Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Ilie Carabulea si-a ispasit pedeapsa ca bibliotecar

 

Patru luni şi jumătate a petrecut Ilie Carabulea după gratii, unde a lucrat ca bibliotecar. Judecătorii au considerat, săptămâna trecută, că magnatul sibian a stat îndeajuns în penitenciar şi au admis cererea de liberare condiţionată, înaintea termenului de 18 luni, stabilit în primăvară de Înalta curte de casaţie şi justiţie.
 
Procurorii anticorupție nu au contestat decizia de liberare până la închiderea ediţiei, şansele ca Ilie Carabulea să devină liber începând de marți fiind destul de mari. Magnatul sibian a beneficiat de reducerea pedepsei la o treime, având în vedere că are mai mult de 60 de ani. În plus, din pedeapsă i-au fost scăzute şi zilele în care a muncit ca bibliotecar.
"A lucrat ca bibliotecar la biblioteca penitenciarului şi participând la activităţi lucrative i s-au mai scăzut zile din pedeapsă. A desfăşurat o muncă normală de bibliotecar, a inventariat cărţile, a întocmit fişe şi a eliberat cărţi deţinuţilor", a precizat purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, citată de Mediafax. Potrivit ei, solicitarea de liberare condiţionată a fost înaintată de Comisia de liberare condiţionată a penitenciarului Aiud în momentul în care a constatat că Ilie Carabulea îndeplineşte condiţiile impuse, precizând că în astfel de cazuri nu se impune cererea deţinutului.
 
Carabulea, după Popescu
 
Ilie Carabulea  va deveni, de săptămâna acesta, al doilea condamnat din Dosarul Apostu care va deveni liber. Primul a fost Tiberiu Popescu, condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare, el fiind reținut încă din 2010. În închisoare rămâne, deocamdată, Florin Apostu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, condamnat de Înalta curte la cinci ani de închisoare.
Condamnarea la închisoare aplicată lui Ilie Carabulea se va considera executată dacă în intervalul de timp de la liberare și până la îndeplinirea duratei pedepsei (octombrie 2013) acesta nu va săvârși din nou o infracțiune.
 
Acțiuni în scădere
 
Perioada în care Ilie Carabulea a fost deținut nu a fost una fastă pentru toate afacerile din holdingul creat de acesta. Valoarea acțiunilor Băncii Carpatica, unde Carabulea este acționarul principal, au scăzut din ziua arestării lui Carabulea cu aproape 33%. Având în vedere condamnarea penală definitivă, Ilie Carabulea nu va mai avea voie să facă parte din conducerea executivă a Băncii. 
În schimb, firma de transport rutier de persoane Atlassib SRL a anunțat,  prin reprezentanții săi, investiții de 2,5 milioane de euro, realizate în luna iulie a acestui an.
 
Cel mai răsunător dosar
 
Condamnarea lui Ilie Carabulea a venit în cel mai amplu (din punct de vedere al numelor implicate) dosar instrumentat la Sibiu de procurorii anticorupție. Aceștia au pornit de la un dosar de cercetare în care era vizat prim-procurorul Florin Apostu, ulterior urmărirea penală incluzându-l și pe Ilie Carabulea. Faptele pentru care Carabulea a fost condamnat s-au derulat pe parcursul a câteva luni din primăvara – vara lui 2010. În acea perioadă, Ilie Carabulea a avut mai multe discuții cu Apostu, pe care încerca să îl convingă să intervină pe lângă procurorul general al României, Codruța Kovesi, pentru a o determina pe această să promoveze un recurs în interesul legii. Recurs care ar fi putut să avantajeze firmele magnatului sibian. În timpul acestor discuții, procurorii l-au înregistrat pe Carabulea în momentul în care acesta a hotărât să îi ofere lui Apostu, ”din partea casei” o revizie la mașina cumpărată în leasing de la o firmă care aparținuse holdingului Atlassib.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

iulia

Acum 12 ani

foarte bine,nu merita sa stea acolo oricum e bine ca-l eliberati
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus