Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Cand n-o sa mai creasca padurea

 

Un tip care se ocupă de exploatarea forestieră se plânge de sistem. Licitațiile sunt în marea majoritate trucate. Nu te poți duce să licitezi în alt județ, pentru că te ”omoară” ăia de acolo. Pădurarii vor bani, dacă vrei să mai închidă ochii. Peste tot îți trebuie hârtii, dar totuși, tot sistemul e corupt.  Omul se plânge că deși este o aură de legalitate, totul este învăluit în mireasma banilor negri. Sistem din care și el face parte cu grație. Recunoaște că sunt tot mai puține păduri, că lemnul e tot mai greu de tras din pădure, că nimeni nu mai plantează nimic. ”Nu e treaba mea să plantez, dar nici ăștia nu mai fac nimic. Se așteaptă ca pădurile să se regenereze”, zice țâfnos. Și câteodată nici ele nu mai pot. 
Se fură cu acte? Un teren de 6.100 mp, cumpărat de o firmă sibiană cu 270.000 de lei, a fost vândut la licitație de către un executor judecătoresc pentru suma de 6.000 de lei. Pentru că s-a putut. Alte exemple găsim cu duiumul fie că vorbim de licitații în sistemul sanitar, în agricultură, construcții.
Fiecare rotiță trebuie unsă din timp. Fie că vorbim de un simplu funcționar dintr-un spital, de un inginer silvic, de un ageamiu pe la minister. E important oricine are o informație. Știe pe cineva. Are un telefon. Poate pune o vorbă bună. Totul se face șmechereștre cu o bonificație în funcție de grad. Fiecare are un preț și suntem conștienți de asta.
Fratele președintelui Traian Băsescu a fost interceptat vorbind la telefon cu Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, despre sprijinirea ”unui prieten”. Putea fi un prieten care nu știe dacă strada se traversează pe verde sau pe roșu. Sau putea fi un prieten care vrea să știe ce poate face, pentru a nu fi lovit de vreun control. Pe trecerea de pietoni. Prieteniile de acest gen sunt folosite de la cel mai mic, până la cel mai înalt nivel. Important e momentul în care se află de existența lor.
Ce-ar fi fost de exemplu dacă despre discuția fratelui președintelui s-ar fi știut cu câteva zile înainte de referendum?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 244

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Unul cu par in cap

Acum 11 ani

Sunt atat de interesante editorialele tale...spun adevaruri crunte, de departe mai deranjante decat ale unui altuia care crede ca socheaza prin editorialele lui, cacalinbelgu.
Raspunde

gabsta

Acum 11 ani

apropo de \'taierea si randuirea lemnului\'...eu m-as uita putin la Saliste unde sunt o gramada de baieti cu societati care se-nteleg foarte bine cu primarul de acolo :) pentru ca cine nu se intelege cu \'jupanu\' nu mai pupa autorizatii de taiere :)
Raspunde

Adi

Acum 11 ani

Un lucru nu sti tu GABSTA ca sa schimbat primarul la Saliste
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus