Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Dependenta de calculator

Stați până târziu în față calculatorului apoi adormiți greu? În timpul liber preferați să stați în față calculatorului în loc să ieșiți cu prietenii? Performanțele profesionale sunt în scădere din cauza faptului că nu vă mai puteți concentra asupra a ceea ce aveți de făcut iar gândul vă stă numai la calculator? Fie că sunteți acasă, la serviciu sau în concediu vă este greu să nu staţi online?

Astea sunt doar câteva semne ale dependenței de calculator/internet. Calculatorul în ziua de astăzi a devenit un obiect din ce în ce mai necesar, însă folosirea lui într-un mod execesiv poate avea efecte negative și de nedorit. Aceste efecte la care fac referire pot fi: tulburări grave ale somnului, insomnie, dureri de cap, dureri de ochi, dureri de spate sau de gât, tulburări alimentare, depresie, anxietate, isterie, scăderea încrederii de sine, probleme de adaptare, probleme de socializare, ignorarea prietenilor și a familiei, neglijarea aspectului exterior și o igiena precară.

Tot mai multe persoane își petrec, cea mai mare parte din zi în față calculatorului fără a avea un scop anume (din obișnuință, pentru amuzament, pentru trecerea timpului) în defavoarea altor activități.

Din păcate cei mai predispuși dependenței de calculator și internet sunt adolescenții. În față calculatorului aceștia își pot crea o noua identitate, așa cum și-ar dori ei să fie sau cum își închipuie că e de dorit în acel moment. În față calculatorului pot fi oricine își doresc ei și oricum își doresc. Dar trist este că se pierd în această lume și uită să profite de adevărata viață, uită să iasă cu prietenii în loc să stea pe Messenger sau rețele de socializae, uită sau nu știu cum să cucerească o fată/un băiat cunoscându-l personal, nu se mai simt înțeleși de cei din viață “reala” și își preferă prietenii on-line.

Copiii ar trebui să fie lăsați în față calculatorului un timp limitat pe zi și nu uitați acolo, pentru că “aşa stau cuminţi”. Un părinte responsabil va încerca să îi ocupe timpul copilului său în așa fel încât să aibă parte de tot felul de activități atrăgătoare, iar calculatorul să nu prezinte prima opțiune în preferințele sale. Pentru a putea trece peste o dependența, primul pas este acela de a conștientiza că aveți o problemă; conștientizând asta vă puteți ocupa apoi de “refacerea dumneavoastră”.

Apoi țineți cont de timpul pe care îl petreceți în față calculatorului și propuneți-vă să stați un timp limitat și ce anume vreți să faceți. O altă idee ar fi aceea de a închide calculatorul la aceeași oră în fiecare zi, astfel să puteți avea și alte activități sau să vă odihniți.

Cea mai bună metodă de a petrece un timp cât mai mic în față calculatorului este aceea de a ieși din casă, plimbați-vă, întâlniți-vă cu prietenii, ieșiți și faceți lucruri care vă plac (sau vă plăceau înainte de a intra în cercul vicios al dependenței de calculator).

Poate fi comod și plăcut să stai la calculator și să fii la doar un click distanță de oricine sau orice, însă nu lăsați acest confort să va fure adevăratele plăceri ale vieții, nu înlocuiți prietenii din viața de zi cu zi cu prietenii virtuali.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1415

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus