Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

Legendele intersectiei cu cele trei case "la indigo"

În locul unde strada Constantin Noica este tăiată la 90 de grade de strada Costache Negruzzi se află, pentru mulți sibieni, o banală intersecție. Ineditul locului este dat de cele trei case identice care străjuiesc locul și în jurul cărora se învârt o serie de povești.

Poveştile despre cele trei clădiri impunătoare circulă între longevivii proprietari, chiriaşii de sezon, arhitecţi şi vecini. Toţi ştiu câte o legendă, pe care au auzit-o de la nepoţii primului proprietar sau de la vecinii care locuiesc de peste o jumătate de veac pe una dintre străduţe.

„În 1971 când ne-am mutat aici am început să aflăm detalii despre cel care a construit casa, ba chiar am găsit în pod o plăcuţă pe care era trecut anul în care a fost construită casa – 1895. Apoi cei mai în vârstă care locuiau aici vorbeau despre un sibian care avea trei fete şi le-a construit fiecăreia câte o casă, apoi anii au trecut, proprietarele au murit sau au plecat din ţară şi casele au început să fie locuite de mai multe familii, pentru că oferă un spaţiu foarte generos, cu multe camere spaţioase”, povesteşte Marcela Trifu, unul dintre proprietarii casei din intersecţia Costache Negruzzi.
Locatarii zâmbesc amintindu-şi de curiozitatea cu care au căutat să afle cât mai multe despre cele trei case identice. Arcadele impunătoare, simetria atipică unei construcţii i-au determinat, pe fiecare dintre ei, să-şi proiecteze câte o imagine despre ce ar fi fost cândva acolo, despre o eventuală dramă sau o poveste de dragoste cu final tragic. Ceea ce au aflat au fost poveşti frumoase, dar simple, în care nu îşi aveau locul detaliile macabre.
„Eu ştiu de la nepotul domnului Schuster, cel care cred că a fost primul proprietar al casei de vizavi de spitalul CFR că aici a locuit un sas respectabil, care a construit casa pentru cei doi băieţi ai lui. Unul era farmacist şi locuia în partea de jos a casei, celălalt era profesor şi locuia la etaj. Farmacistul a trăit singur şi a murit de bătrâneţe în casă, iar profesorul s-a căsătorit cu o pianistă şi au avut trei băieţi şi o fată. Copiii au crescut şi au plecat în străinătate, iar părinţii s-au stins în casa aceasta”, povesteşte proprietarul unui apartament din clădirea aflată în vecinătatea spitalului, în timp ce priveşte admirativ spre casă.
Arhitecţii sibieni trec dincolo de poveşti şi vorbesc despre măiestria cu care au fost construite casele, „despre farmecul și distincția acestei intersecții”, unică în Sibiu datorită „caselor la indigo”.
„Intersecția acestor străzi începe să se contureze spațial deja în 1893-1895, cu cele trei clădiri de locuit simetrice, iar la începutul sec. XX se va ridica și masiva clădire a actualului Spital SNCFR, proiectată în atelierul arh. Otto Wagner din Viena;  stilul acestuia, Art Nouveau sau 1900, este mai pregnant la interior, exteriorul integrându-se elegant și reținut în contextul existent”, dezvăluie arhitectul Dorin Boilă.
Specialiştii vorbesc despre ”distincția” intersecției, de cartier istoric „perimetral fortificației medievale sibiene”, rezultată din soluția urbanistică de tip neoclasic. Sibienii care trec zilnic prin faţa lor le admiră şi se mai opresc uneori de vorbă cu vecinii sau cu proprietarii, pentru „a afla povestea”. Pentru arhitecţi povestea rămâne aceeaşi, o construcţie în trei exemplare, care redă cu fidelitate stilului Art Nouveau, de la 1900.
„Dacă proporțiile nivelurilor, ale ferestrelor și ale detaliilor de ancadramente se leagă de stilul istorist neo-clasic, tratarea decorațiilor acoperișului (pazii, traforuri, pseudo-paiantă) aduc elementele romantice ale stilului Art Nouveau, din jurul anului 1900. Astfel că proprietarii acestor clădiri sunt chemați să păstreze cu grijă valorile arhitecturale realizate de înaintași, să nu acopere decorațiile exterioare sau să schimbe proporțiile ferestrelor, ale obloanelor, dar nici compartimentarea interioară, specifică unei epoci la ale cărei standarde de civilizație, valori comunitare-morale, încă visăm”, spune arhitectul Dorin Boilă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

xyz

Acum 10 ani

unul dintre cele mai bune articole de pana acum. ar trebui sa fie abordate mai des teme interesante...
Raspunde

mb

Acum 10 ani

Casa de pe aceiasi latura a strazii cu spitalul, Noica nr. 18, a fost ridicata de constructorul si arhitectul Gustav Mätz (cel care a ridicat printre altele Baia Neptun), deci este aproape sigur ca tot el a fost arhitectul si constructorul celorlalte doua case identice. Casa aflata pe diagonala fata de spital a fost ridicata de Karl Albrich, directorul Gimnaziului evanghelic, iar cea aflata peste drum de spital a apartinut prima data unui functionar de banca. Cladirea spitalului a fost ridicata la inceputul sec. XX (cel mai probabil in jurul anului 1905) de catre comerciantul Julius Misselbacher
Raspunde

david

Acum 10 ani

Foarte interesant.Eu am locuit candva pe Negoi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus