O profesoară, o viitoare avocată şi doi IT-işti sunt singurii sibieni admişi în rândul celor mai inteligenţi oameni din România. Este vorba de grupul foarte restrâns de oameni acceptaţi în Mensa, organizaţia internaţională în care intră doar 2% din populaţia lumii. Pentru a ajunge membru Mensa trebuie să treci un test de admitere, care dovedeşte că ai un coeficient de inteligenţă mai mare de 130.
Otilia Sofron este una dintre primele membre Mensa din ţară. Otilia este profesoară de informatică la Liceul „Independenţa” şi membru Mensa de la 24 de ani, din 1990, adică înainte de a fi puse bazele organizaţiei Mensa România.
„Am auzit despre organizaţie citind un articol într-o revistă, scris de unul dintre soţii Şerbănică, cei mai vechi membri români din Mensa International - din anii '80 - şi am luat legătura cu ei. După câteva luni am participat la o testare, în 1990, pe vremea când Mensa România nu exista încă. Am făcut parte dintre «membri fondatori» ai organizaţiei Mensa România, alături de cei care au dat testarea şi au fost declaraţi eligibili în 1990 şi alături de Daniel şi Alina Şerbănică”, îşi aminteşte Otilia.
Otilia a terminat Facultatea de Matematică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi secţia Inginerie Calculatoare a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi are un masterat în Matematici Aplicate în Ştiinţa Calculatoarelor, la Universitatea Hiroshima, din Japonia. Pentru Otilia, Mensa reprezintă locul în care a găsit „grupul cel mai drag de prieteni”, cu care îşi petrece sărbătorile şi vacanţele, oameni cu care are interese comune şi subiecte de discuţie inepuizabile.
„Pentru mine faptul că am devenit membru Mensa a reprezentat şansa şi posibilitatea de a discuta şi schimba păreri şi informaţii la un nivel înalt, cu oameni de valoare. Era altceva şi altfel decât ceea ce aveam la dispoziţie în viaţa mea personală. Acum 15-20 de ani mergeam lunar la întâlnirile Mensa România de la Bucureşti, dar acei membri sunt acum plecaţi din ţară, foarte puţini au mai rămas în România. În aceeaşi epocă am fost editorul revistei «Mentor», revista organizaţiei Mensa România”, mai spune sibianca.
„Un personaj dintr-un film”
Silvana Vâja este a doua sibiancă inclusă în rândul membrilor Mensa. Silvana are 34 de ani, lucrează la o firmă de avocatură şi consideră „curiozitatea un semn de inteligenţă. Prin urmare, dacă cineva este destul de curios încât să participe la o testare, deja a luat unul dintre testele de inteligenţă”.
„De Mensa ştiam de mult timp, însă doar cu doi ani în urmă am avut curiozitatea să particip la o testare. Un personaj dintr-un fim, la rândul lui membru Mensa, mi-a stârnit interesul. Motivul pentru care în Sibiu sunt doar patru membri, după părerea mea, este că aici, spre deosebire de alte oraşe, nu s-au organizat testări, dar acest lucru se va schimba”, crede Silvana.
Silvana se consideră un om obişnuit şi vede inteligenţa ca pe un bun de care poţi să te foloseşti doar împreună cu ceilalţi, spre binele tuturor. În timpul liber îi place să picteze icoane pe sticlă şi îşi doreşte foarte mult să aibă atelierul ei de icoane.
„Ce reprezintă pentru mine calitatea de membru Mensa: în esenţă, şi asta nu este ideea mea, dacă avem toţi câte un măr şi facem schimb de mere între noi, tot cu câte un măr rămânem, însă dacă avem toţi câte o idee şi facem schimb de idei... se poate ajunge departe” spune Silvana Vâja.
„Majoritatea membrilor Mensa sunt IT-işti”
David Iach are 24 de ani, lucrează în domeniul IT şi este membru Mensa de un an. Povestea lui începe cu un articol despre organizaţie, care i-a stârnit interesul şi l-a determinat ”să dea like” paginii de Facebook a organizaţiei Mensa. De acolo până la testare a mai fost doar un pas.
„La un moment dat am văzut pe pagina lor că fac o testare la Cluj. Avem drum în Cluj aşa că mi-am zis să încerc. Eram curios de ce presupune testarea, cum sunt acele întrebări la care doar două procente din populaţia Terrei pot să răspundă. Testul cuprindea 40 de itemi, care trebuiau rezolvaţi în 20 de minute. Am început eu să scriu şi pe la jumătatea testului mi-am dat seama că ar cam trebui să mă grăbesc că expiră timpul. Şi l-am terminat. Două săptămâni mai târziu am primit răspunsul acasă: eram eligibil şi prin urmare am devenit membru Mensa”, mărturiseşte David.
Tânărul mensan povesteşte că în ultimul an a cunoscut mulţi oameni cu care are pasiuni comune şi de multe ori merge la întâlnirile membrilor din Cluj şi Bucureşti.
„Am început să întru în contact cu ei pe net, pe grupuri, pe forumuri şi ajungem să vorbim tot felul de lucruri, de la ştiinţă, până la filosofie, filme, alpinism... Din Mensa România fac parte în general IT-işti, dar şi medici, profesori, avocaţi, artişti, oameni diferiţi, din toate mediile, dar care atunci când se întâlnesc au întotdeauna ce să povestească”, zice David Iach.
Teodor Beleanu este al patrulea sibian care face parte din Mensa. Modest, Teodor zice „că nu-i place să iasă în faţă vorbind despre calitatea de membru” şi glumeşte spunând „încă nu ştiu dacă e de bine sau de rău, căci sunt membru doar de trei luni”.
Teodor a terminat şi el Facultatea de Inginerie şi face ”desktop publishing”, cunoscut pe scurt ca DTP - procesarea textului şi imaginilor unui document cu scopul tipăriri acestuia.
„Am aflat despre Mensa acum vreo patru ani și de atunci am tot încercat să ajung la o testare de-a lor. Am reușit de abia anul acesta, în 15 mai, când au avut o testare la București. Iar răspunsul că am fost acceptat a venit abia pe la finalul lunii mai. Nu m-a convins nimeni să merg, a fost o curiozitate personală”, povesteşte Teodor.
Prima testare la Sibiu
În 15 septembrie, Mensa urmează să organizeze prima testare la Sibiu. Sibienii care doresc să participe pentru a ajuta la creşterea numărului membrilor din oraş pot afla mai multe informaţii de pe site-ul oficial mensa-romania.ro. În Mensa România sunt oficial 284 de membri. Pentru a face parte din organizaţie, candidaţii dau un test aprobat de Mensa International, pentru care plătesc 25 lei. Cei interesaţi trebuie să rezolve corect cel puţin 43 din cele 45 de întrebări „culture-free” sau „culture-fair” (matrice progresive Raven) în cel mult 20 de minute.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Silvana Vâja ,
Lucian Blaga ,
Alina Şerbănică ,
David Iach ,
De Mensa ,
Din Mensa România ,
Universitatea Babeș ,
Matematici Aplicate ,
Mensa International ,
Inginerie Calculatoare ,
Otilia Sofron ,
Pentru Otilia ,
Teodor Beleanu ,
Universitatea Hiroshima ,
Ştiinţa Calculatoarelor
Social
Telefon:
0742 381 305
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Adina
Acum 3 ore
Trancau
Acum 3 ore
Adi
Acum 4 ore
Chiorul
Acum 4 ore
Barosanu