Miercuri,
28.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

Fostul presedinte al Bursei, despre "disparitia" lui Sima: "a dat Bursa inapoi cu sapte-opt ani"

Teodor Ancuța, fondatorul Bursei de la Sibiu, spune că scandalul iscat de dispariția lui Cristian Sima, cel care a fost înlocuit miercuri de la conducerea bursei sibiene va afecta grav imaginea societății. Cristian Sima, cel care i-a luat locul lui Ancuța în primăvara anului trecut, este dat dispărut de mai mulți clienți de-ai săi, cărora le administra conturile prin intermediul societății WBS Holding.
”Chiar dacă nu cu banii celor de la Sibex a plecat Sima, dispariția lui va afecta foarte mult Bursa de aici. Prețul acțiunilor Sibex va scădea și mai tare. Este o pată urâtă pe imaginea Bursei. Acum câțiva ani inclusiv Bursa de valori de la Varșovia a intrat în acționariatul de la Sibiu, iar acum președintele acesteia dispare. Tot ce am construit în 17 ani a fost dărâmat rapid. Fuga lui Sima dă Bursa înapoi cu cel puțin șapte – opt ani”, apreciază Teodor Ancuța.

Fondatorul Bursei de Mărfuri de la Sibiu, transformată ulterior în Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu, Teodor Ancuța și-a anunțat retragerea de la conducerea executivă în primăvara anului trecut. Propunerea sa pentru postul de conducere a Bursei a fost irlandezul Patrick Young, un profesionist în domeniul burselor și piețelor financiare.
Jocurile de culise ale acționarilor bursei sibiene l-au adus, însă, în locul lui Young pe Cristian Sima. La conducerea Bursei rebotezată Sibex, Sima nu s-a făcut remarcat pozitiv. Astfel, Consiliul de administrație l-a înlocuit în ședința de miercuri, 10 octombrie, cu Paul Miclăuș, membru al CA al Sibex.
”Tot Consiliul de administrație este vinovat pentru ceea ce se întâmplă cu Bursa din Sibiu. Nu numai Sima. Nu știu dacă tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă nu a fost intenționat făcut”, mai spune Teodor Ancuța.
Că în ultimul an, Sibex a avut o evoluție nefericită o spune și Patrick Young. ”Bursa din Sibiu a eșuat până acum în scopul său. Eu, personal, aș fi văzut Sibex-ul mult mai legat de comunitatea locală. Să ajute afacerile locale. Bursa a eșuat, cred eu, în a-și urmări scopul real, din păcate. Sunt foarte mulți tineri talentați, dar eu cred că este nevoie de o reorientare completă a activității bursei, pentru că ar putea avea un potențial colosal. Este greu de înțeles cum de în Sibiu avem o bursă, dar este atât de puțin legată de mediul de afaceri local. Sunt produse sau valori care pot fi monetizate în mod real, iar rolul bursei nu ar trebui să fie acela de cazinou pentru diferiți speculanți”, a declarat Young pentru Turnul Sfatului.

Informațiile din jurul dispariției lui Sima

Surse din piaţa de capital au declarat pentru Mediafax că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.

Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele, citate de agenția de presă.

”În piaţa de capital au apărut zvonuri potrivit cărora Sima ar fi dispărut din ţară cu banii clienţilor unei firme pe care o deţine şi prin care tranzacţiona pe pieţele externe.

Firma WBS Holding înregistrată în Insulele Virgine Britanice, prin care clienţii lui Sima ar fi tranzacţionat pe pieţele externe, nu este înregistrată la CNVM, astfel că activitatea acesteia nu este supravegheată de Comisie. Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

 Potrivit altor surse din piaţa de capital, CNVM va discuta joi dacă va trimite o echipă de control la firma de brokeraj WBS România, care este înregistrată la Comisie şi care intermediază tranzacţii pe bursele de la Sibiu şi Bucureşti.

Sima trebuia să fie prezent la bursa de la Sibiu în această perioadă pentru a participa la controlul periodic pe care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îl derulează la Sibex. Controlul a fost anunţat în ultima săptămână din luna septembrie şi a început luni, pe 1 octombrie.

Contactat de MEDIAFAX, noul preşedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuş, a declarat că revocarea lui Sima din funcţie nu are legătură cu zvonurile apărute în piaţa de capital.

Potrivit lui Miclăuş, Sima a fost înlocuit din funcţie deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Dispariţia lui Sima vine şi în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcţiile de conducere deţinute la Sibex şi pentru a-l trage la răspundere.

La finele lunii septembrie, pe piaţa de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex titlurile deţinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălca însă prevederile pieţei de capital”.

Sursa Mediafax


 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Un business.....man

Acum 8 ani

bursa este locul unde oamenii care se cred destepti isi pierd banii, pentru prostul de rand exista loto. Asta e mari investitori, nu ar exista smecherii fara fraieri pardon investitori. Bursa e doar un Caritas reglementat prostimea nu intelege ca nu produce nimic, zero barat, kaput valoare adaugata, dar investeste domne cu ardoare intransa mai bine zis in casele si iahturile altora. Universul s-ar putea sa fie finit da prostia umana cu sigurantza e infinita
Raspunde

@Un business.....man

Acum 8 ani

Scumpule, efectiv ai dreptate! Scurt si la obiect! Sa fii sanatos!
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 8 ani

ESENTA CAPITALISMULUI:INSELAREA OMULUI DE CATRE OM. Cu alte cuvinte ,un derbedeu a inselat niste dobitoci...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus