Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

"Practic, nu stii de unde este graul care intra in paine"

De câteva zile bune pâinea s-a scumpit în tot Sibiul. Producătorii dau vina pe prețul grâului. Cu cât s-a scumpit pâinea și de ce, aflați de la Vasile Presecan, managerul Trans Agape, cel mai mare producător din județ.

 
Reporter: Cu cât s-a scumpit pâinea?
Vasile Presecan: Pâinea s-a scumpit cu 10 până la 15 la sută, maximum, în funcție de sortiment, gramaj și rotunjirea prețului final. La produsele de patiserie creșterea a fost mai mică, până în zece la sută. La pâine, care conține o cantitate mai mare de făină, creșterea a fost de peste zece la sută.
 
Rep.: De ce?
V. P.: În toată partea de sud a Europei a fost secetă, în Spaia a fost secetă, în Argentina, în Canada, în SUA... Vorbesc aici de marii producători de grâu ai lumii, pentru că ei influențează piața. Lumea trebuie să știe și să înțeleagă faptul că pe piață practic nu există un grâu al românilor sau un grâu al rușilor, există o bursă și fiecare producător poate să cumpere grâul de unde vrea. De obicei se anunță disponibilul de cantitate pe bursă și de acolo fiecare cumpără ce cantitate are nevoie. S-ar putea să fie puțin mai scump sau puțin mai ieftin, în funcție de distanța de la care este adus, pentru că transportul influențează prețul final. De exemplu, grâul din România se duce mult în Portul Constanța și de acolo pleacă pe mare. Cine oferă mai mult, acela primește. La noi poate să fie un grâu puțin mai ieftin decât pe bursă, din cauza proximității. În moara din Sibiu poate să ajungă un grâu puțin mai ieftin, fiindcă de la producător până la moară distanța este mai scurtă. Grâul influențează direct prețul făinii, iar făina influențează direct prețul pâinii.
 
Rep.: Eu cumpăr pâinea din Sibiu. Nu pot să nu mă mir, dumneavoastră cumpărați grâul din străinătate, nu din țară?
V. P.: Sunt momente în care se cumpără din Ungaria. Aici intervin și timișorenii care pot exporta grâu în Serbia și Ungaria, iar apoi cumpără din afară. Fiecare producător cumpără de unde consideră mai avantajos. Noi spre exemplu, făina de secară o cumpărăm din Austria.
 
Rep.: Și e corect dacă spun că eu mănânc în Sibiu pâine cu grâu din Germania sau Austria?
V. P.: Da, practic nu știi de unde este grâul care intră în pâine. Sunt câțiva dealeri mari în lume, nu foarte mulți, care controlează piața. Ei au o putere financiară imensă, achiziționează cantități uriașe de pe piață și apoi ei stabilesc prețurile.
 
Rep.: Și dumneavoastră puteți cumpăra doar de la ei?
V. P.: Da. Anul acesta a fost secetă prelungită în toată lumea, apoi în China a crescut consumul de grâu în detrimentul orezului și nu este bine pentru că ei sunt foarte, foarte mulți și, culmea, rușii – care sunt între primele cinci puteri agricole mondiale – au avut inundații. Astea nu au afectat foarte mult, poate maxim 20 la sută din necesarul pieței autohtone, dar se adună. În România, ca să fim sinceri, nu mai avem cantitatea de anul trecut, care a fost un an excepțional, avem aproximativ cantitatea de acum doi ani, și oricum este excedentar, putem exporta grâu, la o calitate destul de bună. Da,r cum am zis, piața este una foarte mare și vine un mare producător din Franța care zice că dă cu cinci euro la tonă mai mult decât mine. Normal că el are întâietate.
 
Rep.: Grâul cu cât s-a scumpit vara aceasta?
V. P.: Cu 40 la sută! În ultimele două luni. În unele țări chiar cu 50 la sută. În România, cu 40 la sută. Mai departe, creșterea la prețul făinii a fost de 35 – 40 la sută, iar mai departe pâinea cu 10 la sută. Dacă o pâine de un kilogram costă la magazin cinci lei, prețul făinii din pâinea respectivă este aproximativ un leu. Un leu și vreo 20 de bani este TVA-ul, după aceea un leu sunt salariile, mâna de lucru, iar celelalte, curentul, drojdia sunt mult mai puțin.
 
Rep.: Atunci, dacă anul trecut a fost producție mare de grâu, de ce nu am văzut o ieftinire a pâinii?
 V. P.: Nu a crescut, în schimb a stagnat. Creșteri de preț la pâine nu au mai fost de foarte mult timp, cred că doi ani, și asta chiar dacă energia electrică s-a scumpit, combustibilul a crescut foarte mult,  și mai este de luat în seamă euro care s-a dus mult în sus față de anul trecut. Noi foarte multe ingrediente le cumpărăm în euro. Ca să vă dau un exemplu, în România există o singură fabrică de drojdie, care bineînțeles că nu face față cererii interne, și aproape 70 la sută din drojdia care se consumă în România este importată. În special din Franța, unde se plătește în euro.
 
Rep.: Un lucru mai explicați-mi. Cum a fost posibil ca ministrul Agriculturii să vină aici, la Sibiu, și să declare că nu vor crește prețurile, poate maxim 5 la sută spunea el?
V. P.: Nu știu câți miniștri au trecut printr-o fabrică de pâine, nu știu câți cunosc efectiv ce înseamnă o calculație de preț. Și... dintr-un fotoliu de ministru una este să vorbești și alta este realitatea. Adevărul este că avem o piață liberă care dictează prețul. Este concurență. Și eu poate aș vrea să cresc prețul și mai mult, să am un profit și mai mare, dar cine îmi mai cumpără pâinea? Piața, puterea de cumpărare și concurenții nu mă lasă. Concurența este foarte mare și ne-a fost greu să creștem prețurile chiar și cu atât, a trebuit să fim foarte atenți să nu pierdem clienți, să supraveghem piața, a trebuit să negociem cu marii retaileri. Este o piață liberă și nu prea poți face ce vrei tu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

joseph

Acum 11 ani

Atata timp cat fabricile de paine prospera la fel ca si bancile si isi maresc continuu retele, scumpirile astea par a fi o marire artificiala a profitului. Si inca ceva, pana cand romanul se va destepta si o sa realizeze ca 1 kg de paine costa cat 5 de cartofi sau cat 1 kg de banane o sa mai treaca un pic si a sa-si mai umfle burta un pic cu un produs slab dpdv caloric si plin de E-uri pe deasupra.
Raspunde

mda

Acum 11 ani

Transagape ar face bine sa invete sa faca o paine din faina nu din paine veche care este macinata si adaugata in painea \"proaspata\" care ajunge pe mesele prostilor si pe urma sa se apuce de scumpit produsele. Norocul lor este ca traim in Romania iar cei care trebuiesc in mod normal sa-i verifice sunt si ei romani si au buzunarele largi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus