Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Simulare pentru alegerile generale: mai multi parlamentari

 

Parlamentul se mărește după alegerile parlamentare din decembrie cu 77 locuri și va avea 547 de membri, în loc de 470. Aceasta este una din concluziile unei simulări realizate de Agenția de Rating Politic din București. Studiul are ca bază de plecare rezultatele obținute de partide la alegerile locale din luna iunie. Conform studiului, USL va avea după alegerile parlamentare 59,9% din totalul numărului de parlamentari, în timp ce PDL ar avea 23,81% din viitorul Parlament, iar UDMR ar strânge 5,07%. În viitorul Parlament al țării ar urma să intre în premieră și PPDD, care ar obține 9,11%. 
O analiză de acest timp este însă aproape imposibil de realizat la nivelul județului Sibiu, din cauza FDGR. Forumul Democrat German a participat la alegerile locale, unde a obținut un scor important, însă la alegerile generale, FDGR înregistrează mult mai puține voturi, chiar dacă participă la alegeri prin susținerea unui reprezentant al minorității germane, candidatură ce se înregistrează la nivel național. Dacă s-ar simula alegerile fără voturile acordate de către sibieni pentru FDGR, e greu de apreciat un rezultat exact, pentru că este foarte posibil ca electoratul FDGR de la locale să susțină un alt partid la alegerile generale.
Conform analizei realizate de Agenția de Rating Politic, după alegerile din decembrie vor fi mai mulți parlamentari, dacă proporția voturilor acordată partidelor la alegerile lcoale se va păstra și la alegerile generale. Cauza pentru mărirea numărului de parlamentari o poartă sistemul electoral. 
Fiecare partid primește în fiecare județ și la nivel național, un număr de mandate, în funcție de cota sa de voturi de la alegeri, în mod proporțional. Însă înainte de această împărțire se scot de pe lista colegiilor care rămân de împărțit cele în care un candidat a reușit mai mult de 50% din voturi. Pentru celelalte colegii rămase neocupate primesc mandate ceilalți candidați, în ordine descrescătoare a numărului de voturi obținut, până se epuizează colegiile și mandatele ce se cuvin fiecărui partid. Aici intervin situațiile excepționale. E posibil ca un partid să câștige într-un județ „din prima” cu 50%+1 mai multe colegii, depășind numărul de mandate/colegii calculat inițial, raportat la numărul de voturi obținut per total, explică autorii studiului.  În schimb, toate celelalte partide care sunt îndreptățite să primească mandatele, în urma voturilor acordate de cetățeni, le obțin, chiar dacă toate colegiile sau majoritatea lor au fost deja ocupate de candidați câștigători cu 50%+1. Astfel se ajunge la situația ca un colegiu poate avea 2 câștigatori. ”Acesta e efectul direct al combinării metodei „majoritare” – „câștigătorul ia tot” – și a celei proporționale – care înseamnă că fiecare primește în Parlament o cota proporțională cu numărul sau de voturi”, scrie studiul realizat de Agenția de Rating Politic. În 2008 a existat doar o excepție, la Arad, unde Colegiul nr. 7 a avut doi deputați, unul de la PDL și unul de la UDMR. De aceea în loc de 470 de parlamentari, Parlamentul a avut în legislatura 2008-2012  - 471 de parlamentari. Județul Arad îi are în Colegiul nr. 7 pe reprezentantul UDMR, Petru Farago și pe Iustin-Marinel Cionca-Arghir ales pe listele PDL, în același colegiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus