu să înțeleagă că mami și tati nu vor mai locui sub același acoperiș, că nu vor mai exista vacanțe împreună sau alte momente care să îi surprindă pe toți așa cum o făceau odată...

Din acest motiv este foarte important să se discute cu copiii, să nu se meargă pe premiza : lasă că sunt mici și nu pricep ce se întâmplă. Copilul va reprezenta mereu o entitate foarte vulnerabilă în cazul unui divorț. Părinții vor trebui să încerce pe cât posibil și pe cât poate copilul să înțeleagă la vârstă lui, că el nu are nici o vină că cei doi se despart, că el mereu va fi copilul lor și mereu va fi iubit la fel.

De asemenea, în nici un caz, indiferent care ar fi motivul pentru care se recurge la divorț, părinții nu trebuie să vorbească urât unul de altul în față copilului, să nu încerce să pună copilul la mijloc și să îl încarce pe el cu mai multă suferința decât duce deja.

Un divorț al părinților poate lăsa în sufletul copilului o traumă amplă, însă dacă părinții sunt destul de maturi încât să își pună copilul mai presus de orice, vor încerca să facă pe cât de ușoară se poate această situație.

Vizualizari: 502

Comentarii

1 comentarii

Lavinia Albu

Acum 8 ani

\"Acest sindrom traumatic poate surveni atunci când bărbatul sau femeia NU poate amortiza pierderea suferită și, involuntar, își blochează toate soluțiile ce ar putea ajuta la depășirea situației.\"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus