Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Col.(r) Cufteac Serghie. Povestea unui erou

Acestea sunt trei repere distincte din viaţa de campanie a eroului acestei poveşti trăită cu 67 de ani în urmă, timp de 210 zile, de către veteranul de război col.(r) Cufteac Serghie, din Asociaţia Veteranilor de Război „Traian Moşoiu” Sibiu. 

A văzut lumina zilei la 17 decembrie 1920 în oraşul Hotin în iulie 1940 când a început invazia sovietică peste Nistru iar asemenea tuturor tinerilor români din teritoriul cotropit şi-a găsit refugiul dincoace de Prut. A hotărât atunci să-şi pună braţul în slujba patriei, absolvind Şcoala de ofiţeri de rezervă nr. 2 din Bacău cu calificativul excepţional, cu gradul de sublocotenent în specialitatea infanterie. După absolvire a fost încadrat în Regimentul 7 Vânători Divizia 8 Infanterie în funcţia de comandant de pluton puşcaş. Botezul focului l-a primit pe frontul de răsărit începând de la sfârşitul lunii martie 1944 până la 23 august acelaşi an după care a luat parte la toată campania din vest pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei şi Cehoslovaciei. În est a participat la luptele purtate de armata română pe râul Bug pe aliniamente succesive la vest de acest râu. În aceste aprige lupte la începutul lunii aprilie 1944, împreună cu mulţi alţi camarazi a căzut prizonier la armata sovietică fiind dat dispărut şi şters din evidenţa Regimentului 7 Vânători. A rămas în captivitate până pe 6 aprilie când a reuşit să evadeze întorcându-se la regimentul său reluându-şi comanda plutonului cu care a participat la luptele din zonele localităţilor Moghilev, Edinet şi Dorohoi. „Când am hotărât să evadez am mers la risc, ori scap sau mă împuşcă. Decât să ajung să trăiesc calvarul vieţii de prizonier la ruşi am riscat totul. Ştiam la ce chinuri m-ar fi pus sovieticii, mai ales că în 1940 m-am refugiat peste Prut la fraţii mei români. Sovieticii aveau o mare răfuială mai ales cu prizonierii români din teritoriul răpit şi care s-au încadrat în armata română. Când am evadat, din spate trăgeau ruşii iar din faţă trăgeau aliaţii, pentru că mă îndreptam spre poziţiile lor. Am făcut salturi am mers târâş, am mers în zig-zag şi nu m-au ţintit. Am avut mare noroc că în afară de curaj am avut şi o foarte bună condiţie fizică”, îmi mărturiseşte bătrânul veteran. 
„După 23 august 1944, am fost „vărsat“ la Regimentul 19 Caracal, Divizia 11 Infanterie unde a primit comanda plutonului 3 din companie 4 batalionul 2 infanterie. La comanda acestui pluton de olteni fără o temeinică pregătire şi experienţă de front am participat la luptele din Transilvania, pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei până în luna ianuarie 1945 când am fost repartizat la comandamentul Armatei a IV-a. Cunoşteam foarte bine limba rusă, rupeam ceva şi din germană şi franceză cât învăţasem în anii liceului şi Şcoala de ofiţeri din Bacău. Am fost translator până la sfârşitul campaniei din vest“, îşi încheie povestea de război veteranul. A fost decorat cu ordine şi medalii precum: „Ordinul serviciului Credincios cu Spade clasa a III-a“, „Coroana României clasa a V-a cu Spade şi Panglică de Virtute Militară“; „Ordinul Steaua României clasa a V-a cu Spade şi Panglică de Virtute Militară“; medalia sovietică „Ordinul asupra Germaniei fasciste în marele război 1944-1945; „Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a V-a pentru fapte de arme săvârşite în războiul împotriva Germaniei fasciste“ şi altele. 
La începutul primăverii acestui an, distinsul veteran de război col.(r) Cufteac Serghie, la venerabila vârstă nonagenară, a trecut în lumea somnului de veci, lăsându-ne amintirea unui  adevărat erou care şi-a făcut datoria faţă de ţară, armată şi tron, sub sacra deviză: „PATRIE, ONOARE, DEMNITATE”. Odihnă veşnică, glorie eternă şi recunoştinţă din partea urmaşilor.
 
A consemnat col(r) V Neghina

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

hopa

Acum 11 ani

ce mai este si cu povestea asta de kkt?a revenit propaganda ,,ceausista,,?eroi de paie k si asazisii revolutionari din 1989....marionete fara creier.........dupa ploaie au iesit totzi sobolanii ascunsi in pivnita eroi...
Raspunde

din berlin

Acum 11 ani

hopa esti un mare cretin,uite din cauza celor ca tine am plecat eu din tara. despre omul acesta,odihneascase in pace,a scris cineva dupa moartea lui,din pacate despre oameni deosebiti se scrie dupa ce nu mai sunt,pacat. acest om a facut pt tara ce nu vei face tu nici in 10 vieti!! eu as fi vrut sa am posibilitatea doar sa-i strang mana acestui om!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus