Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

Sibienii despre TVA, platita la incasarea facturii: "E ceva, ceva"

De anul viitor, firmele cu o cifră de afaceri de cel mult jumătate de milion de euro nu vor mai plăti taxa pe valoare adăugată la emiterea facturilor, ci la încasarea banilor pentru aceste facturi. ”E mai mult de lucru pentru contabili”, e una dintre cele mai des auzite referiri la această schimbare.

 
Cei 24% reprezentând TVA din fiecare factură emisă nu vor mai trebui plătiți la Fisc în luna în care a fost emisă factura, potrivit OG 15/2012, publicată în Monitorul Oficial la finele lunii trecute. Sistemul ”TVA la încasare” va fi aplicat de la 1 ianuarie 2013, dar cu anumite restricții, evident. Astfel, de plata TVA la momentul încasării banilor se vor putea bucura numai acele firme a căror cifră de afaceri nu depășește 2,25 milioane de lei, pe anul calendaristic precedent. Evident, de plata TVA la încasarea facturilor vor beneficia și firmele nou înființate.
În fine, potrivit noilor modificări, Statul anunță că va aștepta cu TVA-ul până la încasarea banilor, dar „răbdarea” Fiscului are o limită: 90 de zile. Astfel, chiar dacă în termen de 90 de zile o factură emisă nu a fost încasată, TVA-ul tot va trebui plătit.
 
Nu e mare exaltare
 
Andrei P. are mai multe firme, doar una dintre acestea depășind plafonul de 2,25 de milioane de lei, pe anul trecut. ”E o măsură bună. Chiar foarte bună. Dar nu e de ajuns, trebuie corelată cu restul Codului Fiscal. TVA este doar o rotiță din tot sistemul ăsta și nu ajunge să «ungi» doar o rotiță, trebuie să schimbi mult mai multe lucruri în întreg sistemul. Din punctul meu de vedere e o măsură bună exclusiv pentru cei care lucrează cu statul. Aceștia își primesc banii târziu. Știind acest lucru fac lucrul de mântuială”, este de părere Andrei.
La fel lui, mulți proprietari de firme a căror cifră de afaceri este de cel multă jumătate de milion de euro nu sunt entuziasmați peste măsură de această normă. ”Știți cum e: cei care plătesc facturile le achită în cel mult 30, hai 60 de zile. Cei care nu plătesc în 90 de zile, apoi aceia nu îți mai plătesc decât dacă îi dai în judecată. Așa că, ce să zic, nu mă prea încălzește povestea aceasta”.
 
Impactul nu va fi semnificativ
 
Directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu, Grigore Popescu, nu crede că schimbarea bruscă a modalității de încasare a TVA va avea un impact mare asupra bugetului de stat. ”Cel mult în prima lună de la implementare ar putea apărea unele mici disfuncționalități. Dar impactul asupra încasărilor la buget nu va fi semnificativ”, spune Grigore Popescu. Potrivit lui, această măsură are drept scop descurajarea celor care emiteau facturi fictive, mari, pentru deducerea TVA.
 
Presiune pe contabili
 
Schimbarea termenelor de plată a TVA-ului, implementată doar parțial, va da mari bătăi de cap contabililor. ”Softurile nu sunt deocamdată actualizate, vor trebui luate în calcul și eventualele plăți parțiale, trebuie urmărită fiecare factură să nu depășească 90 de zile. E bătaie de cap mult mai mare pentru contabili. Căci Fiscul ar putea interpreta faptul că ai uitat să achiți TVA-ul pentru factura emisă acum 90 de zile drept o tentativă de a te sustrage de la plata dărilor. Și poți ajunge chiar în domeniul penal”, este de părere unul dintre contabilii experți ai Sibiului.
 
Din oficiu, în ilegalitate
 
”Persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 au obligaţia să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei”, au impus legiuitorii. A căror logică nu este una tocmai ușor de înțeles. ”În situaţia în care persoana impozabilă nu depune notificarea, aceasta va fi înregistrată din oficiu de organele fiscale în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare”. Cu alte cuvinte, până în 25 octombrie 2012, la Fisc vor trebui să depună declarații și cei care au o cifră de afaceri mai mare de 2,25 milioane de lei. Altfel, din oficiu, vor fi trecuți în ilegalitate.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Antonescu

Acum 8 ani

Plafonul stabilit conduce catre firmele de buzunar, care au afaceri cu amanuntul si care nu sunt interesate de TVA la incasare. Asa ca , vorba multa,bani putini .
Raspunde

contabil @antonescu

Acum 8 ani

+medici, avocati, arhitecti, doctori, etc., deci nu prea e vorba multa si bani putini...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus