Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
8°C

Copilul doarme sau nu cu noi?

„Cel mic nu vrea să doarmă decât la noi în pat!”, “Nu vrea să doarmă singur!” , “Este bine să îl culc în patul nostru?” sau “Cum să îl învăț să doarmă singur în pătuțul lui?” sunt doar câteva replici auzite din gură a tot mai mulți părinți care dorm cu micuții în pat.

Însă cum au ajuns aceștia acolo? Păi motivele pot fi diferite: copilul a fost bolnav și pentru a-i “alina” boala părintele s-a gândit să îl culce alături de el, pentru că mama este obosită și îi este mai ușor să se trezească pe timpul nopții să îl alăpteze și să îl aibă lângă ea sau pentru că părintele are impresia că micuțul se odihnește mai bine între ei. Marea majoritate își spun că nu se va crea o obișnuință din asta, însă dacă micuțul doarme constant câteva nopți la rând cu părinții există riscul ca acesta să nu își mai dorească să doarmă singur în pătuț.

Este bine sau nu să culcăm copilul cu noi în pat? Ei bine părerile sunt împărțite, eu una nu încurajez acest obicei și consider că fiecare trebuie să doarmă în patul său.

Consider că încă din primele zile de viață copilul trebuie să doarmă singur, la început în aceeași cameră cu părinții, dar în pătuț, iar mai apoi să fie mutat în camera proprie. Un copil care nu doarme singur va avea probleme în dezvoltarea autonomiei (fiind autonom copil va învăța că poate face lucruri și singur, iar astfel îi va crește stima de sine și încrederea în propriile forțe), pot apărea “handicapuri” în plan social și afectiv ca să nu mai pomenim de siguranța copilului (în timpul nopții poate exista riscul de a lovi copilul sau acesta poate cădea din pat), de asemenea și viața de cuplu poate avea de suferit dacă părinții aleg să doarmă împreună cu micuțul.

Însă sunt și adepți ai co-sleepingului și aceștia susțin că dormitul copilului în acelaşi pat cu părinții aduce cu sine o mulțime de beneficii, cum ar fi: se dezvoltă o relație puternică părinte-copil, copilul nu are coșmaruri, nu se trezește pe deplin atunci când are nevoie să îi fie satisfăcută o nevoie, bebelușii ce dorm în același pat cu mamă sunt alăptați mai des decât cei ce dorm separat.

Cum puteți învăța copilul să doarmă singur? Un prim pas, dacă situația financiară permite, ar fi acela de a avea propria cameră amenajată pe gustul său unde copilul să se simtă confortabil.

Explică-i copilului de ce trebuie să doarmă singur, spuneți-i că de acum este copil mare, că are nevoie și el dar și dumnevoastră de intimitate, asigurați-l că sunteți siguri că va putea să depășească această noua etapă din viață sa.

Apoi creați un ritual de culcare, citiți-i o poveste, spuneți-i cât îl iubiți și sărutați-l de noapte bună. Puteți rămâne puțin să îl țineți de mână sau să îl mângâiați ușor, lăsați evenual o lampă de veghe aprinsă (în cazul în care copilul se teme de întuneric).

Închei prin a va spune că aștept părerile dvs referitoare la aceata temă pe adresa de email:psiholog_albulavinia@yahoo.com sau aici pe pagină ziarului. O toamnă minunată!

Vizualizari: 726

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 8 ani

Sfatul unei asistente medicale pe vremuri. Lasati SUGARUL sa planga in pat singur (in aceeasi camera insa cu voi la inceput ) pana nu mai poate, nu moare de asta..o noapte, doua, trei..Apoi se invata si nu mai cere supt sau in pat cu parintii..dar fiti consecventi..indiferent de motive sau situatii noi pe parcurs, nu stricati DUPA ce ati construit cu chin...A FUNCTIONAT perfect. De fapt niste parinti stressati toata noaptea devin parinti nefunctionabili..SI..copilul este imun in primele 6 luni, daca suge la mama, DAR parintii sunt PURTATORI de MICROBI si VIRUSI..ei nici nu simt asta, dar le aduc mereu din mediul exterior..Corpul copilului trebuie sa se adapteze direct la temperatura exterioara, nu mereu sprijinit de caldura mamei...
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

rezulta din ce am scris mai sus..NU schimbati scutecele sau pampers-ul peste noapte: inainte de culcare si apoi dimineata...Bineinteles cu spalare la fiecare schimb si pudrare..Asa nu se oparaste...Deci lasati-l sa planga..apoi adoarme..o sa vedeti ca organismul se regleaza....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus