Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Alcoolismul viciu sau boala?

„Eu nu sunt alcoolic!”, “ Nu beau decât câteva pahare pe zi”, “Ma pot opri oricând din băut dar nu vreau căci nu am nici o problemă!”

Alcoolismul nu este un viciu, alcoolismul este o boală; o boală a negării deoarece majoritate persoanelor alcoolice nu recunosc că au o problemă în acest sens. Alcoolicul spune atât familiei cât și celorlați că el nu are o problemă cu băutură, că el poate renunța oricând la a consuma, însă are o reală problemă în a pune în practică ceea ce afirmă. Își poate propune să nu mai bea atât de mult, să bea doar un număr de pahare pe zi, însă de fiecare dată eșuează în a se ține de plan.

Cei care sesizează această problemă și care cer ajutorul persoanelor specializate sunt cei ce trăiesc lângă un alcoolic (familia). Alcoolismul este o boală foarte grea și urâtă, o boală ce te macină în timp și te afectează atât fizic cât și mental și spiritual.

O persoană poate fi numită alcoolică dacă nu își poate controla apetitul excesiv pentru alcool, consumând în mod excesiv astfel de băuturi și având apoi tot felul de probleme din această cauză. Acesta nu poate renunța la răul obicei chiar dacă își dorește și își conștientizează boală și prezintă următoarele simptome: iritabiliate, stări de depresie și frustrare, anxietate, tremur al mâinii, tulburări de somn și de alimentație, performanțe reduse la serviciu, nerespectarea programului și chiar episoade de pierdere a conştinţei.

Alcoolicului corpul îi cere zilnic o cantitate tot mai mare de alcool pentru a putea intră în acea stare de “bine” și astfel dacă azi a băut o sticlă mâine a avea nevoie de mai mult și de la o zi la alta va bea din ce în ce mai mult. Dacă la început spuneam despre alcoolism că este o boală a negării, acum vin și completez spunând că este și o boală a familiei, deoarece în cazul în care într-o familie există o persoană dependentă de alcool nu suferă doar ea, pe lângă ea mai suferă la fel de mult sau poate chiar mai mult soția și mai ales copilașii.

Într-o astfel de familie nu mai poate exista armonie, liniște, înțelegere, o comunicare eficientă, natura relațiilor dintre ei toți se schimbă și deși este trist poate apărea și violenţă (sub toate formele ei: fizică, verbală, psihică). În cele mai multe cazuri copiii care cresc într-o asemenea familie se simț neglijați, pot trăi sentimente de vinovăție pentru comportamentul părintelui alcoolic, pot înregistra performanțe scăzute la școală, unii chiar abandonează școala sau fug de acasă devenind delincvenți.

A locui într-o casă alături de un dependent de alcool este un chin, pentru că toți ceilalți în afară de el trăiesc în neliniște, nesiguranță, teroare și tensiune. După o zi sau două maxim, în care persoana alcoolică nu consumă nici un fel de băuturi alcoolice, aceasta va intra în sevraj, iar corpul îi va cere din ce în ce mai mult și mai “imperios” să bea măcar o picătură.

Iar în acest moment dacă există sprijin din partea familiei și un ajutor specializat și cu multă voință și din partea persoanei dependențe, se poate cu multă muncă să se renunțe la băutură. Se spune că tratamentul poate fi considerat unul de succes și chiar pe jumătate asigurat dacă întreaga familie participă activ și îi este alături persoanei dependente.

Foarte important de știut este faptul că tot ceea ce se discută în timpul ședințelor de terapie, atât cu persoană dependenta de alcool cât și cu familia acesteia, totul este strict confidențial, astfel încât să se poată discuta despre posibilele cauze care au dus la această boală, modul în care se va acționa în timpul tratamentului.

Nu este nimic rău sau greșit în a închina un pahar de șampanie la un eveniment, sau de a bea un pahar de vin la masă duminica, însă atunci când dintr-un pahar se fac mai multe începe să apară o problemă...Nu lăsați ca alcoolismul să vă distrugă viață voastră și a celor dragi de lângă voi!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4000

Comentarii

2 comentarii

Misu

Acum 11 ani

Lavinia, hai la o bere...
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Desi nu beau in genere decat cafea, si asta turbat, inainte de felul intai la amaiaza un stamper de palinca sanatoasa face ordine in casa. Apoi imediat un ardei iute murat si incepi cu supa. Dupa mancare francezii beau sistematic UN pahar de vin, MEDICINA CURATA, este recomandat de toti medicii...Mai cititi, abstinentilor, nu o luati numai pe diete..E clar, aici in articol e vorba de alcoolism, dar lasa sa se inteleaga ca alcoolul in general ar fi f. daunator..Dar s-a observat, cine mai bea un pahar de jhin e mai deschis la suflet, mai luminat, mai rosu in obraz si are chef de viata si munca..Abstinentii furiosi sunt incrâncenati, mereu maniosi, negri la fata si in cerul gurii..poate au boli ascunse de FIERE VERDE... Insa, alcoolul trebuie luat cu MASURA ardeleneasca, ESTE UN MODRU...Si, cum zâc cei de sub munte, lânga Sighii, lânga Sighii despre jhin...CA DOAR N-O HI PENTRU JHITE....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus