Miercuri,
29.11.2023
Cer Senin
Acum
4°C

"In Romania, birocratii amarati pot imparti amenzi pentru orice"

Martin Dixon a plecat din Anglia acum 13 ani pentru a scăpa de regimul politic al lui Tony Blair. Acum face afaceri în România și a deschis de curând la Sibiu primul bar specializat sută la sută în bere – Just Beer. În fiecare an merge la cele mai importante concursuri mondiale de bere, de unde și importă în România cele mai bune băuturi. Ai putea bea o ladă de bere ascultându-l cum vorbește despre bere, fără să te plictisești.

Reporter: Care este cea mai bună bere pe care o poți bea în Sibiu, de la supermarket?

Martin Dixon: N-am fost până acum în vreun supermarket în Sibiu. Ce supermarketuri aveți?

Rep.: Billa, Lidl, Kaufland, Carrefour, Real...

M. D.: Nu este o selecție prea bună. Dacă aveați Aucean se găseau vreo două beri decente...

Rep.:  Atunci vă întreb altfel. Beri precum Ursus, Heineken sau Paulaner, le considerați bune?

M. D.: Să zicem că dacă sunt într-un bar care nu servește bere adevărată aș lua o Ursus, dintre cele românești. Altfel, probabil că aș bea altceva.

Rep.: Ce bere îmi recomandați dacă, să zicem, sunt la lucru? Am o pauză la prânz, mănânc ceva și aș bea o bere.

M. D.: Depinde ce meserie ai. Noi avem un magazin în București, primul magazin specializat în bere din România, și este acolo un avocat român al cărui birou este chiar după colț. Vine în fiecare zi și bea trei beri tari americane, la prânz. I-am spus că sper că are tarife mai mari după-masa decât dimineața (râde n. r.).

Rep.: Nu sunt chiar așa băutor. Ceva mai lejer, pentru după masă.

M. D.: În cazul ăsta un lager nemțesc blond, sau o bere nefiltrată din grâu, care este neobișnuită pentru România.

Rep.: Pentru o seară cu prietenii?

M. D.: Depinde ce vă place, blondă, neagră, poate vreți să vă amețiți puțin și să povestiți mai mult, probabil o bere belgiană sau americană, nu nemțească pentru că este mai tare. Dacă aveți de gând să vă întindeți mai mult, v-aș recomanda o bere cu o tărie de 5 la sută sau pe acolo.

Rep.: Pentru un meci la naționalei României, să zicem cu Anglia, ce bere ar merge?

M. B.: În cazul ăsta nu se poate altceva decât o bere britanică, London Pride ar merge bine.

Rep.: Sunteți englez, poate din acest motiv o recomandați. Cum ați ajuns în România?

M. D.: Sunt refugiat politic.

Rep.: Nu, serios?!

M. D.: Am vrut să scap de Marea Britanie a lui Tony Blair și corectitudinea lui politică.

Rep.: Și ați găsit corectitudine, mai ales politică, în România!?

M. D.: Nu, dar ce se întâmplă în România afectează în special pe români. Ca să fiu sincer, eu n-am nicio treabă. Nu este prea multă corectitudine în România, dar Anglia a inventat lumea modernă și Tony Blair cu socialismul lui a făcut tot ce a știut mai bine pentru a o distruge.

Rep.: Faceți afaceri în România. Nu este tocmai ușor, mai ales în comparație cu Marea Britanie?

M. D.: Mi se pare foarte, foarte greu să faci afaceri în România. Găsesc sistemul vostru contabil ridicol, foarte multă birocrație, atât de multe hârtii... în mod clar România este o țară care urăște copacii.

Rep.: Există o hârtie pentru orice.

M. D.: Absolut! Dar cel mai mult nu-mi place faptul că birocrații voștri amărâți pot veni să împartă amenzi pentru orice afacere. În Marea Britanie nimeni nu poate face asta. În Anglia, dacă primești o vizită din partea autorităților, care îți verifică modul în care evoluezi, dacă găsesc ceva în neregulă îți vor spune mai întâi ”vezi că aici ai o problemă sau aici ceva nu este la locul lui, uite cum putem rezolva situația! Trebuie să faci asta sau asta și totul va fi ok!”. Abia apoi se vor întoarce, după un timp, și te vor întreba dacă te-ai descurcat și esti pe calea cea bună. Ăsta este scopul lor, să te îndrepte, să te ajute. Scopul lor și al tău este ca afacerea să progreseze, toată lumea are de câștigat. În România am impresia că toată lumea vrea să te lovească cu amenzi pentru a îți închide afacere sau cel puțin pentru a-ți dărâma entuziasmul.

Rep.: Și în cazul ăsta revin, de ce România?

M. D.: Am venit în România dintr-un accident. Nu aveam o slujbă, nu aveam o meserie pentru că am lucrat în industria muzicală în Anglia, și dacă te pregătești să aterizezi într-o țară nouă, în care nu știi să faci mai nimic, ai face bine să te îndrepți către o țară unde cunoști pe cineva. Eu avem un prieten care lucra aici. Am venit să-l vizitez în vacanță, am stat câteva zile și n-am mai plecat apoi. Asta era în noiembrie 1999.

Rep.: Și la Sibiu cum ați ajuns?

M. D.: Câutam un bar. Avem o afacere în București prin care distribuim bere către alte baruri. Am vrut să am un bar care vinde bere adevărată, selectată din toată lumea, dar nu vroiam să fiu în competiție cu principalii mei clienți din București. Mai este un bar precum cel pe care tocmai l-am deschis în Sibiu în Craiova. M-am gândit că dacă are succes în Craiova va avea succes oriunde în țara asta. Și mai sunt și motive personale. Am un băiat de șapte ani care locuiește cu bunicii la Cluj-Napoca și am vrut un loc de unde să-mi fie ușor să ajung la el. Am căutat ceva între București și Cluj. Am căutat în Brașov și în Sibiu și aici a apărut o oportunitate.

Rep.: Cum vi se pare până cum?

M. D.: Orașul pare drăguț, oamenii mi se par decenți, dar n-am apucat să văd foarte multe. Am avut și mult de muncă, n-am prea putut să-mi fac o opinie. Acum că barul a fost deschis și este pe drumul cel bun o să încerc să văd mai bine orașul.

Rep.: Chiar în zilele următoare orașul este prezentat la câteva târguri turistice, inclusiv în Marea Britanie. Credeți că ar putea atrage turiști britanici, pentru un city-break , spre exemplu?

M. D.: Da, chiar mi se pare o idee bună. Din câte am văzut are cam tot ce-i trebuie pentru a atrage turiști. Eu unul nu aș veni la Sibiu pentru o vacanță întreagă, dar pentru un weekend ar fi plăcut.  Dacă orașul va fi prezentat și vândut cum trebuie în Marea Britanie, cu siguranță va aduce turiști.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Jose Le Barbuci

Acum 11 ani

Booon. Ce zice ca produce baiatul asta ? Ce stie sa faca ?
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

bere nefiltrata din grau avem si aici...e foarte buna...daca-i asa de rau in RO avioane inca circula...
Raspunde

Flaviu

Acum 11 ani

Unde e barul?
Raspunde

Calin

Acum 11 ani

Pe strada Bastionului, portiunea dintre Tribunei si Lupas.
Raspunde

Corecţie

Acum 11 ani

Domnule Ştefan Dobre, Supermarketul se cheamă Auchan, nicidecum \"Ocean\" cum aţi scris Dumneavoastră.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus