Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Santajul emotional

”Daca mă iubești vei face așa cum îți spun eu!”, ”Crede-mă, îți vreau numai binele, de asta e mai bine să faci cum îți spun eu!” sau ”Ma iubești? Atunci demonstează-mi făcând asta!”, ”Mai bine ne despărțim dacă nu mergi pe mână mea în această problemă!”, ”Daca mă vei părăsi nu îți vei mai vedea vreodată copiii!”. Vă sună cunoscut? Acestea sunt doar câteva dintre acele expresii folosite de către cei ce recurg la șantajul emoțional!

Uneori, unul dintre cei doi parteneri începe să se folosească de sentimentele pe ce știe că le are celălalt și astfel încearcă să obțină tot felul de lucruri sau avantaje în anumite situații.

Cum de cel manipulat nu își dă seama de asta? Ei bine, răspunsul este foarte simplu: din cauză că sunt implicate emoții și sentimente și știm foarte bine că uneori sentimentele ne pot întuneca judecata rațională. Toate acele sentimente frumoase (afecțiune, respect, atașament, încredere) ce ar trebui prețuite vor fi folosite împotrivă celui ce le oferă, ajungând astfel să facă lucruri pe care poate în mod normal nu le-ar face/accepta și pe care le-ar refuză categoric în alte situații și în față altora.

Persoanele cele mai expuse unui șantaj emoțional sunt acelea care au un nivel scăzut al încrederii în sine, nesigure, acelea ce au mereu neovoie de o părere din exterior și au impresia că nu pot face nimic singure sau că partenerul de viață știe mai bine ce și cum trebuie făcut. Persoana șantajată emoțional prezintă simptome de anxietate și stres, îi lipsește entuziasmul și spontaneitatea, răspunde cu nervozitate dacă i se cere părerea.

Șantajistul își dorește ca anumite lucruri să fie rezolvate prin intermediul intimidării, al presiunii, vinovăției sau fricii și nu pe cale logică și în cele mai grave cazuri acesta poate ajunge la amenințări cu sinuciderea căci astfel se gândește că sigur a avea câștig de cauză.

Pentru a vă proteja de șantajul emoțional creați-vă o stimă de sine foarte bine”închegată”, recunoașteți-vă adevărata valoare și nu vă lăsați afectați prea mult de ceea ce spun alții, rămâneți rațional și ferm atunci când nu sunteți de acord cu ceva/cineva și nu va lăsați victimizat.

Dacă deja sunteți într-o relație abuzivă emoțional ieșiți cât de repede puteți din ea și cereți ajutorul căci o astfel de relație este una bolnăvicioasă și care nu poate duce într-un sens bun. Un om care șantajează este un om egoist, un om pentru care sunt importante doar nevoile și fericirea lui, un om care umilește atât în public cât și în privat și care este conștient că are ”puterea” lui asupra dumneavoastră, nu se va teme să vă ”manevreze” după cum îi este lui mai bine.

Șantajul emoțional nu este un semn al iubirii (deși așa se vrea a fi văzut), ci mai degrabă un semn al agresivității și al dorinței de a avea control asupra celuilalt și categoric este o armă împotriva celor slabi!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1414

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus