Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Varsta lui “De ce?"

”De ce mergi la serviciu mami?”, ”De ce cerul e albastru?”, ”De ce pleacă bunica?”, ”De ce trebuie să dormim?”, ”De ce păpușile nu cresc?”, ”De ce bomboana e dulce?” , ”De ce e ceață dimineața?” și astea sunt doar câteva din acea lista interminabilă cu întrebări ce mereu încep cu ”De ce?” ale micuților noștri.

În jurul vârstei de doi ani jumătate -trei ani, când copilul vorbește tot mai mult și mai bine și descoperă lumea pe zi ce trece din ce în ce mai mult, curiozitatea lui și dorință de a ști cât mai multe va da câteodată bătăi de cap părinților în a răspunde micuțului în așa fel încât acestasa fie mulțumit. Și oricât vor încerca să îi satisfacă curiozitatea, întrebările din partea lui parcă vor curge din ce în ce mai mult, și mai mult...

Deși uneori părinții au tendința de a se enerva din cauza acelor întrebări ce parcă nu se vor mai termina vreodată, este important de știut că toate aceste nevoi de a ști cât mai multe și raspunsuile ce le sunt date, îl vor ajuta pe cel mic în dezvoltarea lui intelectuală. Plus că, la această vârstă, micuțul își vede părinții un fel de atotștiutori sau eroi ce mereu sunt gata să îi ajute în aventura în care pornesc de-a lungul vremii, iar dacă părinții evită să ”intre în jocul” copilului și nu reușește să se adapteze situației va ajunge să îl decepționeze pe cel mic. În cazul în care părintele nu reușește să îi satisfacă nevoia de cunaștere copilul, fie își va limita ariile de cunoaștere și se va simți neimportant (va apărea o stimă de sine scăzută mai târziu), fie se va îndrepta către alte persoane acordându-le acestora mai multă încredere.

Uneori întrebările sunt nostime, uneori sunt indiscrete, uneori nici dumneavoastră nu știți ce să răspundeți la o întrebare, uneori ați mai răspuns de mii de ori la aceeași întrebare... însă, secretul constă în a rămâne calmi și în a-i explica celui mic pe înțelesul lui folosind propoziții scurte și clare. Nu are rost să va pierdeți în detalii, să dați răspunsuri lungi și grele și pe care el nu este încă pregătit să le înțeleagă. De asemenea, puteți să îl încurajați pe el să găsească uneori răspunsul la anumite întrebări, provocându-l să se gândească care ar putea fi răspunsul, iar în acest fel îl pregătiți și pentru diferite situații în care ar putea fi pus și va trebui să găsească singur soluții.

Sunt situații când pur și simplu cel mic vă blochează și chiar nu știți să îi răspundeți, și în acest caz este preferabil să îi spuneți adevărul, că nu știți răspunsul dar o să va interesați și când știți îl informați. Nu trebuie spusă o ”minciună nevinovată” pe principiul că ”și așa nu știe el de e așa sau nu”, spuneți adevărul, iar astfel cel mic va învăța că nu e o rușine să recunoști când nu știi ceva.

Dacă dumneavoastră considerați că cel mic nu este pregătit pentru a afla anumite lucruri spuneți-i clar că îi veți răspunde când va mai crește, nu încercați să îndulciți realitatea sau să îi oferiți un răspuns fantezist doar de dragul de a-i răspunde. Nu uitați că acum cel mic este în perioada în care acumulează informații, construiește încet încet ceea ce va ști mai târziu.

Deși poate părea o vârstă căreia greu îi veți face față cu răbdare trebuie să fiți conștienți că această perioadă este foarte importantă pentru copil, acum dezoltandu-și limbajul, partea cognitivă, capacitățile de explorator și face primii păși în formarea siguranței de sine și a echilibrului interior. Plus că părinți au posibilitatea să privească puțin în urmă pentru a vedea că bebelușul neajutorat de ieri ce abia leagă două silabe astăzi este dornic să afle detalii despre ce îl înconjoară, întreabă și ascultă explicația dată.

Vizualizari: 568

Comentarii

2 comentarii

Laviniu Albu

Acum 8 ani

Esti maritata?
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

1. Laviniu Albu (IP 188.24.215.180) Esti maritata? (12:44:35)__1. NU se tutuieste o persoana necunoscuta. 2. Se pare ca Laviniu Albu ESTE MARITAT. 3. Info suplimentare: exista blog.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus