Vineri,
27.01.2023
Parțial Noros
Acum
-0°C

Conferinta despre "Melosul Manuscriselor Bizantului" la Sibiu

Asociația Nectarie Protopsaltul în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române și Fundația Calea Victoriei organizează la Sibiu conferința-eveniment „Melosul Manuscriselor Bizanțului”.

Conferința va fi susținută de conf. univ. Nicolae Gheorghiţă și de muzicologul Costin Moisil, care ne vor vorbi despre patrimoniul muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Române.

„Această conferința dă viață unor cântări care nu s-au mai auzit de sute de ani și astfel face cunoscută o parte din cultura românească din vremea lui Constantin Brâncoveanu sau Alexandru cel Bun. Fragmentele alese din manuscrise vor fi interpretate de Grupul Nectarie Protopsaltul condus de Sabin Preda. Grupul are ca preocupare identificarea partiturilor valoroase și redarea acestora într-o formă cât mai apropiată de cea originală, ținând seama în egală măsură de cercetările muzicologice și liturgice moderne și de tradiția orală vie”, spun organizatorii.

Temele abordate vor viza spațiul cultural bizantin, reconstituirea cântărilor vechi și monodia și libertatea în muzică.

De asemenea, vor fi expune reproduceri la scară mărită ale unor pagini alese din manuscrisele de patrimoniu ale colecției Bibliotecii Academiei Române.

Conferința va avea loc miercuri, 31 octombrie, de la oră 18:00, la Bibliotecă Județeană Astra, Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus