Miercuri,
25.11.2020
Cer Senin
Acum
4°C

In curand: sibienilor le pot "zbura" mult mai usor banii

16 Septembrie 2012 22:29

 

Deocamdată e doar BRD. În câteva zile, însă, alte cinci bănci importante vor oferi sisteme de plată ”contactless”, carduri bancare în special. Sub sloganuri de genul ”cumpărături în viteză”, sibienii sunt încurajați să achite cât mai ușor cât mai multe facturi sau cumpărături.

 

Sibiul este printre orașele-pionier ale lumii: de mai bine de un an, biletele pentru transportul în comun pot fi plătite direct în autobuz de către cei care dețin carduri sau sisteme de plată contactless. Practic, de cititoarele de carduri din autobuzele Tursib – instalate pe cheltuiala celor de la BRD - apropii cardul bancar, stickerul sau ceasul emise de bancă și care conțin un cip special, iar respectivele cititoare dau comanda efectuării unei plăți din contul dumneavoastră în sumă de 1,5 lei, cât costă o călătorie cu autobuzul.

Tursib nu a rămas, însă, singura firmă unde poți plăti doar trecând un card prin dreptul unui astfel dispozitiv special. Vi se iau banii mult mai ușor prin sistemul botezat ”paypass” la Carrefour, KFC, farmaciile Help Net și Sensiblu, rețeaua de distribuție a presei InMedii și o parte din magazinele Altex. Iar lista este în continuă expansiune.

”La nivelul întregii țări există aproximativ 3.000 de terminale instalate. Nu este mult, dar în clipa în care vom avea cele cinci șase bănci care emit și acceptă plăți, numărul o să crească exponențial”, spune Gabriel Ghiţă, Business Development Manager, în cadrul MasterCard Europe.

 

Fără PIN, până la 100 de lei

 

Cu un card contactless  sau orice sistem de plată de acest tip puteți face plăți limitate doar de sumele din conturile dumneavoastră. Principalele diferențe față de sistemele ”clasice” de plată cu ajutorul unui card sunt faptul că nu mai trebuie să vă predați cardul pentru a fi introdus într-o fantă a unui terminal bancar și faptul că pentru plățile de până la 100 de lei nu va mai trebui să introduceți codul PIN. Evident, lejeritatea unor astfel de metode de plată crește și riscurile.

”Dacă nu ați băgat de seamă că vi s-a furat cardul este o problemă general valabilă. Atâta timp cât banca nu știe că nu mai aveți cardul există posibilitatea ca cineva să îl folosească în mod fraudulos. Indiferent că e vorba de Paypass sau nu. Gândiți-vă la comerțul electronic: am cardul și pot să îl folosesc pe orice site din lume. De aceea noi recomandăm și băncile, de asemenea, o fac cu insistență: aveți grijă de instrumentele de plată. Orice instrument de plată care vine cu un confort sporit față de plata cash vine cu o responsabilitate ridicată din partea consumatorului. Cardurile dau, totuși, posibilitatea de a bloca furtul: dacă descoperi că nu îl mai ai, suni la bancă să îl blochezi. Dacă descoperi că nu mai ai banii în portofel...”, explică Gabriel Ghiţă.

 

Orange a intrat în joc

 

Până în prezent, în România au fost eliberate aproape 100.000 de carduri care includ și tehnologia contactless. Însă noul sistem de plată apărut mai întâi în autobuzele Tursib permite ca forma clasică a cardurilor bancare să poată fi dată uitării, prin faptul că nu mai trebuie introdus un astfel de card într-o fantă a unui dispozitiv electronic. Așă că, recent, cei de la Orange au bătut palma cu cei de la BRD, iar în telefonul dumneavoastră veți putea introduce o cartelă SIM care să țină și loc de card bancar. Sistemele de citire ”paypass” vor scana SIM-ul din telefon și, dacă plata e sub 100 de lei, nici nu va mai trebui să introduceți PIN-ul.

De altfel, potrivit reprezentanților MasterCard, România este printre primele țări din Europa în ceea ce privește viteza cu care adoptă noile sistem de plată. ”Pe dezvoltarea plăților contactless, singura țară din Europa care este înaintea noastră este Polonia. O țară care are însă cea mai consistentă și rapidă creștere pe contactless nu numai în Europa, ci chiar și în lume alături de SUA, Canada, Turcia, Maria Britanie și, parțial, Franța. Diferența majoră între România și celelalte țări din zonă care au intrat pe drumul acesta al plăților contactless este că la noi s-au dezvoltat foarte bine în domeniul plăților transportului public. După Sibiu, proiectul a mai fost implementat la București, Arad, Constanța, Brașov, cererea fiind în continuare mare”, mai spune directorul de dezvoltare al MasterCard pe Europa de sud-est.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

x

Acum 8 ani

Poza este emblematică pt transportul in comun. Acest mitica de la tursib
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus