Mai mulți părinți sibieni reclamă faptul că dascălii copiilor lor fac presiuni astfel încât aceștia să frecventeze și programul prelungit botezat ”Școală după școală”. Părinții spun că motivul ar fi cei 300 de lei pe care fiecare elev trebuie să îi achite lunar.
Şcoala generală nr. 5 „Regina Maria”, care a introdus pentru prima dată în municipiul Sibiu programul prelungit, este una dintre cele 34 de unităţi de învăţământ din judeţul Sibiu care practică programul "Şcoala după școală", în anul şcolar 2012-2013. Ironia face ca tocmai la Şcoala nr. 5 să fie cele mai multe probleme: părinţii sunt nemulţumiţi de dascăli, iar directorul e dezamăgit de clasele care practică programul în afara şcolii.
„Noi am fost prima şcoală din Sibiu care a adoptat acest program, o doamnă învăţătoare a început cu cinci copii, iar cererea a crescut. La noi în şcoală urmează programul «Şcoala după şcoală» zece clase, iar alte cinci clase urmează programul în alte spaţii. De ce? Ca urmare a unei înţelegeri între dascăli şi părinţi. Eu, personal, nu consider că e normal ca un copil să plece din şcoală. Eu cred că locul copilului e în şcoală sau în familie, nu în locuri străine, nefamiliare”, spune Nicolae Salade, directorul Şcolii nr. 5.
Problemele vin şi din partea părinţilor care nu îşi dau copiii la „after school” şi spun că micuţii vin acasă „supăraţi pentru că învăţătoarea îi umileşte din cauză că nu merg şi de după-amiază”.
„Profesorii fac presiuni asupra părinţilor prin umilirea copiilor. Dacă nu îl duci la «after school» nu este văzut prea bine şi este constant criticat. Sunt părinţi care nu îşi permit să dea 300 de lei pe lună sau sunt mame care pot să îşi ia copilul de la şcoală şi au timp să se ocupe de el. Dar nu-i interesează, ei insistă să dai copilul la program prelungit, iar până la urmă cedezi. Şi totul pentru că vor şi mai mulţi bani”, spune părintele unui elev al Şcolii nr. 5, care nu a vrut să îi fie publicată identitatea.
„Şcoala după şcoală” = salarii de peste 4.000 lei
Dascălii îşi rotunjesc semnificativ veniturile, estimează părinții nemulțumiți, părinţi care plătesc aproximativ 300 de lei pe lună pentru fiecare copil, bani din care 200 de lei revin învăţătorului. Astfel la o clasă de 20 de elevi înscrişi în program, un cadru didactic câştigă aproximativ 4.000, pe lângă salariu.
„Dacă nu plăteşti copilul are probleme, pentru că ei vor să le vină toţi copiii la program prelungit ca să câştige cât mai mult. Suntem mai mulţi părinţi sătui de discriminarea care se face între elevii care stau la program prelungit şi cei care pleacă acasă la 13:00. Noi ne-am mai certat cu profesorii, dar nu am rezolvat nimic, tot copiii sunt cei care au de suferit”, povesteşte un alt părinte al cărui copil e înscris la Școala nr. 5.
Inspectoratul Şcolar Sibiu „nu ştie exact toate problemele”, dar recunoaşte că sunt multe lucruri „nelămurite”, iar din câte ştiu ei „sunt într-adevăr probleme la Scoala nr. 5”.
„Anul trecut nu s-au înregistrat plângeri la Şcoala nr. 5, dar în acest an s-a înregistrat una, nu la noi, dar ştiu că undeva a fost depusă, la Consiliul Local sau la Primărie cred, în legătură cu programul «Şcoala după şcoală». O să vedem, o să cercetăm, dar de obicei şcolile trebuie să caute soluţiile cele mai potrivite ”, a declarat Ioana Dăneţiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Consiliul Local , Inspectoratului Şcolar Sibiu , Inspectoratul Școlar Sibiu , Regina Maria , Ioana Dăneţiu , Nicolae Salade
Vizualizari: 3413
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Vlad christian
Acum 2 ore
Victor
Acum 2 ore
Steve
Acum 2 ore
Gabytza Gabor