Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

"Faust" aniverseaza 100 de reprezentatii

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 5 octombrie, ora 19:00, reprezentația cu numărul o sută a spectacolului „Faust” în regia lui Silviu Purcărete.

Un reper important al teatrul românesc de după 1989, producția Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu a avut premiera pe data de 19 septembrie 2007 și reprezintă unul din proiectele de referință ale Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Inclus pe lista celor mai mari spectacole ale lumii în publicația teatrologului John Freeman (Greatest shows on Earth, 2011), spectacolul regizat de Silviu Purcărete a avut reprezentații pe cele mai importante scene europene: Festivalul Goethe de la Frankfurt (Germania, 2008), Festivalul Internațional de la Edinburgh (Regatul Marii Britanii, 2009) și Tour & Taxis Bruxelles (Belgia, 2011).

„Să ajungi să sărbătorești o sută de reprezentații înseamnă că s-a întâmplat nu o minune, ci un adevăr cultural, pe care foarte mulți și-l doresc în viața lor. Iar pentru mine ca actor, să joc în acest spectacol nu poate fi decât o mângâiere sufletească, un îndemn că energia nu s-a epuizat. Pentru mine bucuria este aproape fără margini și aștept cu sufletul tremurând de frumos să urc vineri pentru a o suta oară pe scena de la Hala Balanța”, a mărturisit plin de emoție actorul Ilie Gheorghe, cel care îi dă viața lui Faust în spectacolul de la Sibiu.

De-a lungul celor cinci ani de reprezentații, peste 40.000 de spectatori din toate colțurile lumii au luat parte la acest spectacol distins cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal (Ofelia Popii) și cea mai bună scenografie (Helmut Stuermer) în 2008 la Gala UNITER, premiul Herald Angel Awards acordat Ofeliei Popii la Edinburgh în 2009, precum și un premiu de excelență oferit în 2010 în cadrul Galei UNITER.

„Faust a avut până acum o viață viguroasă pentru că a moștenit gene sănătoase și puternice de la părinții lui atât de talentați și apreciați: Purcărete, Stuermer, Manțoc, iar nașul de botez Chiriac avut mare grijă de soarta lui. Să dea Domnul să fim la fel de entuziasmați și fericiți când îi vom sărbători și cea de-a două suta reprezentație. Ca parte a acestui organism numit Faust, așa gândește celula vie care sunt” a declarat metaforic Ofelia Popii, cea care îi dă viață lui Mefisto în spectacolul lui Purcărete.

„Faust” e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral „Faust” îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaștere, credinţă, durere şi iubire. „Faust-ul” lui Silviu Purcărete, se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust” modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi lumini de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare, cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată.

„Faust e probabil cea mai sănătoasă construcție culturală românească realizată ca investiție cu sprijin din partea Comisiei Europene. Cred că vom ajunge să sărbătorim și cea de-a două suta reprezentație având în vedere cererile venite din partea operatorilor străini. Spre exemplu, am semnat de curând un contract pentru Faust la Moscova în 2015” a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus