Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Atasamentul copiilor fata de diverse obiecte

“Peste tot pe unde merge vrea să își ia jucăria preferată cu el!”, “Nu doarme fără ursulețul său de pluş!”. Este o problemă dacă bebelușul se atașează de o jucărie mai mult decât față de altele? Adeseori copilașii mici fac adevărate pasiuni pentru diverse jucărioare de care pur și simplu nu îi mai poți dezlipi, și sincer nu văd nimic rău în asta.

Indiferent că se atașează de un ursuleț de pluş, o păturică, o perniță sau o altă jucărioară ( care să nu fie periculoasă!) copilașul prinde drag de ea și alături de aceasta se simte în largul lui. Nu poate fi considerat un motiv de îngrijorare dacă copilașul dumneavoastră este exagerat de atașat de vreo jucărie sau, mai ales, nu înseamnă că acesta este lipsit de dragoste din partea dumneavoastră ci dimpotrivă, specialiștii spun că cei care primesc multă afecțiune și atenție din partea celor din jur sunt “predispuşi unor asemenea prietenii”.

Aceste jucării de care prind mare drag copiii se mai numesc și “obiecte de confort” sau “securizante” . Cu ajutorul unui astfel de obiect copilul alungă teama atunci când este speriat și se calmează, îl ajută să adoarmă liniștit, îi oferă confortul necesar și sentimentul de siguranță. Gândiți-va prin câte schimbări trece un copilaș care începe creșa sau grădinița; după o lungă perioadă în care a avut un program în mare parte cu părinții săi acum trebuie să se obișnuiască să stea câteva ore pe zi departe de aceștia. Într-o asemenea situație o jucărie preferată îl poate ajuta foarte mult să accepte mai ușor noua etapă din viață sa, îl poate ajuta să nu fie speriat, să își găsească mai ușor locul printre copilași, să simtă că are ceva familiar cu el atâta timp cât este departe de părinți.

Jucăria preferată trebuie să fie mereu la îndemâna copilului, mai ales dacă se pleacă la drum lung. E posibil ca pe moment să nu o dorească însă ce va faceți dacă ajunși la destinație, la câteva sute de km copilul va cere jucăria? Din acest motiv este de preferat ca părinții să se asigure că nu vor pleca fără ea și în caz de “urgenţă” acesta va fi acolo unde este nevoie de ea, adică în brațele micuțului.

Nu este indicat ca atunci când copilul face o boacănă să îl pedepsiți prin privarea de acest obiect de atașament, nu uitați că acesta îi este prietenul de care are nevoie mai ales atunci când este trist! Și de asemenea nu îl faceți să se simtă rușinat sau jenat în față altora că are un asemenea “prieten”! Până la ce vârstă este “normal” să aibă o jucărie preferată?

Fiecare copil va renunța la aceasta atunci când se va simți pregătit să o facă, nu este o vârstă standard, însă de obicei în jurul vârstei de cinci ani copilul este pregătit să își lase deoparte jucărioară, să renunțe la ea. Nu o abandonează ci o lasă deoparte.

Dacă încercăm să facem copilul să renunțe la ea înainte de a fi el pregătit să o facă, nu vom reuși decât să îi prelungim dependența de aceasta și să se încăpățâneze și să o aibă şi mai mult în preajmă. Prieten de nădejde și bun camarad în traseul de dezvoltare, jucăria preferată îl va însoți pe cel mic atâta timp cât acesta va simți că are nevoie să îi fie alături...

Vizualizari: 2733

Comentarii

1 comentarii

Laura

Acum 8 ani

Ma bucur nespus ca am ajuns sa citesc acest articol, m-a linistit. Fetita mea este in grupa mijlocie si are o jucarie de plus preferata. Fara aceasta jucarie nu plecam nicaieri. Cam de o saptamana educatoarele de la gradinita ne forteaza sa renuntam la jucarioara ei si fetita mea sufera foarte tare. Nici macar eu nu inteleg de ce au asemenea pretentii. Sper sa reusesc sa le conving acum.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus